مشاوره روانشناسی

12 225

اگر در مرحله ای از زندگی خود هستید که تنش های روانی را احساس میکنید و یا دچار نگرانی های عاطفی، اجتماعی یا تحصیلی و شغلی هستید، بهترین راهکار برای غلبه بر این مشکلات، مراجعه به یک مشاور روانشناس می باشد. جلسات مشاوره روانشناسی به شما کمک میکند تا فشارهای مختلفی که در زندگی شخصی و اجتماعی خود با آن روبرو هستید را بپذیرد و مهارت حل آن ها را کسب کنید. در ادامه این مطلب، به بررسی «مراحل مشاوره روانشناسی» و  «انواع خدمات مشاوره روانشناسی» می پردازیم. با نیک داد همراه باشید.

فشار روانی بر روی فرد

تعریف فشار روانی

نیاز به خدمات مشاوره روانشناسی دارید؟

برای رزرو وقت مشاوره، همین الان اقدام کنید! کارشناسان ما در مرکز مشاوره نیک داد در اولین فرصت با شما تماس خواهند گرفت.

از نظر علم روانشناسی؛ فشار روانی پاسخی است که فرد در مقابل عوامل فشار آور و وقایع تهدید کننده از خود نشان خواهد داد و به نوعی باعث می شود در مقابل این عوامل توان خود را محدود دیده و نتواند به خوبی با این عوامل کنار آید. از عوامل به وجود آورنده فشار روانی می توان به عوامل شخصیتی چون حس رقابت جویی، آرام و کم حرف بودن و…، عوامل محیطی نظیر گرفتاری های زندگی روزمره، تعارض ها و درگیری بر سر انتخاب از بین چند مورد ناسازگار، شدت یافتن محرک ها، فشارهای روانی، عوامل اجتماعی فرهنگی و… اشاره نمود.

در مرکز مشاوره روانشناسی نیک داد؛ بهترین مشاور روانشناس به شما به خوبی آموزش می دهد که چگونه با فشار روانی کنار آیید. در واقع مشاور روانشناسی با بررسی عواملی چون کنترل شخصی، توانایی های شخصی و هیجانات مثبت در نهایت به شما یاد خواهد داد که چگونه بهترین روش را برای مقابله با فشار روانی خود انتخاب کنید.

ضرورت مشاوره روانشناسی برای افراد مختلف

بسیاری از افراد عقده دارند که برای مراجعه به مشاور روانشناس باید حتما شخص به یک سن خاصی مثلا 20 سال رسیده باشد! در صورتی که اصلا اینطور نیست. در تمامی مراحل زندگی چه دوران کودکی و نوجوانی و چه دوران بزرگسالی و حتی سالمندی اگر شخص دچار مشکلاتی باشد میتواند به یک مرکز مشاوره روانشناسی جهت دریافت خدمات مشاوره مراجعه کند.

همچنین این نکته را باید یاد آوری کنیم که ضرورت مشاوره روانشناسی محدود به زندگی شخصی یا خانوادگی افراد نیست. افراد در خصوص مسائل کاری و گروهی نیز میتوانند از مزایای مشاوره استفاده کنند.

البته امروز به لطف گسترش تکنولوژی در بسیار از موارد حتی نیاز به مراجعه حضوری نیز از بین رفته است و میتوان از خدمات مشاوره روانشناسی تلفنی یا حتی مشاوره آنلاین روانشناسی نیز با همان کیفیت بهره مند شد.

مراحل مشاوره روانشناسی

در اولین جلسه مراجعه به روانشناس، فرد روانشناس برای آن که بهتر بتواند شما را راهنمایی کند از شما سوالاتی در رابطه با مشکل و جزئیات زندگی شخصی تان خواهد پرسید. به طور معمول این سوالات در رابطه با زمان شروع مشکل، عوامل موثر در بهتر و یا بدتر شدن مشکل و نیز تاثیر مشکل در کار و زندگی اجتماعی شما می باشد.

از دیگر سوالات پرسیده شده در این مرحله که به نوعی مرحله جمع آوری اطلاعات است می توان به تجربیات شما در زمان رشد، تحصیلات و شغل، وضعیت تاهل و روابط بین فردی و مصرف داروی خاص اشاره نمود و این پرسش و پاسخ گاهی ممکن است نیازمند پشت سر گذاشتن چند جلسه باشد و پس از آن در طی جلسات مشاوره یا روان درمانی از شما آزمون های روانشناختی درمانی گرفته می شود.

البته این نکته لازم به ذکر است که هیچ دارویی توسط روانشناسان تجویز نخواهد شد. و تنها مشاوره های روانشناسی باعث می شود که به کمک تست های روانشناسی، مشاور نوع مشکل مراجعه کننده را بهتر تشخیص داده و از طریق صحبت کردن و دادن راهکارهایی به رفع مشکل او کمک کند.

انواع خدمات مشاوره روانشناسی

مشاوره روانشناسی شامل حوزه های مختلف زندگی اجتماعی، خانوادگی و شغلی می باشد. در ادامه با انواع خدمات مشاوره روانشناسی آشنا خواهیم شد:

مشاوره روانشناسی فردی به مشکلات روانشناختی افراد کمک می کند

1. مشاوره فردی

در مشاوره فردی در واقع فرد آموزش میبیند که چگونه با مشکلات روانشناختی مقابله کند. در مشاوره روانشناسی فردی، مشاور و روان درمانگر به خوبی به حرف های شما گوش داده و حین صحبت ها، آموزش های مورد نیاز را نیز در اختیار شما قرار می دهند. مشاوره فردی راهی موثر برای مقابله با افکار و احساسات منفی است.

این نوع مشاوره سطح وسیعی از موضوعات و موارد را شامل می شود. با توجه به آن که هر فردی گاهی ممکن است در زندگی خود با مشکلی مواجه شود که از عهده حل آنها برنیاید و یا در تصمیم گیری دچار سردرگمی شود؛ از این رو مشاوره فردی در چنین زمان هایی برای هر فردی کارساز خواهد بود. از دیگر مزایای مشاوره روانشناسی فردی می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • کنترل استرس
  • رفع اختلالات شخصیتی
  • افزایش اعتماد به نفس
  • مدیریت زمان
  • دستیابی به موفقیت
  • خودشناسی
  • کشف استعدادها
  • و…

به کمک مشاوره فردی همچنین می توان از بروز بسیاری از مشکلات جلوگیری نمود، رشد فردی را سبب شد و درمان بسیاری از مشکلات را امکان پذیر ساخت.

انواع مشاوره فردی را می توان درمان شناختی رفتاری (CBT)، طرحواره درمانی، روان پویشی، رفتار درمانی دیالکتیکی، درمان پذیرش و تعهد (اکت)، درمان مبتنی بر شفقت و … دانست که انتخاب از بین آن ها به میزان تحصیلات، تجربه و صلاحیت فرد مشاور و روان درمانگر بستگی دارد.

اگر نیاز به توضیحات بیشتر در خصوص مشاوره فردی و روند اجرای آن در مرکز مشاوره نیک داد دارید، میتوانید به صفحه ویژه «مشاوره فردی» مراجعه کنید.

2. مهارت های ارتباطی

میزان کیفیت روابط افراد و در واقع نحوه تعامل والدین و فرزندان، دوستان و همکاران، والدین و خواهر و برادر، تاثیر بسیار مستقیمی بر روی سلامت روانشناختی و حس رفاه در بزرگسالی خواهد داشت. از این رو در صورتی که فرد در تعامل با هر یک از این افراد در زندگی خود مشکل داشته باشد، علائم بالینی و اختلال کارکرد در یک یا چند نفر از واحدهای ارتباطی بروز پیدا خواهد نمود.

به همین دلیل برای داشتن روابطی سالم و جلوگیری از بروز بسیاری از مشکلات، نیاز است که هر فرد در مواجهه با همسر، والدین، فرزندان و همکاران مهارت های ارتباطی را به خوبی آموزش دیده و به آن ها آگاه باشد.

مهارت های ارتباطی در جمع باعث افزایش رضایت از زندگی می شود

در صورت تمایل به افزایش آگاهی خود در این زمینه و دریافت مشاوره رایگان می توانید به صفحه «مهارت های ارتباطی» مراجعه کنید.

3. مشاوره روانکاوی

براساس عقیده فروید تجارب دوران کودکی ریشه بسیاری از مشکلات در بزرگسالی است و برای حل آن ها بایستی افکار ناهشیار مورد تحلیل و بررسی قرار گیرند. با توجه به آن که ذهن هشیار افراد خالی از این تجارب اولیه است، برای آن که بتوان به آن ها پی برد نیاز است که با استفاده از روش هایی چون تداعی آزاد، تخلیه هیجانی، تفسیر، تحلیل رویاها ، تحلیل انتقال و مقاومت به افکار ناهشیار نفوذ پیدا نمود. به منظور درمان اختلال های گوناگونی چون مشکلات هویتی و جنسی، اختلالات شخصیتی، اضطراب، افسردگی و… می توان از «مشاوره روانکاوی» کمک گرفت.

مشاوره تحصیلی به افرار کمک میکند که آینده ی بهتری برای خود بسازند

4. مشاوره تحصیلی

به عقیده بسیاری از مشاوران روانشناسان و متخصصین، یکی از روش های بالا بردن کیفیت عملکرد تحصیلات کودکان و نوجوانان، آموزش و مشاوره صحیح است.

در دوران تحصیل کودکان و نوجوانان، می توان به کمک مشاوره تحصیلی به آن ها به خوبی روش های صحیح مطالعه، انتخاب رشته درست، افزایش تمرکز، ترک عادات نادرست و برنامه ریزی تحصیلی موثر را یاد داد.

«مشاوره تحصیلی» ضمن کمک به دانش آموزان، مانع از اتلاف سرمایه های ملی و هدر رفت فرصت ها و کمبودهای نیروی انسانی در برخی از مشاغل خواهد شد. چرا که از طریق راهنمایی های تحصیلی مناسب می توان این امکان را فراهم کرد تا افراد متناسب با ویژگی های فردی و نیازهای شغلی جامعه دست به انتخاب رشته بزنند. البته برای تحقق این امر، پیش بینی دقیق تر نیازهای آینده شغلی از سوی مراکز و موسسات ذی ربط نیز احتیاج خواهد بود.

مشاوره شغلی باعث از بین رفتن مشکلات شغلی آقایان و خانم ها می شود

5. مشاوره شغلی

از دیگر مشکلات قابل حل به کمک مشاوره روانشناسی می توان به مشکلات شغلی اشاره نمود. به کمک «مشاوره شغلی» می توان مشکلاتی چون انتخاب و تغییر شغل، استرس و محل کار، مشکلات شغلی زنان، از دست دادن شغل و توانبخشی شغل را برطرف نمود.

تست روانشناسی به مشاور روانشناس کمک میکند تا شناخت دقیق از افراد کسب کند

6. تست روانشناسی و روانسنجی

افراد برای آن که تصمیم صحیحی را در خصوص انتخاب شغل و رشته تحصیلی داشته باشند و یا این که در زمینه های مختلفی چون علمی، هنری و اجتماعی رشد سریع تری را تجربه کنند و روان سالم تری داشته باشند بایستی در گام اول خود را به خوبی شناخته و به توانمندی ها، پتانسیل و ویژگی های خود کاملا آگاه داشته و با عمل به این موارد در مسیر پیشرفت و موفقیت قدم بردارد.

در مراکز مشاوره روانشناسی به منظور سنجش ساختارهای روانشناختی خاص افراد، از تست های روانشناسی استفاده خواهد شد. به کمک تست های روانشناختی می توان موارد زیر را مورد ارزیابی قرار داد:

  • میزان درون گرایی یا برون گرایی
  • افسردگی و اضطراب
  • هوش هیجانی
  • میزان توانایی و مهارت فرد در حل مسائل
  • حافظه
  • توانایی شناختی

سبک و ویژگی های شخصیتی و نیز اختلالات شخصیتی از طریق آزمون های شخصیتی قابل تشخیص هستند. همچنین این تست ها در مراحل اولیه مشاوره خانواده و مشاوره ازدواج نیز مورد استفاده قرار میگیرد.

7. روانشناسی صنعتی و سازمانی

در این زمینه از روانشناسی می توان به سازمان ها کمک نمود تا در محیط کاری بیشترین میزان اثرگذاری را داشته باشند، برای ایجاد شرایط مناسب ذهنی و جسمی برای کارمندان ترفندهای مناسبی را به کار بگیرند و به طور کلی براساس استانداردهای عملکرد شغلی پیش بروند.

در واقع هدف روانشناسی صنعتی سازمانی بهبود عملکرد کارکنان و سلامت آن ها و در مجموع پیشرفت سازمان مورد نظر است.

مشاور روانشناس خوب با دقت و حوصله به صحبت ها گوش می دهد

مشخصه های یک مشاور روانشناس خوب

اولین قدم برای حل مشکل، پیدا کردن یک مشاور روانشناس خوب می باشد.

یک مشاور خوب بایستی دقت و حوصله بالایی داشته باشد و همچنین با آرامش به حرف های شما گوش دهد تا دغدغه ها و مسائل شما را به بهترین شکل ممکن درک کند. وقتی شما صبوری را در رفتار و گفتار مشاور ببینید بی شک احساس بهتری در زمان صحبت با او خواهید داشت و رابطه صمیمانه تری بین شما شکل می گیرد.

همدلی یکی دیگر از مشخصه های یک مشاور خوب است. شاید شما نیز این موضوع را تجربه کرده باشید که با صحبت در مورد درگیری ذهنی و مشکل خود نزد دیگران با سرزنش و انتقاد تند و تیز آن ها رو به رو شده اید. این در حالی است که مشاور خوب به هیچ عنوان پس از شنیدن حرف های شما به خود اجازه قضاوت و سرزنش شما را نخواهد داد. یک مشاور روانشناس دلسوز تمامی تلاش خود را به کار گرفته تا پس از کمک به شما برای تسلط بر افکار و احساسات خود، راهکاری علمی و موثر را در زمینه حل مشکل خود به کار بگیرید.

رازداری را می توان از دیگر ویژگی های بارز یک مشاور روانشناس خوب دانست. از این رو شما به راحتی می توانید با خیال راحت از خصوصی ترین مشکلات خود نیز با او صحبت نموده و هیچ ترسی از افشا شدن آن ها نداشته باشید.

اگر چه ممکن است شما فردی را در بین دوستان و یا افراد خانواده خود داشته باشید که ویژگی های قبلی را داشته باشد اما بی شک هیچ یک نمی توانند به صورت تخصصی و علمی شما را در این زمینه راهنمایی کنند. این در حالی است که یک مشاور خوب کاملا به واسطه تخصصی که داشته می تواند بهترین راه را برای حل مشکل، پیش پای شما بگذارد.

هر چند موارد ذکر شده مشخصه های یک مشاور روانشناس خوب هستند اما با توجه به ماهیت ارتباط محور و تعاملی مشاوره نیاز است که شما در جلسات مشاوره و در طی مکالمه با فرد مشاور حس خوبی داشته و از این رو در نهایت این شما هستید که قادر به انتخاب بهترین مشاور از بین افراد مختلف خواهید بود.

نیاز به خدمات مشاوره روانشناسی دارید؟

برای رزرو وقت مشاوره، همین الان اقدام کنید! کارشناسان ما در مرکز مشاوره نیک داد در اولین فرصت با شما تماس خواهند گرفت.

ممکن است به این مطالب نیز علاقمند باشید
اشتراک در
اطلاع از
guest
12 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه سوالات
سمانه

عالی بود

زهرا

خانم دکتر من به دیگران حسادت میکنم و اصلا خودم دوست ندارم اینجوری باشم و ناراحتم دلیلش چی میتونه باشه؟

مینا

سلام دکتر من از بچگی در مشکلات و جنگ و سختی بزرگ شدم و بچه طلاقم راه حلم از هجده سالگی برای رفع نیاز مالی این بوده که دوست پسر پولدار بگیرم و کار نکردم تا الان که ۲۹ سالمه . الان به جایی رسیدم که دوست دارم رو پای خودم وایسم اما چون هیچ وقت کار نکردم برام سخته و اینکه حقوقه یک تازه کار کفاف زندگیم رو نمیده و همه عقده هامو میرم سر دوست پسر فعلیم خالی میکنم و طلبکارم ازش انگار که ارث پدرم دستشه و بعدشم پشیمون میشم و عذاب وجدان میگیرم ، میشه راهنماییم کنید چطور میشه رو پای خودم وایسم و این بنده خدارو هم رها کنم بره دنبال زندگیش، چون خستس واقعا ولی چون دلش میسوزه مونده

هاجر

من یک زنم و هیچ تعریف و تمجیدی از همسرم نمیشنوم و همیشه زنهای دیگه رو الگو معرفی میکنه برام و خوردم میکنه

عزیز

زود رنج و حساسم روی طرفم بدبینم و خیلی اذیت میشم. لطفا راهنماییم کنید.

محمد

امکان انتقال بیماری شکاکی از پدر به پسر هست؟

اسماء

من همه اتفاقات زندگیم مفنی می دونم چیکار کنم که منفی نگر نباشم ؟!