مهارت های ارتباطی

0 31

یکی از راه های موثر در افزایش کیفیت زندگی افراد، آشنایی با مهارت های ارتباطی می باشد، چرا که انسان ذاتا موجودی اجتماعی و علاقمند به حضور در اجتماع است. چنانچه هر فردی نسبت به مهارت های ارتباطی شناخت کافی داشته باشد می تواند در جنبه های مختلف زندگی فردی، شغلی، اجتماعی، خانوادگی، تحصیلی و… نقش چشم گیری داشته باشد. این در حالی است که عدم آگاهی کافی در این زمینه ممکن است مشکلاتی را بر سر راه افراد به وجود آورد و از این رو نیاز است که افراد برای داشتن روابطی بهتر به فکر یادگیری و آموزش مهارت های ارتباط موثر باشند.

مهارت های ارتباط موثر با دیگران روی کیفیت زندگی افراد تاثیر زیادی می گذارد.

کدام یک از مهارت های ارتباطی از همه مهم تر است؟

نیاز به خدمات مشاوره روانشناسی دارید؟

برای رزرو وقت مشاوره، همین الان اقدام کنید! کارشناسان ما در مرکز مشاوره نیک داد در اولین فرصت با شما تماس خواهند گرفت.

به طور کلی می توان گفت مهارت های ارتباطی دربرگیرنده مهارت انتقال پیام، دریافت پیام و مهارت نوشتاری هستند. در ادامه بیشتر با هر یک از این ابعاد مهارت های ارتباطی آشنا خواهیم شد:

  • مهارت انتقال پیام

مهارت انتقال پیام در واقع به افراد یاد می دهد که چگونه به شکلی صحیح حرف و پیام خود را به دیگران منتقل کنند. به منظور انتقال پیام خود به دیگران می توان از ارتباط کلامی و زبان بدن نیز بهره برد.

  • مهارت دریافت پیام

مهارت ارتباطی بعدی، مهارت دریافت پیام است؛ یعنی این که صحبت دیگران را خوب شنیده و پاسخی متناسب با آن صحبت ها به طرف مقابل بدهیم. این مهارت همچنین دقت در دیدن حالات و طریقه صحبت کردن دیگران با ما را نیز شامل خواهد شد.

  • مهارت‌ نوشتاری

از دیگر راه های ارتباطی، نوشتن است. با استفاده از مهارت نوشتن می توان مخاطب را به بهترین شکل تحت تاثیر قرار داد. ایمیل، یادداشت و خبرنامه جزء ارتباطات نوشتاری به شمار می آیند که مهارت خاص خود را خواهند داشت. در واقع در زمینه نوشتن نیز رعایت اصولی چون شروعی مناسب و مقدمه، مشخص بودن هدف از انتقال پیام، داشتن لحن مناسب، استفاده از دستور زبان و املای صحیح شرط است. به کمک نوشتار صحیح می توان به صحبت و فکر کردن صحیح تر دست یافت.

در دنیای امروز، مهارت ارتباط نوشتاری یکی از ضروری ترین مهارت های های ارتباط موثر می باشد

مشکلات ارتباطی چیست؟

در سلامت روانشناختی، کیفیت روابط فرد از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و در واقع در گرو الگوی تعاملی والدین و فرزند، خواهر و برادرها، دوستان و همکاران است. به نوعی می توان گفت که چنانچه فرد با هر یک از افراد مهم زندگی خود در روابط دچار مشکل شود این مشکل به وجود آورنده مشکلات بزرگ تری خواهد بود. مشکلات ارتباطی را می توان الگوی تعامل بین اعضای یک واحد ارتباطی دانست که در عملکرد یک یا چند عضو آن واحد ایجاد اختلال خواهند نمود. در ادامه بیشتر با انواع مشکلات ارتباطی آشنا خواهیم شد:

مشکلات ارتباطی بین افراد می تواند زمینه ساز مشکلات بزرگ تری شود

  • مشکلات ارتباطی بین والدین و کودک (والد – کودک)

از نظر تشخیص نیازهای فرزندان، والدین با هم تفاوت های زیادی دارند. برخی از پدر و مادرها خیلی زود به نیازهای فرزندان خود پی برده و برخی دیگر نیز در پاسخ دچار تعلل شده و این کار، کیفیت دلبستگی میان والد و کودک را تحت الشعاع قرار می دهد. علاوه بر آن در بسیاری از موقعیت ها مشکلات به وجود آمده باعث خدشه دار شدن روابط میان کودک و والد خواهد شد.

مشکلات ارتباطی بین والدین و کودکان

برای نمونه؛ کودکان آسیب های بسیاری را از سوی اختلافات زناشویی متحمل می شوند. یا این که در زمانی نوجوانی به دلیل بحران های رشدی بهنجار طالب استقلال بیشتری می باشند و این موضوع ممکن است سبب کشمکش بین نوجوان و والدین و گارد گرفتن فرزند شود. این در حالی است که آگاهی والدین از مهارت های ارتباطی باعث می شود که والدین به خوبی قادر به حل مشکلات به وجود آمده باشند. لذا برای داشتن خانواده ای موفق، یادگیری و آموزش مهارت های ارتباطی از یک روانشناس کودک و یا دکتر روانشناس خوب و نیز دنبال کردن جلسات خانواده درمانی بسیار مفید و لازم می باشد.

  • مشکلات ارتباطی مرتبط با اختلال های روانی

وقتی فردی از اعضای خانواده درگیر بیماری می شود تمامی اعضای خانواده به نوعی در درد و رنج بسر می برند و زندگی هر یک از آن ها به نوعی تحت الشعاع قرار می گیرد. نظام خانواده در صورت درگیر شدن یکی از اعضای خانواده با یک بیماری، فشار بسیاری را متحمل خواهد شد و در این بین روابط رضایت بخش نیز در سلامتی اثری پیشگیرانه خواهند داشت. به همین دلیل در چنین شرایطی می توان استفاده از راهنمایی های یک متخصص روانشناس را بهترین گزینه به شمار آورد.

  • مشکل ارتباطی میان زوجین

این که دو شریک زندگی یکدیگر را مورد انتقاد، سرزنش، انتظارات نابجا قرار داده و از یک دیگر فاصله بگیرند می تواند زندگی زناشویی آن ها را بسیار متزلزل کند. برای برقراری روابطی موفق بین زوجین می بایست هر دو طرف از خود نرمی و سازش نشان داده و در پی حل مشکلات زناشویی خود برآیند. این که زن و شوهر تا چه اندازه با هم اختلاف داشته باشند وابسته موارد مختلفی نظیر موارد زیر می باشد:

  • میزان ارتباط بین طرفین
  • روش های حل و رفع اختلاف ها و مشکلات به وجود آمده
  • دید طرفین در رابطه با بچه دار شدن و تربیت فرزند
  • ارتباط آن ها با خانواده دو طرف
  • دید آن ها در رابطه با زندگی اجتماعی
  • نحوه نگرش آن ها به زندگی اجتماعی
  • نحوه برخورد آن ها با مسائل مالی و ارتباط جنسی

مشکلات ارتباطی بین زوجین ناشی از اختلاف نظرهای متفاوتی می باشد

علاوه بر این موارد موقعیت هایی که در نقش زناشویی افراد تغییر بزرگی را به وجود می آورند، دوره های پر استرسی را در ارتباط زناشویی سبب می شوند که از بین آن ها می توان به فشارهای اقتصادی، دوره های بیماری، تغییرات شغلی و نقل مکان به محلی جدید اشاره نمود.

این زن و شوهر هستند که بایستی با مدیریت صحیح اوضاع به خوبی بر این تعارض ها و مشکلات فائق آیند و به واسطه مهارت های ارتباطی چون مهارت ابراز علاقه و بیان نیاز، مهارت حل مسئله، مهارت کنترل خشم، مهارت پذیرش و تعهد، مهارت شناخت انتظارات، مهارت تغییر راهکارهای ناکارآمد، مهارت شنیدن، همدلی و… در پی حل مشکلات بین خود برآیند.

برای داشتن مدیریتی موثر و موفق در زندگی زناشویی شما می توانید در مرکز مشاوره خانواده نیک داد از مشاوره ازدواج بهره مند گردید.

  • مشکلات ارتباطی بین خواهرها و برادر

بین خواهر و بردارها غالبا حس رقابت، همکاری و مقایسه وجود دارد. با به دنیا آمدن فرزندی جدید فرزندان رقابت شدیدتری را با یکدیگر در پیش خواهند گرفت و این رقابت ممکن است در تمام دوره رشد کودکان با آن ها همراه باشد. مشکلات ارتباطی و حس رقابت، زمانی بین خواهر و برادر به وجود می آید که از سوی والدین رفتار یکسانی را دریافت نکرده و نگاهی متفاوت را از سوی والدین بین خود احساس کنند. به منظور جلوگیری و رفع بسیاری از مشکلات رفتاری بین خواهر و برادر می توان از خانواده درمانی و مشاوره فردی بهره گرفت.

هر فردی ممکن است در طول زندگی خود در رابطه خود با دوستان، نزدیکان، خانواده، همکاران و… درگیری مشکلاتی ارتباطی گردد و دچار تعارض و استرس شود. در چنین شرایطی بهترین گزینه برای افراد بهره مندی از خدمات مشاوره روانشناسی است.

مرکز روانشناسی نیک داد بسته به خصوصیات شخصیتی هر فرد مانند میزان درون گرایی یا برون گرایی، سبک های ارتباطی و هوش هیجانی، عزت نفس و تجارب گذشته او بهترین راهکارها را به منظور داشتن ارتباطی موثر در اختیار افراد قرار می دهد.

به منظور برقراری ارتباط با مشاوران در کلینیک روانشناسی نیک داد و آشنایی با مهارت های ارتباط، کافی است سری به صفحه تماس با ما بزنید.

نیاز به خدمات مشاوره روانشناسی دارید؟

برای رزرو وقت مشاوره، همین الان اقدام کنید! کارشناسان ما در مرکز مشاوره نیک داد در اولین فرصت با شما تماس خواهند گرفت.

ممکن است به این مطالب نیز علاقمند باشید
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه سوالات