زوج درمانی یا مشاوره ازدواج: تفاوت در چیست؟
مشاوره ازدواج و زوجدرمانی دو پیشنهاد معمول برای زوجها در زمان مواجه با سختیهای رابطه هستند. اگرچه در نظر بسیاری از مردم این دو مقوله با هم مشابه هستند ولی در واقع با هم کمی تفاوت دارند.
بسیاری از ما تمایل داریم تا از اصطلاحهای مشاوره ازدواج و زوج درمانی به جای یکدیگر استفاده کنیم که البته برای این سردرگمی دلیلی وجود دارد. مشاوره ازدواج و زوج درمانی هر دو خدماتی هستند که به زوج هایی که در رابطه خود دچار تنش هستند ارایه میشوند.
در طول این پروسه، زوجها با یک متخصص و یا یک شخص صاحب مدرک و تحصیلات در مورد ازدواج و رابطه صحبت میکنند. شاید هر دو پروسه شبیه به هم به نظر برسند ولی باهم تفاوت دارند.
نیاز به خدمات مشاوره روانشناسی دارید؟
زمانی که در فرهنگ لغت به دنبال معانی مشاوره ازدواج و زوج درمانی بگردید، متوجه میشوید که این دو معانی متفاوتی را در بر میگیرند.
خب بیایید روی این سوال متمرکز شویم: تفاوت واقعی بین مشاوره ازدواج و زوج درمانی چیست؟ جواب را میتوانید در مقاله پیش رو بیابید. با نیک داد همراه باشید!
مشاوره ازدواج شامل چه مواردی میشود؟
مشاوره ازدواج به زوجها در نحوه برخورد با چالشهای زندگی مشترک کمک میکند. هدف برگرداندن رابطه به حالت طبیعی است. در این پروسه تمرکز بر زمان حال و مشکلاتی که به طور مکرر رخ میدهد است. مشاوره ازدواج امکان صحبت در مورد تفاوتها و زمینههای سازش را فراهم میکند.
بیشتر از هر چیز دیگری، وظیفهی مشاوره کمک به پیدا کردن مشکلات برای ایجاد یک رابطه قویتر و شادتر است. همچنین مشاوره به تسلط زوجین در هنر ارتباط برقرار کردن با یکدیگر، ایجاد و شعله ور شدن دوباره آتش اعتماد بین زوجین کمک میکند.
آیا مشاوره نتیجهای هم دارد؟ حتما. مشاوره در کمک به زوجها برای کنار آمدن با تنشهای پیش آمده میتواند بسیار موثر باشد.
مشاوره ازدواج معمولا یک پروسه کوتاهمدت است در حالی که زوج درمانی یک پروسه درمانی است که میتواند جلسات متعددی به طول انجامد.
به بیان دیگر، زوج درمانی برای زوجهای متاهل شامل مشاره نیز میشود و به همین علت تعاریف این دو پروسه اغلب با سردرگمی همراه است.
زوج درمانی شامل چه مواردی میشود؟
در سوی دیگر ماجرا، زوج درمانی به مشکلات نگاه ریشهای دارد. این یعنی مرور گذشته و یافتن سر منشا دعواها و اختلافات. چیزی که زوج درمانی را نسبت به مشاوره خاصتر میکند این است که روند مرور گذشته میتواند به مشکلات شخصی هریک از طرفین برای درک بهتر رفتار آنها در رابطه منجر شود.
درواقع زوج درمانی یافتن پاسخی برای چراهاست و نه چگونگیها.
خوب بیایید به تعریف زوجدرمانی بپردازیم. هدف زوجدرمانی پاسخ به این سوال است که «چرا زوجین دچار چنین مشکلاتی شدهاند؟» و به دنبال فهمیدن این مطلب است که در کدام زمینه خاص در رابطه باید کار کرد.
به عنوان مثال، زوجی که به دلیل ابتلا به بیماری یکی از آنها روزهای سختی را پشت سر میگذارند، ممکن است نیاز به زوج درمانی داشته باشند تا بدانند چگونه با این وضعیت به درستی کنار بیایند.
البته این به معنی اینکه صرفا زوجها با داشتن چنین مشکلاتی باید زوج درمانی شوند نیست. زوجها میتوانند برای حل مشکلات سازگاری خود با یکدیگر و گرفتن راهنمایی از یک مشاوره خبره به زوج درمانگر مراجعه کنند.
مشکل اینجاست که زوج درمانی در جامعه نوعی انگ محسوب میشود و این انگ بسیار اثر منفی دارد. زوجها به جای پیدا کردن راه حل مناسب، ممکن است از درمان مشکلات خود اجتناب کنند. درواقع زوجها از ترس قضاوتهای مردم از مراجعه به زوج درمانگر بپرهیزند و شانس بهتر شدن رابطه خود را از دست بدهند. برای این زوجها راه حل اصلی به عنوان آخرین گزینه قرار میگیرد.
نقش مشاور ازدواج در مقایسه با زوج درمانگر
برای بررسی دقیق تر این مقایسه می بایست ابتدا پاسخ این سوال را بدانیم: مشاور ازدواج در جلسات مشاوره چه کاری انجام میدهد؟
در مشاوره ازدواج و رابطه، وظیفه مشاور شنیدن مشکلات و کمک به مدیریت بحث بین زوجین است. مشاور به عنوان میانجی امکان ایجاد یک ارتباط سازمانیافته را به زوج میدهد.
در واقعیت، رهبر کلیسا هم میتواند به عنوان مشاور ازدواج خدمت کند.
نقش مشاور همانند نقش داور در یک بازی است بدین صورت که باید از متکلموحده شدن ، فریاد زدن و یا با خشونت رفتار کردن هر یک از طرفین جلوگیری کند.
با توافق هر دو طرف درگیر، مشاوره ازدواج میتواند به برقراری قوانین جدید رابطه برای کمتر شدن میزان درگیری کمک کند.
برای مثال، اگر یکی از زوجین معتاد کار کردن باشد، مشاور میتواند با پیشنهاد نیاوردن کار به منزل و تمرکز بیشتر به زمان خانواده کمک کننده باشد.
مشاور همچنین میتواند به ایجاد حد و مرز کمک کند. برای مثال اگر یکی از طرفین عادت به سرک کشیدن در گوشی فرد مقابل را داشته باشد، مشاور میتواند با پیشنهاد احترام به حریم شخصی یکدیگر و گذاشتن قفل روی گوشی در صورت توافق دو طرف به حل این مساله کمک کند.
مشاور ازدواج میتواند در این تصمیمگیریها نقش داشته باشد که البته این مساله به عوامل خاصی بستگی دارد.
برای مثال مشاوران ازدواج متخصص هستند اما برای تشخیص بیماری روانی خاص باید دارای مدرک معتبر دولتی باشند. بنابراین همه مشاورها الزاما این مدرک را ندارند ولی میتوانند مشاوره ارایه بدهند.
در سوی دیگر، زوج درمانگر ها، برای ارایه دادن تمامی خدمات سلامت روان که بر رابطه اثرگذار است تحصیل کرده و مدرک گرفتهاند.
در زوج درمانی، روانشناس میتواند درمورد افسردگی و تاثیر آن بر رفتار در رابطه نظر دهد.
هرچند در صورت جدی بودن عارضهها، درمانگران بیماران را به روانپزشکها ارجاع میدهند.
درمانگران برای حل مشکلات مراجعین خود یک سری پروسههای منظم را طی میکنند. اساسا پروسه درمان شامل چهار مرحله میشود:
- قدم اول: درمانگر روی یک مشکل مشخص تمرکز میکند. این مشکل میتواند در مورد رابطه جنسی، استعمال مواد مخدر و یا نوشیدنیهای الکلی، خیانت و یا حسادت در رابطه باشد.
- قدم دوم: درمانگربه طور موثر وارد عمل شده تا رابطه را بهبود ببخشد.
- قدم سوم: در این مرحله درمانگر اهداف درمان را بیان میکند.
- 4. قدم چهارم: در آخر، درمانگر با همراهی مراجع راه حلی برای مشکل با انتظار تغییر رفتار در طول پروسه پیدا میکند.
هزینه مشاوره ازدواج و زوجدرمانی چقدر است؟
به طور متوسط، هزینه مشاوره ازدواج بین – تا – هزارتومان برای هر جلسه به طول 45 دقیقه تا یک ساعت متغیر است.
برای زوج درمانگری هزینه هر جلسه به طول 45 تا 50 دقیقه بین – تا – هزارتومان میباشد.
برای پیدا کردن یک مشاور ازدواج بهتر است از دوستانتان که به تازگی جلسهای با مشاور ازدواج داشتهاند کمک بگیرید و یا از طریق دکمه زیر درخواست رزرو وقت مشاوره ثبت کنید.
مشاوره ازدواج و زوج درمانی هردو برای شناخت مسائل زمینهای در رابطه و حل تعارضات کاربرد دارند. اگرچه به طور دقیق با یکدیگر هممعنی نیستند ولی هر دو برای بهبود روابط کارایی دارند.
نتیجه گیری
در این مطلب از مجله روانشناسی نیک داد به تفاوت های بین مشاوره ازدواج و زوج درمانی پرداختیم. در صورتیکه نیاز به مشاوره ازدواج یا مشاوره زوج درمانی دارید، میتوانید از طریق دکمه های موجود در سایت جهت رزرو وقت آنلاین اقدام کنید. کارشناسان نیک داد در اسرع وقت با شما تماس حاصل می کنند.