مشاوره وسواس: تلفنی و حضوری زیر نظر متخصص بالینی

خدمات مشاوره وسواس زیر نظر مشاور درمانگر

خدمات مشاوره وسواس در مرکز مشاوره نیک داد
0 250

اختلال وسواس فکری اجباری (OCD) شامل افکار مزاحم و وسواسی است که اغلب با تمایلات اجباری همراه است. این وسواس‌ها می‌توانند طاقت‌فرسا باشند و تنها راهی که فرد می‌تواند این افکار مزاحم را تسکین دهد این است که یک عمل را تا زمانی که سرکوب شوند تکرار کند. هیچ روش قطعی درمانی تا به امروز برای وسواس وجود ندارد. اما روش های روان درمانی در کنار یک متخصص درمانگر بالینی (مشاور وسواس) و در مواردی نیز دارو درمانی میتواند به راحتی این وضعیت را کنترل و درمان کند. در این مطلب به بررسی روش های درمانی وسواس به کمک مشاور روان درمانی بالینی می پردازیم. با نیک داد همراه باشید.

قبلا در مطلبی جامع به این موضوع که اختلال وسواس چیست پرداختیم. در این جا ابتدا مروری میکنیم به این مطلب و همچنین روش های درمانی را نیز از منظر مشاوره روان درمانی وسواس ادامه می دهیم.

اختلال وسواس فکری – عملی (OCD) چیست؟

نیاز به خدمات مشاوره روانشناسی دارید؟

برای رزرو وقت مشاوره، همین الان اقدام کنید! کارشناسان ما در مرکز مشاوره نیک داد در اولین فرصت با شما تماس خواهند گرفت.

اختلال وسواس فکری-اجباری (OCD) یک اختلال مزمن است که در آن فرد افکار (وسواس) و رفتارهای غیرقابل کنترل و تکرار شونده (اجباری) دارد که تمایل به تکرار آنها را دارد. درگیر شدن در این اعمال و افکار تکراری راهی برای کاهش و مدیریت اضطراب فرد است.

بسیاری از افراد مبتلا به وسواس کاملاً آگاهند که افکار و رفتارهای آنها منطقی نیست، با این حال، هنوز قادر به مقاومت در برابر اجبار خود نیستند. این رفتارها به این دلیل است که وقتی مغز برای درگیر شدن در یک الگوی فکری یا تمایل خاص آموزش دید، تسلیم نشدن در افکار و رفتارهای معمولی بسیار دشوار است.

برای افراد مبتلا به وسواس معمول است که احساسات شدیدی را تجربه می کنند که منجر به انجام رفتارهای تشریفاتی می شود، این رفتارها باعث تسکین کوتاه مدت از عامل استرس زا می شود. به عنوان مثال، هنگامی که کارها به طور بی عیب و نقص انجام نمی شوند، اضطراب می تواند افزایش یابد و به میل به تمیز کردن اجباری منجر شود. هنگامی که OCD در شدیدترین شکل خود قرار دارد، می تواند از انجام مسئولیت های روزانه خود که برای کیفیت زندگی سالم ضروری هستند، جلوگیری کند. که در این حالت کمک گرفتن از یک مشاور درمان وسواس میتواند کمک بسیار زیادی به شخص کند.

مطالعات نشان می دهد که از هر 50 مرد و زن 1 نفر فقط در ایالات متحده به وسواس مبتلا هستند. در بسیاری از موارد، مشکلات روانی دیگری نیز وجود دارد که با وسواس همراه است، مانند ابتلا به اختلالات اضطرابی اضافی، داشتن یک اختلال خوردن، یا احتمالاً زندگی با افسردگی. برای افراد مبتلا به OCD رایج است که از موقعیت ها و مکان های خاصی اجتناب کنند، که ممکن است به انزوای اجتماعی کمک کند. علاوه بر این، زندگی با وسواس می تواند به سوء مصرف مواد منجر شود، تا بتوان خواسته ها و خواسته های OCD را مدیریت کرد و با آنها مقابله کرد. اعتیاد نوعی فرار از رنج عاطفی است که ممکن است احساس کنند.

وسواس شست و شو و تمیز کردن
وسواس شست و شو و تمیز کردن

تفاوت وسواس فکری و اجباری

به اعتقاد مشاور وسواس، افراد مبتلا به OCD معمولاً هم وسواس فکری و هم اجبار را تجربه می کنند که می تواند فهرست طولانی از چالش ها را به همراه داشته باشد. با این حال، برخی از افراد ممکن است فقط فکری یا فقط اجبار را تجربه کنند. شدت علائم ممکن است در طول زمان تغییر کند، اما اغلب در طول دوره‌های بیش از حد استرس و/یا اضطراب بدتر می‌شود. در زیر تفاوت بین وسواس و اجبار توضیح داده شده است.

وسواس فکری، اصرار یا تصاویر ذهنی مکرر است که باعث ایجاد اضطراب می شود. علائم رایج عبارتند از:

  • ترس از میکروب یا آلودگی
  • افکار ممنوعه یا تابو ناخواسته شامل رابطه جنسی، مذهب و آسیب
  • افکار پرخاشگرانه نسبت به دیگران یا خود
  • داشتن چیزهایی متقارن یا در نظم کامل

اجبارها رفتارهای تکراری هستند که فرد مبتلا به OCD در پاسخ به یک فکر وسواسی تمایل به انجام آنها را احساس می کند. اجبارهای رایج عبارتند از:

  • تمیز کردن و/یا شستن بیش از حد دستها
  • سفارش دادن و چیدمان چیزها به روشی خاص و دقیق
  • بررسی مکرر چیزها، مانند بررسی مکرر در قفل بودن یا خاموش بودن فر
  • شمارش اجباری

بسیاری از افراد مبتلا به وسواس می توانند با یکی از دسته بندی های رفتاری زیر ارتباط برقرار کنند:

1. شستن دست ها

ترس زیاد از میکروب ها یا کثیفی ها می تواند منجر به وسواس در تمیز نگه داشتن قسمت های بدن شود. این رفتار ممکن است به حدی شدید شود که یک فرد مبتلا به OCD ده ها بار در روز دستان خود را بشوید و باعث تحریک پوست یا خونریزی شود. مشاور درمانگر وسواس، با استفاده از جلسات روان درمانی به شیوه های مختلف، عموما به راحتی این مشکل را برطرف میکند.

2. شمارش و رفع

به اعتقاد روانشناسان بالینی تمایل به قرار دادن اقلام به ترتیب خاصی که ممکن است شامل چیدمان چیزهای خاصی بر اساس اعداد یا رنگ باشد، در افرادی که وسواس دارند رایج است. اگر هر جزئیاتی در جای خود نباشد، می تواند ناراحتی عاطفی و نگرانی زیادی ایجاد کند. نداشتن این چیزها در ترتیب عددی صحیح یا قرار دادن صحیح آنها نه تنها غیرقابل قبول است، بلکه می تواند اضطراب را چنان شدید ایجاد کند که منجر به حملات پانیک شود. تعداد دفعاتی که برای سازماندهی صحیح این چیزها لازم است برای فردی که از OCD رنج می برد اهمیتی ندارد زیرا رفتارهای آنها بخشی از یک فرآیند فکری منطقی نیست.

3. داشتن شک یا افکار منفی

در بسیاری از موارد، فرد مبتلا به وسواس افکار مکرر در مورد خشونت خواهد داشت. که می تواند شامل اشکال مختلف خشونت باشد و ممکن است از ایده های مضر جزئی گرفته تا ایده های مهم تر و آزاردهنده تر باشد. بسیاری از این اصرار ها و عقاید ممکن است توسط اعتقادات مذهبی منع شده باشند و انجام این نوع فعالیت ها ممکن است باعث اجبار به نماز بیش از حد شود.

این رفتار می تواند منجر به تضاد درونی زیادی شود که باعث می شود احساس آشفتگی عاطفی بیشتر شود. یک مشاور وسواس با بررسی ریشه های افکار به روش های مختلفی که در ادامه گفته می شود، سعی در درمان این مدل از وسواس ها می کند.

4. بررسی مجدد

برای یک فرد مبتلا به وسواس، نیاز مداوم به بررسی و بازبینی مکرر مواردی مانند قفل کردن درها، خاموش کردن اجاق گاز، یا بستن گاراژ وجود دارد. اکثر افرادی که دوره های شدید OCD را تجربه می کنند ممکن است خانه را ترک کرده و به دور خود برگردند تا به عقب برگردند و بارها دوباره چک کنند. که می تواند منجر به دیر رسیدن به محل کار، از دست دادن قرار ملاقات ها و اختلال در کارهای روزمره شود.

5. احتکار اقلام

افراد مبتلا به وسواس اغلب ترس شدیدی از از دست دادن اقلامی دارند که به عقیده آنها ممکن است داشتن آنها ضروری باشد و این نیاز به احتکار چیزها را ایجاد می کند. به گفته مشاور درمانگر وسواس درگیر شدن در این فعالیت می تواند نگرانی زیادی از سوی دیگر اعضای خانواده ایجاد کند، در حالی که فضای زندگی بیش از حد در خانه را اشغال می کند. احتکار می تواند داشتن یک خانه تمیز برای زندگی را غیرممکن کند و به طور بالقوه می تواند به گسترش میکروب ها و بیماری ها کمک کند. در موارد شدید، احتکار ممکن است به قدری زیاد شود که راه رفتن به راحتی در خانه دشوار باشد.

6. رفتارهای تکراری

برای بسیاری از افراد مبتلا به وسواس، تکراری بودن در بسیاری از فعالیت های روزانه معمول است. انجام مکرر همان کار برای اطمینان از درست بودن آن می تواند تلاش زیادی را ببرد و زمان زیادی را در این فرآیند صرف کند. درگیر شدن در فعالیت های تکراری یک راه بسیار غیرمولد برای گذراندن هر روز است.

به خاطر داشته باشید که هرچه وسواس شدیدتر باشد، ممکن است افکار و اجبار بدتر شود. که می تواند از فردی به فرد دیگر بسیار متفاوت باشد، با این حال دریافت مشاوره درمانی مناسب می تواند کمک لازم را ارائه دهد.
درمان وسواس به کمک مشاور وسواس
روش های درمانی وسواس

روش های درمانی وسواس

بسیاری از درمان‌های مفید و استراتژی‌های خودیاری مکمل وجود دارد که برای مقابله با وسواس مفید هستند. خودمراقبتی می تواند علائم وسواس را به میزان قابل توجهی کاهش دهد و کیفیت زندگی بهتری را فراهم کند. کار با متخصص مشاوره وسواس دارای مجوز، کلید یافتن روش درمانی است که نیازهای هر فرد مبتلا به OCD را برآورده می کند.

انتخاب مشاور درمانگر مناسب برای دستیابی به نتایج بهینه در کوتاه مدت و بلندمدت ضروری است. این بدان معناست که تنها با تکیه بر درمانگرانی با تخصص و آموزش قبلی برای تشخیص و درمان دقیق OCD با دارو، روان درمانی یا در بسیاری از موارد، ترکیبی از هر دو. در ادامه روش های درمانی وسواس را مرور میکنیم:

1. دارو درمانی

یکی از راه های درمان وسواس استفاده از داروهای تجویزی است. با این حال، مهم است که ابتدا یک برنامه درمانی فردی دریافت کنید، در حالی که به متخصص OCD مراجعه کنید. پس از جلسه اولیه، ممکن است نسخه ای برای دارویی دریافت کنید که می تواند به کاهش علائم وسواس کمک کند. حتما و حتما بدون تجویز پزشک از مصرف هرگونه دارو خودداری کنید. و سعی کنید حتی قبل از مصرف دارو، روش های درمانی دیگر نظیر مشاوره روان درمانی را امتحان کنید. مشاور درمانگر در صورت نیاز، دارو را نیز تجویز میکند.

داشتن یک ارزیابی کامل از شدت OCD و تأثیر آن بر فعالیت های روزانه شما، یک جزء مهم در یافتن داروی مناسب و دوز صحیح است. یادت باشه؛ ممکن است مدتی طول بکشد تا هر دارویی شروع به اثر کند و از فواید کامل مصرف آن بهره مند شود. در برخی موارد، ممکن است تا شش یا هشت هفته طول بکشد تا افراد اثرات کامل دارو را احساس کنند، بنابراین صبر بخش مهمی از یافتن نسخه مناسب برای شما است.

2. روان درمانی

علاوه بر دارو، بسیاری از متخصصین بالینی، روان درمانی را برای به حداقل رساندن تأثیر وسواس بر زندگی روزمره شما توصیه می کنند. دانستن برخی از اشکال مختلف روان درمانی ممکن است هنگام جستجو برای درمان وسواس مفید باشد:

1. درمان شناختی رفتاری (CBT)

این روش درمانی می تواند برای افرادی که از وسواس رنج می برند بسیار مفید باشد. در CBT، مشاور درمانی وسواس، روی شناسایی افکار وسواسی که ممکن است منجر به افزایش احساس اضطراب شود، کار می کند یا و روی جایگزینی این طرز تفکر با حالتی که واقع بینانه تر است تمرکز می کند. همکاری نزدیک و صادقانه با یک مشاور درمانگر برای به دست آوردن نتایج مورد نظر در طول این فرآیند بسیار مهم است.

2. مواجهه درمانی (ET)

اجازه دادن به فرد برای رویارویی با ترس های خود در محیطی که هم ایمن و هم کنترل شده است می تواند در کاهش تأثیر وسواس مفید باشد. درگیر شدن در این نوع درمان ممکن است افراد را تشویق کند تا نسبت به موقعیت‌های خاصی که معمولاً باعث اضطراب آنها می‌شود، حساسیت‌زدایی بیشتری داشته باشند.

مطالعات نشان می دهد که ترکیبی از دارو، CBT و/یا ET بهترین درمان برای وسواس هستند. ترکیبی از درمان ها اغلب توصیه مشاوران وسواس است، زیرا نتایج سریع و کارآمدی به دست می آید.

همکاری نزدیک با یک مشاور درمانگر می تواند کلید کمک به شما برای داشتن کیفیت زندگی بهتر باشد. بهتر شدن مستلزم تلاش، نظم و زمان مناسب است. این همه با راهنمایی و انگیزه حرفه ای امکان پذیر است.

3.سایر روش های درمانی

راهبردهای خودیاری متعددی وجود دارد که می‌توان از آن‌ها برای مقابله با چالش‌های مختلف وسواس استفاده کرد، و انجام این فعالیت‌ها به تنهایی در خارج از جلسات درمانی آسان است:

1. تنفس عمیق

کنترل روز اغلب می تواند با هماهنگی بیشتر با ذهن و بدن شما آغاز شود. یک راه عالی برای انجام این کار، کشیدن نفس عمیق و تمرکز بر تنفس خود در طول روز است. تمرکز حواس به تمرکز شما کمک می کند و شما را از خارج شدن از مسیر افکار وسواسی خود دور نگه می دارد. یادگیری مدیتیشن می تواند راهی عالی برای کنترل بهتر وسواس باشد. یادگیری تنفس عمیق آسان است و به شما امکان می دهد تکنیک ها را با سرعت خود تمرین کنید.

2. نوشتن فعالیت های روزانه

ثبت واقعی که در طول روز می گذرد یک راه ایده آل برای احساس هماهنگی بیشتر با ذهن و بدن شما است. انجام این کار فقط چند دقیقه طول می کشد و ممکن است برای کاهش بسیاری از وسواس های رایج برای افرادی که از OCD رنج می برند بسیار مفید باشد. برای موفقیت در این استراتژی خودیاری باید در تلاش های خود ثابت قدم باشید. انجام این کار می تواند ثبت کاملی از آنچه در هر روز در حال وقوع است ارائه دهد و ممکن است در زندگی با وسواس بسیار مفید باشد. علاوه بر اهداف عملی، خاطره نویسی یک فعالیت لذت بخش است که بسیاری از مردم آن را برای کاهش استرس و اضطراب همراه با OCD مفید می دانند.

3. خوب خوابیدن

به گفته متخصصین مشاوره وسواس، عادت به خواب کافی در هر شب می تواند برای مقابله با OCD مفید باشد. استراحت خوب می تواند به آرامش ذهن کمک کند، که برای هر کسی که OCD دارد مفید است. اگر خسته هستید یا ظرفیت تمرکز بر روی کارهایی که هر روز دارید کاهش یافته است، ممکن است علائم وسواس بیشتری را تجربه کنید. در برخی موارد، پزشک ممکن است داروهای خواب آور را توصیه کند تا به شما اجازه دهد استراحتی را که بدنتان به آن نیاز دارد تا حد ممکن احساس کند.

4. پیوستن به یک گروه پشتیبانی

برقراری ارتباط با دیگرانی که با چالش‌های وسواس دست و پنجه نرم می‌کنند، می‌تواند راهی عالی برای مدیریت این بیماری باشد. یادگیری استراتژی های مقابله ای موثر روزانه با کمک سایر افراد مبتلا به OCD راهی عالی برای احساس حمایت در سفر شما به سوی داشتن یک زندگی کامل و سالم است. داشتن گروهی که در دسترس باشد و مایل به ارائه پشتیبانی لازم باشد می تواند برای هر فرد مبتلا به OCD بسیار مفید باشد.

مشاوره وسواس فکری و عملی

اگر شما یا کسی را می‌شناسید که از وسواس رنج می‌برد، می‌توانید از خدمات مشاوره وسواس تلفنی و یا حضوری مرکز مشاوره نیک داد استفاده کنید. ما با دارا بودن کادری مجرب از روانشناسان بالینی آماده ارائه خدمات مشاوره وسواس توسط درمانگر بالینی هستیم.

اگر در شیراز زندگی میکنید، میتوانید از جلسات حضوری مشاوره ما استفاده کنید. و اگر در سایر شهرهای ایران هستید، مشاوره تلفنی و یا آنلاین درمان وسواس میتواند برای شما گزینه مناسب تری باشد. در هر صورت شما میتوانید با کلیک روی دکمه زیر، درخواست رزرو وقت مشاوره با درمانگر بالینی را ثبت کنید. منتظر شنیدن صدای گرم شما هستیم.

نیاز به خدمات مشاوره روانشناسی دارید؟

برای رزرو وقت مشاوره، همین الان اقدام کنید! کارشناسان ما در مرکز مشاوره نیک داد در اولین فرصت با شما تماس خواهند گرفت.

منبع therapytribe counselling-directory nimh.nih.gov
ممکن است به این مطالب نیز علاقمند باشید
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه سوالات