گروه درمانی چیست؟ انواع و مزایای گروه درمانی
اگر به روان درمانی فکر می کنید، چندین گزینه در دسترس است. یکی از این گزینه ها گروه درمانی است. بسته به ماهیت مشکل شما، گروه درمانی می تواند یک انتخاب ایده آل برای رسیدگی به نگرانی های شما و ایجاد تغییرات مثبت در زندگی شما باشد. مشاوره گروه درمانی می تواند زمان انتظار را کاهش دهد و به افراد بیشتری کمک کند. کمک به افرادی که نیاز به درمان مشکلاتی دارند که مربوط به مسائل روانشناختی می شود. برخی از افراد علاوه بر گروه درمانی در جلسات مشاوره درمانی فردی شرکت می کنند، در حالی که برخی دیگر فقط از گروه درمانی استفاده می کنند. در این مطلب از مجله نیک داد به بررسی موضوع مشاوره گروه درمانی، انواع آن، فواید و سایر مواردی که باید در نظر بگیرید می پردازیم. با ما همراه باشید.
گروه درمانی چیست؟
گروه درمانی یا درمان گروهی نوعی روان درمانی است که شامل یک یا چند درمانگر به طور همزمان با چند نفر می شود. این نوع درمان به طور گسترده در مکانهای مختلف از جمله مراکز درمانی خصوصی، بیمارستانها، کلینیکهای سلامت روان و مراکز مشاوره در دسترس است. مشاوره گروه درمانی گاهی به تنهایی استفاده می شود، اما معمولاً در یک برنامه درمانی جامع که شامل درمان فردی نیز می شود، ادغام می شود.

انواع گروه درمانی
مشاوره گروه درمانی را می توان با توجه به وضعیت سلامت روان شما و همچنین روش بالینی مورد استفاده در طول درمان به انواع مختلفی دسته بندی کرد. رایج ترین انواع گروه درمانی عبارتند از:
1. گروه های رفتاری شناختی
که بر شناسایی و تغییر الگوهای تفکر نادرست یا تحریف شده، پاسخ های عاطفی و رفتار متمرکز هستند.
2. گروه های بین فردی
که بر روابط بین فردی و تعاملات اجتماعی شما تمرکز می کنند، از جمله اینکه چقدر از دیگران حمایت می کنید و تأثیر این روابط بر سلامت روان شما.
3. گروههای روانآموزشی
که بر آموزش مراجعان در مورد اختلالات و راههای مقابله با آنها اغلب بر اساس اصول رفتار درمانی شناختی (CBT) تمرکز میکنند.
4. گروههای توسعه مهارتها
که بر بهبود مهارتهای اجتماعی در افراد مبتلا به اختلالات روانی یا ناتوانیهای رشدی تمرکز دارند.
5. گروههای حمایتی
که طیف گستردهای از مزایای را برای افراد مبتلا به انواع شرایط سلامت روان و همچنین عزیزانشان فراهم میکنند.
گروه ها می توانند به کوچکی سه یا چهار نفر باشند، اما جلسات گروه درمانی اغلب شامل حدود هشت تا 12 نفر می شود (اگرچه ممکن است شرکت کنندگان بیشتری داشته باشند). این گروه معمولاً یک یا دو بار در هفته، یا بیشتر، به مدت یک یا دو ساعت ملاقات می کنند.
جلسات گروه درمانی ممکن است باز یا بسته باشد.
گروههای باز گروههایی هستند که اعضای جدید میتوانند در هر زمانی به آنها بپیوندند.
گروه های بسته به گروه هایی گفته می شود که در آن همه اعضا به طور همزمان گروه را شروع می کنند.
به عنوان مثال، همه آنها ممکن است در یک جلسه 12 هفته ای با هم شرکت کنند.
هرکدام از انواع گروه ها، مزایا و معایبی دارد. هنگام پیوستن به یک گروه باز، ممکن است یک دوره تطبیق در حین آشنایی با سایر شرکت کنندگان گروه وجود داشته باشد. با این حال، اگر می خواهید به یک گروه بسته بپیوندید، ممکن است مجبور شوید چندین ماه صبر کنید تا یک گروه مناسب پیدا کنید.
جلسات درمان گروهی
سوالی که احتمالا برای خیلی از افراد پیش بیاد این است یک جلسه گروه درمانی معمولا به چه صورت است؟
در بسیاری از موارد، گروه در اتاقی که صندلی ها در یک دایره بزرگ چیده شده اند، گرد هم می آیند تا اعضا بتوانند هر فرد دیگری را در گروه ببینند.
یک جلسه ممکن است با اعضای گروه شروع شود که خود را معرفی کنند و دلیل حضورشان در گروه درمانی را به اشتراک بگذارند. اعضا همچنین ممکن است تجربیات و پیشرفت خود را از آخرین جلسه به اشتراک بگذارند.
موارد استفاده از گروه درمانی
از مشاوره جلسات گروه درمانی برای درمان طیف گسترده ای از شرایط سلامت روان استفاده می شود، از جمله:
- اختلال کمبود توجه/بیش فعالی (ADHD)
- افسردگی
- اختلالات اشتها
- اختلال اضطراب فراگیر
- اختلال هراس
- فوبیاها
- اختلال اضطراب پس از سانحه (PTSD)
- اختلال مصرف مواد
علاوه بر شرایط سلامت روان، گروه درمانی مبتنی بر CBT به افراد کمک می کند تا با موارد زیر کنار بیایند:
- مدیریت خشم
- درد مزمن
- بیماری مزمن
- استرس مزمن
- طلاق
- خشونت خانگی
- اندوه و فقدان
- مدیریت وزن

اصول کلیدی گروه درمانی
ایروین دی. یالوم در کتاب خود به نام تئوری و عمل روان درمانی گروهی 11 اصل را در گروه درمانی بیان می کند که از آنها به عنوان “11 عامل اصلی” یاد می کند.
بخش های بعدی این مقاله این 11 اصل را از کتاب تشریح می کند
اصل اول: نوع دوستی
اعضای گروه می توانند در طول درمان از یکدیگر حمایت کنند، به یکدیگر اطمینان دهند و به بهبود آنها کمک کنند.
طبق نظریه روان درمانی گروهی، این روش به بهبود عزت نفس و اعتماد به نفس آنها کمک می کند.
اصل دوم: کاتارسیس
به اشتراک گذاشتن احساسات، تجربیات و دردهای خود با یک گروه می تواند به افراد کمک کند تا خشم خود را از بین ببرند و احساسات فروخورده را از بین ببرند.
طبق نظریه و عمل رواندرمانی گروهی، این فرآیند میتواند به بینشهای ناگهانی منجر شود که روشهای درک و پاسخ افراد به زندگی را تغییر میدهد.
اصل سوم: جمع بندی اصلاحی گروه خانواده اولیه
نظریه رواندرمانی گروهی بیان میکند که گروههای درمانی اغلب شبیه گروههای خانوادگی هستند، با یک یا دو شخصیت اقتدار والدین و برخی خواهر و برادر همسال.
در جلسات گروه درمانی، افراد می توانند تجربیات و پویایی های دوران کودکی خود را با این «والدین و خواهر و برادر» روبرو کنند.
آنها می توانند یاد بگیرند که چگونه این تجربیات اولیه شخصیت آنها را شکل داده و تشخیص دهند که کدام رفتارها و باورها در زندگی آنها مفید یا مخرب است.
اصل چهارم: توسعه تکنیک های اجتماعی شدن
محیط گروه مکانی عالی برای تمرین رفتارهای جدید است. این محیط امن و حمایت کننده است و به اعضای گروه اجازه می دهد بدون ترس از شکست آزمایش کنند.
اصل پنجم: عوامل وجودی
طبق نظریه و عمل روان درمانی گروهی، جلسات گروه درمانی فضا و زمان را برای افراد فراهم می کند تا عوامل وجودی ناراحت کننده مانند از دست دادن و مرگ را کشف کنند.
اعضای گروه همچنین می توانند با یادگیری درک اینکه در نهایت کنترل رفتارها، اعمال و انتخاب های خود را در دست دارند، احساس اتکای قوی تری به خود ایجاد کنند.
اصل ششم: انسجام گروه
طبق نظریه و عمل روان درمانی گروهی، به عنوان بخشی از یک گروه با هدف مشترک، اعضا می توانند احساس تعلق به دست آورند.
این متخصص روانشناسی می گوید که در نتیجه ممکن است اعضا احساس راحتی بیشتری برای باز شدن با گروه داشته باشند. همچنین ممکن است تمایل بیشتری برای اجرای تغییرات رفتاری که به عنوان بخشی از درمان یاد می گیرند، داشته باشند.
اصل هفتم: انتقال اطلاعات
اعضای گروه می توانند با اشتراک گذاری اطلاعات به یکدیگر کمک کنند.
اصل هشتم: رفتار تقلیدی
اعضای گروه ممکن است رفتارهایی را که در اعضای ارشد یا درمانگران مشاهده می کنند تقلید کنند.
بر اساس نظریه و عمل روان درمانی گروهی، در نتیجه، اعضای گروه می توانند درک بهتری از خود به دست آورند.
اصل نهم: القای امید
درمانگران می توانند با تصدیق زمانی که اعضای فعلی و سابق به سمت اهداف خود پیشرفت می کنند، امید را در اعضای گروه القا کنند.
گروه ها معمولاً از افرادی در مراحل مختلف درمان تشکیل می شوند.
بر اساس نظریه روان درمانی گروهی، تماشای افرادی که در حال حاضر مشکل مشابهی را تجربه می کنند یا در حال بهبودی هستند، به سایر اعضای گروه امیدوار می شود که نتایج درمانی مثبتی نیز داشته باشند.
اصل دهم: یادگیری بین فردی
طبق نظریه و عمل روان درمانی گروهی، گروه درمانی، جهان اجتماعی فرد را منعکس می کند.
از طریق بازخورد و مشاهده خود، اعضای گروه می توانند از نقاط قوت و محدودیت های رفتار بین فردی خود آگاهی پیدا کنند.
اصل یازدهم: جهانی بودن
عضویت در گروهی از افرادی که تجربیات یکسانی دارند به افراد کمک می کند تا ببینند آنچه که از سر می گذرانند جهانی است و تنها نیستند.
گروه درمانی افرادی را که تجربیات مشابهی دارند گرد هم می آورد.
بر اساس تئوری و عمل روان درمانی گروهی، ملاقات با افراد دیگری که از مشکلات مشابه بهبود می یابند یا با آنها کار می کنند، به افراد کمک می کند تا متوجه شوند که تنها نیستند.
این روش همچنین بیان میکند که درک جهانی بودن تجربیات آنها میتواند به افراد کمک کند تا بر انزوای فیزیکی و عاطفی غلبه کنند.
مزایای گروه درمانی
همانطور که گفته شد، مشاوره گروه درمانی یک از روش های روان درمانی است که به صورت گروهی توسط مشاور روانشناس و درمانگر متخصص برگزار می شود. این روش درمانی مزایای بسیار زیادی دارد که در ادامه برخی از مهم ترین وفاید گروه درمانی را ذکر میکنیم:
- گروه درمانی به افراد اجازه می دهد تا از حمایت و تشویق سایر اعضای گروه بهره مند شوند. افرادی که در گروه شرکت میکنند میتوانند ببینند که دیگران در حال گذراندن شرایط مشابه هستند، که میتواند به آنها کمک کند کمتر احساس تنهایی کنند.
- اعضای گروه می توانند به عنوان الگو برای سایر اعضای گروه باشند. با مشاهده فردی که با موفقیت با مشکل کنار می آید، سایر اعضای گروه می توانند ببینند که امیدی برای بهبودی وجود دارد. همانطور که هر فرد پیشرفت می کند، به نوبه خود می تواند به عنوان یک الگو و شخصیت حمایت کننده برای دیگران باشد. این می تواند به تقویت احساس موفقیت و موفقیت کمک کند.
- مشاوره گروه درمانی اغلب بسیار مقرون به صرفه است. درمانگر می تواند به جای تمرکز بر روی یک مشتری در یک زمان، زمان خود را به گروه بزرگتری از افراد اختصاص دهد که هزینه شرکت کنندگان را کاهش می دهد.
- گروه درمانی یک پناهگاه امن ارائه می دهد. این شرایط به افراد اجازه میدهد تا رفتارها و اقداماتی را در محدوده ایمنی و امنیت گروه تمرین کنند.
- با کار در یک گروه، درمانگر می تواند به طور مستقیم ببیند که هر فرد چگونه به افراد دیگر واکنش نشان می دهد و در موقعیت های اجتماعی رفتار می کند. با استفاده از این اطلاعات، درمانگر می تواند بازخورد ارزشمندی را به هر مراجعه کننده ارائه دهد.

اثربخشی گروه درمانی
گروه درمانی می تواند برای افسردگی موثر باشد. در مطالعه ای که در سال 2014 منتشر شد، محققان آنچه را که افراد مبتلا به افسردگی تحت درمان شناختی رفتاری گروهی (CBT) دریافت کردند، تجزیه و تحلیل کردند. آنها دریافتند که 44 درصد از بیماران بهبود قابل توجهی را گزارش کردند. با این حال، نرخ کاهش برای درمان گروهی بالا بود، زیرا تقریباً از هر 5 بیمار 1 نفر درمان را ترک کرد.
مقالهای منتشر شده در انجمن روانشناسی آمریکا نشان میدهد که درمان گروهی همچنین استانداردهای اثربخشی را که توسط انجمن روانشناسی بالینی برای شرایط زیر ایجاد شده است، برآورده میکند:
- اختلال دوقطبی
- اختلال وسواس اجباری (OCD)
- اختلال هراس
- فوبیای اجتماعی
- اختلال مصرف مواد
نکات مهم پیرامون گروه درمانی
اگر شما یا کسی که دوستش دارید به گروه درمانی فکر می کنید، چندین نکته وجود دارد که باید در نظر بگیرید:
1. باید مایل به اشتراک گذاری باشید
به خصوص اگر با اضطراب اجتماعی یا فوبیا دست و پنجه نرم می کنید، ممکن است اشتراک در یک گروه برای شما مناسب نباشد. علاوه بر این، برخی از انواع گروه درمانی شامل تمرین هایی مانند ایفای نقش و بحث های شخصی شدید است که می تواند برای افرادی که به شدت خصوصی یا در اطراف غریبه ها ناراحت هستند، طاقت فرسا باشد.
2. ممکن است لازم باشد چند گروه را امتحان کنید
همانطور که ممکن است برای یافتن درمانگر مناسب نیاز به جست و جو داشته باشید، ممکن است لازم باشد قبل از اینکه بهترین درمانگر را پیدا کنید، چند گروه را امتحان کنید. کمی در مورد آنچه می خواهید و نیاز دارید فکر کنید و در نظر بگیرید که چه چیزی برای شما راحت تر یا بهترین است.
3. برای بحران در نظر گرفته نشده است
گروه درمانی محدودیت هایی دارد و همه افراد کاندیدای خوبی نیستند. اگر شما یا کسی که دوستش دارید در بحران هستید یا افکار خودکشی دارید، درمان فردی انتخاب بهتری نسبت به درمان گروهی است. به طور کلی، درمان گروهی برای افرادی که در حال حاضر در بحران نیستند، یکی از بهترین گزینه ها است.
آیا گروه درمانی کافی است؟
بسیاری از مردم شرکت در درمان گروهی و روان درمانی فردی را مفید می دانند. شرکت در هر دو نوع روان درمانی می تواند شانس شما را برای ایجاد تغییرات ارزشمند و پایدار افزایش دهد. اگر قبلا روان درمانی فردی را تجربه کرده اید ولی پیشرفت زیادی در حل مشکلات نداشته اید، پیوستن به یک گروه ممکن است باعث رشد شخصی شما شود.

چقدر اطلاعات باید به اشتراک بگذارم؟
رازداری بخش مهمی از قوانین اساسی برای گروه درمانی است. با این حال، هیچ تضمین مطلقی برای حفظ حریم خصوصی هنگام اشتراک گذاری با دیگران وجود ندارد، بنابراین هنگام افشای اطلاعات شخصی کمی هم از منطق استفاده کنید! با این حال، به یاد داشته باشید که شما تنها کسی نیستید که داستان شخصی خود را به اشتراک میگذارد. گروه ها در جایی که ارتباط آزاد و صادقانه بین اعضا وجود دارد بهترین کارایی را دارند.
اعضای گروه به عنوان یک غریبه شروع به کار می کنند، اما در مدت زمان کوتاهی، به احتمال زیاد آنها را به عنوان منبعی ارزشمند و قابل اعتماد از حمایت تلقی خواهید کرد.
چه طور باید شروع کرد…
اگر احساس می کنید که گروه درمانی برای شما و یا نزدیکانتان میتواند کمک کننده باشد، مراحل زیر را در نظر بگیرید:
برای توصیه بهترین نوع گروه درمانی برای شرایط خود با پزشک خود مشورت کنید.
ترجیحات شخصی خود را در نظر بگیرید، از جمله اینکه کدام نوع جلسه گروه درمانی ( باز یا بسته) برای شما مناسب است. همچنین میتوانید گروه درمانی را به صورت آنلاین نیز تجربه کنید.
مرکز مشاوره نیک داد این افتخار را دارد که با جلسات گروه درمانی را به صورت آنلاین نیز برگزار کند. برای کسب اطلاعات بیشتر با ما در ارتباط باشید.
کلام آخر
مشاوره گروه درمانی شامل یک یا چند روانشناس است که گروهی متشکل از 5 تا 15 بیمار را رهبری می کنند. به طور معمول، گروه ها هر هفته یک یا دو ساعت ملاقات می کنند. برخی از افراد علاوه بر گروهها در درمان فردی شرکت میکنند، در حالی که برخی دیگر فقط در گروهها شرکت میکنند. این روش درمانی مزایای بسیار زیادی دارد که در این مقاله به آن ها پرداختیم. اگر به دنبال درمان گروهی هستید، میتوانید از طریق دکمه زیر درخواست وقت مشاوره ثبت کنید.