آیا اضطراب باعث یبوست میشود؟ ارتباط استرس و یبوست

ارتباط استرس و یبوست
0 3,693

اگر تا به حال دچار اضطراب شدید روده شده‌اید، باید بدانید که مغز و دستگاه گوارش شما با هم هماهنگ هستند. سیستم عصبی و گوارشی شما در ارتباط دائمی هستند.

این رابطه برای عملکردهای بدن مانند هضم غذا ضروری و مهم است. با این حال، گاهی اوقات این ارتباط می تواند باعث علائم ناخواسته مانند درد معده، یبوست یا اسهال شود.

افکار و احساسات ناشی از استرس می تواند بر معده و روده شما تأثیر بگذارد. حالت عکس نیز می تواند رخ دهد. آنچه در روده شما می گذرد می تواند باعث استرس، اضطراب و ناراحتی طولانی مدت شود.

نیاز به خدمات مشاوره روانشناسی دارید؟

برای رزرو وقت مشاوره، همین الان اقدام کنید! کارشناسان ما در مرکز مشاوره نیک داد در اولین فرصت با شما تماس خواهند گرفت.

یبوست مزمن، اسهال، و انواع دیگر شرایط روده ممکن است باعث اضطراب شود.

اینکه منشا یبوست از مغز شما باشد و چه از روده شما، در کل یبوست چیز جالب نیست! در ادامه با یک مطلب دیگر از مجله روانشناسی نیک داد همراه باشید تا با هم ارتباط استرس و اضطراب با یبوست را بررسی کنیم.

چه اتفاقی می افتد؟

اکثر عملکردهای بدن شما توسط سیستم عصبی خودمختار کنترل می شود، شبکه ای از اعصاب که مغز را به اندام های اصلی متصل می کند. سیستم عصبی خودمختار شامل سیستم عصبی سمپاتیک است که بدن شما را برای شرایط اضطراری جنگ یا گریز و موقعیت‌های پر اضطراب آماده می‌کند.

این اعصاب همچنین شامل سیستم عصبی پاراسمپاتیک است که به آرامش بدن شما پس از تجربه جنگ یا گریز کمک می کند. سیستم عصبی پاراسمپاتیک نیز با برقراری ارتباط با سیستم عصبی روده ای که در دستگاه گوارش شما قرار دارد، بدن شما را برای هضم آماده می کند.

بیشتر بخوانید : عوارض و علائم اضطراب چیست؟

سیستم عصبی روده

سیستم عصبی روده پر از نورون است و گاهی اوقات به عنوان مغز دوم شناخته می شود. از انتقال دهنده های عصبی شیمیایی و هورمونی برای ارتباط رفت و برگشت با مغز و بقیه سیستم عصبی شما استفاده می کند.

سیستم عصبی روده جایی است که بیشتر سروتونین بدن در آن ساخته می شود. سروتونین با منقبض کردن ماهیچه های صاف، که از حرکت غذا در روده بزرگ شما حمایت می کند، به هضم کمک می کند.

در طول دوره‌های تشدید اضطراب، هورمون‌هایی مانند کورتیزول، آدرنالین و سروتونین ممکن است توسط مغز ترشح شوند. این مقدار سروتونین را در روده شما افزایش می دهد و باعث اسپاسم معده می شود.

اگر این اسپاسم ها در کل روده بزرگ شما اتفاق بیفتد ممکن است دچار اسهال شوید. اگر اسپاسم در یک ناحیه از روده بزرگ جدا شود، هضم ممکن است متوقف شود و ممکن است یبوست ایجاد شود.

عامل استرس

هنگامی که غذا می خورید، نورون هایی که دستگاه گوارش شما را پوشانده اند، به روده شما سیگنال می دهند که غذای شما را منقبض و هضم کند. هنگامی که تحت استرس هستید، این روند گوارشی می تواند تا حد خزیدن کند شود. اگر استرس شما شدید یا طولانی مدت باشد، علائمی مانند درد معده و یبوست می توانند مزمن شوند.

استرس همچنین می تواند باعث ایجاد التهاب در دستگاه گوارش شما شود و یبوست را افزایش دهد و شرایط التهابی موجود را بدتر کند.

آیا استرس می تواند شرایط دیگر را تشدید کند؟

برخی از شرایط که باعث یبوست می شوند می توانند با استرس بدتر شوند. که شامل موارد زیر است:

سندرم روده تحریک پذیر (IBS)

در حال حاضر هیچ دلیل شناخته شده ای برای IBS وجود ندارد، اما تصور می شود استرس روانی در این امر نقش دارد. یک بررسی در سال 2014 از مطالعات منبع مورد اعتماد به شواهدی اشاره کرد که نشان می‌دهد استرس ممکن است با افزایش یا کاهش فعالیت در سیستم عصبی خودمختار به ایجاد یا بدتر شدن علائم IBS کمک کند.

استرس همچنین می تواند باعث عدم تعادل باکتری در دستگاه گوارش شود. این وضعیت دیس بیوز نامیده می شود و ممکن است به یبوست مرتبط با IBS کمک کند.

بیماری التهابی روده (IBD)

IBD شامل چندین بیماری است که توسط التهاب مزمن دستگاه گوارش مشخص می شود. آنها شامل بیماری کرون و کولیت اولسراتیو هستند. مروری بر مطالعات علمی در سال 2005 منبع مورد اعتماد شواهدی را ذکر کرد که استرس را با شعله‌ور شدن این شرایط مرتبط می‌کند.

استرس مزمن، افسردگی و رویدادهای نامطلوب زندگی همگی باعث افزایش التهاب می شوند که ممکن است باعث تشدید IBD شود. نشان داده شده است که استرس به علائم IBD کمک می کند، اما در حال حاضر تصور نمی شود که باعث آن شود.

آیا IBS/IBD می تواند اضطراب را افزایش دهد؟

به روش واقعی مرغ یا تخم مرغ، IBS و IBD هر دو به استرس واکنش نشان می دهند و باعث ایجاد استرس می شوند. برخی از متخصصان بر این باورند که افراد مبتلا به IBS دارای کولون هایی هستند که به شدت به اضطراب پاسخ می دهند و باعث اسپاسم عضلانی، درد شکم و یبوست می شوند.

رویدادهای مهم زندگی با شروع IBS مرتبط هستند، مانند:

  • مرگ یکی از عزیزان
  • ترومای اولیه دوران کودکی
  • افسردگی
  • اضطراب

از آنجایی که روده بزرگ توسط سیستم عصبی کنترل می شود، در صورت داشتن این بیماری ممکن است احساس افسردگی یا اضطراب کنید. همچنین ممکن است اضطراب غیر مرتبط با IBS داشته باشید که می تواند علائم را افزایش دهد.

افراد مبتلا به IBS یا IBD نیز ممکن است درد را شدیدتر از افراد بدون این شرایط احساس کنند. این به این دلیل است که مغز آنها نسبت به سیگنال های درد از دستگاه گوارش واکنش بیشتری نشان می دهد.

آیا انتخاب های غذایی نامناسب هم تاثیر گذار است؟

ممکن است کلیشه ای باشد، اما زمانی که استرس دارید، به احتمال زیاد به جای سالاد کلم، تمایل به خوردن بستنی داشته باشید! استرس و انتخاب بد غذایی گاهی اوقات با هم همراه هستند. اگر یبوست مرتبط با استرس را تجربه می کنید، این می تواند اوضاع را بدتر کند.

سعی کنید غذاهایی را که می دانید باعث ایجاد مشکل می شوند کنار بگذارید. نگه داشتن یک دفتر یادداشت غذایی ممکن است به شما کمک کند تا بدانید کدام یک بیشتر روی شما تأثیر می گذارد. اغلب مواردی که تاثیر منفی میگذارند عبارتند از:

  • غذاهای بسیار تند
  • غذاهای چرب
  • لبنیات
  • غذاهای پرچرب

ترکیبات پر از فیبر ممکن است برای برخی انتخاب خوبی باشند، اما برای برخی دیگر ممکن است یبوست را بدتر کنند. به این دلیل که هضم آنها سخت تر است. سعی کنید غذاهای سالم را آزمایش کنید تا ببینید کدام یک برای شما بهتر است.

اگر مبتلا به IBS هستید، ممکن است حذف نوشابه های گازدار و کافئین از رژیم غذایی خود برای همیشه یا تا زمانی که علائم شما فروکش کند، مفید است.

چه کاری می توانی انجام بدهی؟

اگر استرس باعث یبوست مزمن شما می شود، ممکن است از پرداختن به هر دو موضوع بیشترین بهره را ببرید:

  • ملین های بدون نسخه می توانند به کاهش یا از بین بردن یبوست گاه به گاه کمک کنند.
  • دارو درمانی زیر نظر پزشک متخصص
  • یوگا، ورزش و مدیتیشن همگی ممکن است به کاهش استرس کمک کنند.
  • گفتار درمانی یا درمان شناختی رفتاری زیر نظر متخصص روانشناسی. تا به شما در مدیریت احساسات اضطراب و افسردگی کمک کند.
  • اگر مبتلا به IBS هستید، داروهای ضد افسردگی با دوز پایین ممکن است با تأثیر بر انتقال‌دهنده‌های عصبی در مغز و روده، به کاهش احساس اضطراب کمک کنند. این داروها شامل مهارکننده‌های انتخابی بازجذب سروتونین (SSRIs) و ضد افسردگی‌های سه حلقه‌ای (TCAs) هستند. (بدون تجویز پزشک به هیچ عنوان دارو مصرف نکنید)
  • تغییراتی در سبک زندگی سالم ایجاد کنید، مانند تنظیم رژیم غذایی و خواب کافی.

کلام آخر

بدن شما ماشینی باشکوه است، اما مانند همه ماشین ها، می تواند به عوامل استرس زا حساس باشد. اضطراب و تشدید احساسات می تواند باعث ایجاد یا بدتر شدن یبوست شود.

اگر اغلب این اتفاق می افتد، با پزشک متخصص در این رابطه صحبت کنید. ممکن است بتوانند راه حل هایی را پیشنهاد کنند که می تواند به شما در مبارزه با یبوست و استرس مربوط به آن کمک کند.

در صورتیکه نیاز به مشاوره اضطراب و استرس دارید میتوانید از طریق دکمه زیر درخواست وقت مشاوره حضوری یا غیر حضوری ثبت کنید. کارشناسان نیک داد در اسرع وقت جهت هماهنگی با شما تماس میگیرند.

نیاز به خدمات مشاوره روانشناسی دارید؟

برای رزرو وقت مشاوره، همین الان اقدام کنید! کارشناسان ما در مرکز مشاوره نیک داد در اولین فرصت با شما تماس خواهند گرفت.

منبع healthline
ممکن است به این مطالب نیز علاقمند باشید
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه سوالات