مشاوره اضطراب: آنلاین و تلفنی زیر نظر متخصص
همه گاهی نگران یا عصبی می شوند. اضطراب یک واکنش طبیعی انسان به موقعیت های استرس زا است. اما برای افراد مبتلا به اختلالات اضطرابی، این ترس ها و نگرانی ها موقتی نیستند. اضطراب آنها ادامه دارد و حتی می تواند در طول زمان بدتر شود.
اختلالات اضطرابی می تواند به شدت توانایی فرد را در محل کار، مدرسه و در موقعیت های اجتماعی مختل کند. اضطراب همچنین می تواند در روابط فرد با اعضای خانواده و دوستان تداخل ایجاد کند. خوشبختانه با تمام این شرایط، روش های درمان های موثری برای اضطراب وجود دارد. تحقیقات نشان می دهند که روان درمانی بهمراه دارو یا حتی بدون مصرف دارو، جهت درمان اضطراب بسیار موثر است. در این مطلب به بررسی نقش مشاور اضطراب و روش هایی که جهت درمان و مدیریت اضطراب استفاده می کند می پردازیم. با نیک داد همراه باشید.
قبل از اینکه وارد موضوع مشاوره اضطراب شویم، مختصری راجع به خود موضوع اضطراب، انواع و علائم آن می پردازیم. شما میتوانید مستقیما به اواسط مقاله رفته و در خصوص مشاوره اضطراب و رویکردها مطالعه را ادامه دهید.
نیاز به خدمات مشاوره روانشناسی دارید؟
اضطراب چیست؟
اضطراب می تواند باعث شود که تصور کنید همه چیز بدتر از آن چیزی است که هستید و شما را از انجام کارهای روزمره یا حتی ترک خانه باز دارد. در حالی که استرس چیزی است که می آید و می رود، اضطراب می تواند بر فرد تأثیر بگذارد حتی اگر علت آن نامشخص باشد.
وقتی تحت استرس هستیم، سیستم بدن ما دو کار انجام میدهد. یا ما را آماده فرار میکند و یا آماده جنگیدن. این پاسخ طبیعی بدن ما است. این پاسخ ها به عنوان یک سیستم هشدار داخلی عمل می کند که برای محافظت از ما در برابر خطر در طبیعت طراحی شده است.
همه گاهی نگران یا عصبی می شوند. اضطراب یک واکنش طبیعی انسان به موقعیت های استرس زا است. اما برای افراد مبتلا به اختلالات اضطرابی، این ترس ها و نگرانی ها موقتی نیستند. اضطراب آنها ادامه دارد و حتی می تواند در طول زمان بدتر شود.
انواع اختلال اضطراب
اختلالات اضطرابی هم در بزرگسالان و هم در کودکان شایع است. طبق گفته موسسه ملی سلامت روان امریکا، حدود 18 درصد از بزرگسالان ایالات متحده و 25 درصد از نوجوانان 13 تا 18 ساله اضطراب را تجربه خواهند کرد. حدود 4% از بزرگسالان و نزدیک به 6% از نوجوانان دارای اختلالات اضطرابی هستند که به عنوان اضطراب شدید طبقه بندی می شوند. برای کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص میتواند مقاله «انواع اضطراب» را مطالعه کنید.
چندین نوع عمده از اختلالات اضطرابی وجود دارد:
1. اختلال اضطراب فراگیر
نشانه اصلی اضطراب فراگیر، نگرانی مداوم یا احساسات مضطرب است. افراد مبتلا به این اختلال نگران تعدادی از نگرانی ها هستند، مانند مشکلات سلامتی یا مالی، و ممکن است این حس را داشته باشند که اتفاق بدی قرار است بیفتد. علائم شامل بیقراری، تحریک پذیری، تنش عضلانی، مشکل در تمرکز، مشکلات خواب و به طور کلی احساس بی قراری است.
2. اختلال هراس
با حملات پانیک مکرر مشخص می شود که شامل علائمی مانند عرق کردن، لرزش، تنگی نفس یا احساس خفگی است. تپش قلب یا ضربان قلب بالا؛ و احساس ترس چنین حملاتی اغلب به صورت ناگهانی و بدون هشدار اتفاق می افتد. افرادی که حملات پانیک را تجربه می کنند، اغلب از زمان وقوع حمله بعدی می ترسند، که می تواند باعث تغییر یا محدود کردن فعالیت های عادی خود شود.
3. فوبیا
فوبیا شدید در مورد اشیاء خاص (مثلاً عنکبوت یا مار) یا موقعیت هایی (مانند پرواز در هواپیما) است که ناراحت کننده یا مزاحم به نظر میرسد.
4. اختلال اضطراب اجتماعی
اختلال بعدی مربوط به اختلال اضطراب اجتماعی یا فوبیای اجتماعی است. افراد مبتلا به این اختلال از موقعیت های اجتماعی که ممکن است در آن احساس خجالت یا قضاوت کنند می ترسند. آنها معمولاً از گذراندن وقت در محیط های اجتماعی عصبی می شوند، در مقابل دیگران احساس خودآگاهی می کنند و نگران طرد شدن یا توهین دیگران هستند.
سایر علائم رایج عبارتند از در دوست یابی بسیار سختگیر هستند، اجتناب از موقعیت های اجتماعی، نگرانی برای روزها قبل از یک رویداد اجتماعی، و احساس لرزش، عرق کردن، یا حالت تهوع هنگام گذراندن زمان در یک محیط اجتماعی.
5. اختلال وسواس فکری
با احساسات و افکار مداوم و غیرقابل کنترل (وسواس ها) و روتین ها یا تشریفات (اجبار) مشخص می شود. برخی از مثالهای رایج شامل شستن اجباری دستها در پاسخ به ترس از میکروبها یا بررسی مکرر کار برای وجود خطا است.
6. اختلال اضطراب پس از سانحه (PTSD)
نوع بعدی اضطراب، اختلال اضطراب پس از سانحه یا PTSD است. که می تواند پس از یک ضربه شدید جسمی یا عاطفی مانند یک بلای طبیعی، تصادف جدی یا جنایت ایجاد شود. علائم معمول این اختلال عبارتند از فلاش بک تروما، کابوس ها، و افکار ترسناک که ماه ها یا سال ها پس از تجربه آسیب زا در برنامه های روزمره فرد اختلال ایجاد می کنند.
خب تا این جای کار مروری داشتیم بر انواع اضطراب و علائم و نشانه های هر کدام. در ادامه به بررسی روش درمانی مشاوره اضطراب می پردازیم. با ما همراه باشید.
مشاور اضطراب چه می کند؟
اگر علائم و نشانه های اضطراب را به طور منظم تجربه می کنید، مشاور اضطراب اولین شخصی است که باید برای پروسه درمان به آن مراجعه کنید. یک مشاور اضطراب میتواند به شما در شناسایی، مدیریت و کاهش علائم کمک کند.
قبل از اینکه بیشتر در مورد کاری که یک مشاور اضطراب انجام می دهد صحبت کنیم، لازم است ابتدا به این نکته اشاره کنیم که ابتلا به علائم اضطراب در مقاطع مختلف زندگی طبیعی است. افراد زیادی هستند که قبل از یک مصاحبه شغلی مهم، هنگام تصمیم گیری بزرگ زندگی یا قبل از شرکت در سخنرانی عمومی، احساس اضطراب می کنند.
احساس اضطراب یا بی قراری یک واکنش رایج به فعالیت های جدید یا زمان های دشوار زندگی است. با این حال، اگر علائم اضطراب شما حتی پس از رفع استرس موقت از بین نرود، ممکن است از یک اختلال اضطرابی رنج ببرید.
برای درمان اضطراب چند نمونه راه کار درمانی پیش پای شما قرار دارد.
1. مشاوره اضطراب
مشاوران متخصصی بالینی برای تشخیص اضطراب و ارائه درمان مناسب آموزش دیده اند. مشاور همچنین می تواند راه های موثری برای مقابله با اضطراب به شما بیاموزد تا علائم شما تأثیر کمتری بر زندگی و فعالیت های روزانه شما داشته باشد.
یکی از انواع رایج مشاوره اضطراب، درمان شناختی رفتاری (CBT) است. از طریق CBT، روانشناسان به بیماران کمک می کنند تا عواملی را که به اضطراب آنها کمک می کند، شناسایی و مدیریت کنند.
از طریق مؤلفه شناختی درمان ، بیماران یاد می گیرند که بفهمند چگونه افکارشان به علائم اضطراب کمک می کند. با یادگیری تغییر این الگوهای فکری، آنها می توانند احتمال و شدت علائم اضطراب را کاهش دهند.
با مولفه رفتاری درمان، بیماران تکنیک هایی را برای کاهش رفتارهای نامطلوب مرتبط با اختلالات اضطرابی یاد می گیرند. به طور خاص، بیماران تشویق میشوند تا به فعالیتها و موقعیتهایی که باعث اضطراب میشوند (مانند صحبت در جمع یا قرار گرفتن در یک فضای بسته) نزدیک شوند تا بیاموزند که نتایج ترسناک آنها (مانند از دست دادن رشته فکرشان یا داشتن یک حمله پانیک) بعید است.
2. روان درمانی
روان درمانی یک فرآیند مشارکتی است که در آن روانشناس و بیمار برای شناسایی نگرانی های خاص و توسعه مهارت ها و تکنیک های مشخص برای مقابله با اضطراب با یکدیگر همکاری می کنند.
بیمار می توانند انتظار داشته باشند که مهارت های جدید خود را در خارج از جلسات تمرین کند تا در موقعیت هایی که ممکن است باعث ناراحتی اش شود، اضطراب را مدیریت کنند. با این حال، روانشناس تا زمانی که مطمئن نشود مهارتهای لازم برای مقابله مؤثر با ترسهایش را دارد، بیمار را به سمت چنین سناریوهایی سوق نمیدهد.
گاهی اوقات روانشناسان علاوه بر CBT از روش های دیگری برای درمان اختلالات اضطرابی استفاده می کنند:
به کمک جلسات مشاوره اضطراب، اختلالات اضطرابی قابل درمان هستند. اکثر بیمارانی که از اضطراب رنج می برند پس از چند ماه (یا کمتر) روان درمانی قادر به کاهش یا از بین بردن علائم هستند و بسیاری از بیماران تنها پس از چند جلسه متوجه بهبودی می شوند.
3. دارو درمانی
برای درمان اضطراب گاهی اوقات بدون مشاوره برای مدیریت علائم اضطراب و از دارو استفاده می شود. در حالی که دارو ممکن است اضطراب شما را درمان نکند، می توان از آن تحت نظارت پزشک یا روانپزشک استفاده کرد تا در حال حاضر به طور موثر علائم شما را کاهش دهد. بسته به علائم شما و توصیه پزشک، انواع مختلفی از داروها وجود دارد که می توانند برای آرام سازی عضلات، تنظیم خلق و خو و غیره استفاده شوند.
4. گروه درمانی
گروه درمانی و خانواده درمانی هر دو نوعاً بررسی می کنند که چگونه پویایی بین فردی ممکن است به مشکلات یک فرد با اضطراب کمک کند. هم گروه درمانی و هم خانواده درمانی ممکن است از درمان شناختی رفتاری که در قسمت اول در بالا ذکر شده است استفاده کنند.
5. سایر روش های درمانی
علاوه بر روش های فوق، درمان های طبیعی نیز وجود دارد که ممکن است تحت نظر پزشک شما مورد استفاده قرار گیرد. مشاور شما ممکن است درمان های دیگری را توصیه کند که عبارتند از:
- روزنامه نگاری.
- مدیتیشن و تمرینات تنفسی
- ورزش روزانه یا منظم
- چای سبز یا بابونه
- گذراندن زمان در طبیعت
- خوردن وعده های غذایی منظم (مانند صبحانه معمولی)
- نوشیدن آب فراوان در طول روز
اگر نسبت به نوع اضطراب مطمئن نیستید، علائم و نشانه های اضطراب زیر را در نظر بگیرید. اگر یک یا چند مورد از علائم زیر را تجربه کردید، حتما با مشاور اضطراب جهت درمان صحبت کنید:
- به مقدار زیاد و به طور منظم نگران هستید.
- برای راحت شدن مشکل دارید، در یک جا نشستن مشکل دارید، یا مدام احساس نیاز به بی قراری می کنید. ممکن است احساس بی قراری، زخمی شدن یا ناراحتی کنید.
- بیشتر روز احساس خستگی می کنید.
- ماهیچههای شما احساس سفت شدن میکنند، به طور بالقوه شبیه به ماهیچهای است که برای مدت طولانی منقبض شده یا چیزی را نگه داشته است. سایر علائم فیزیکی که ممکن است تجربه کنید عبارتند از: خشکی دهان، سردی یا عرق کردن دست ها یا پاها، تپش قلب، گزگز یا بی حسی در دست ها و پاها، یا حالت تهوع.
- ممکن است به سختی بخوابید یا به سختی از خواب بیدار شوید.
- شما اغلب احساس تحریک پذیری، پرش یا تنش می کنید، حتی زمانی که از همراهی با عزیزان خود لذت می برید.