روانشناسی بالینی
روانشناسی بالینی در مرکز مشاوره نیک داد
یکی از شاخه های مهم روانشناسی، روانشناسی بالینی است که در آن انواع اختلالات روانی و درمان آن ها مورد بررسی قرار میگیرد. در روانشناسی بالینی نابهنجاری های رفتاری، مشکلات اجتماعی، اختلالات هیجانی، اختلالات روانی و… مورد مطالعه و تشخیص قرار میگیرد و در این زمینه به منظور شناسایی و تشخیص از انواع تست های روانشناسی استفاده می گردد.
پس از آن که علائم اختلالات و مشکلات روحی و روانی شناسایی شدند بسته به نیاز، روش درمانی مناسبی از جمله روانکاوی، روان درمانی، شناخت درمانی، رفتار درمانی و… به منظور درمان به کار برده می شود. درمان اکثر اختلالات روانی و مشکلات روحی و روانی که سبب عذاب و آزرده خاطر شدن فرد می گردند مشاور بالینی یا متخصص روانشناسی بالینی طی جلساتی منظم و دنباله دار به درمان فرد می پردازد. در ادامه چند نمونه از این اختلال ها را معرفی خواهیم نمود.
نیاز به خدمات مشاوره روانشناسی دارید؟
نیاز به خدمات مشاوره روانشناسی دارید؟
اختلالات اضطرابی یا Anxiety Disorders
طبق گفته مشاور روانشناسی بالینی، اضطراب به نوعی یک ترس ناگوار و مبهم است که به طور معمول با نشانه های زیر همراه می باشد:
- انواع بی قراری حرکتی نظیر ناآرامی شخص، لرزش و به یکباره از جا پریدن
- تپش قلب، تعرق و به طور کلی تغییرات جسمانی شخص
- داشتن احساس ترس و گیجی
بیقراری حرکتی یا آکاتیزیا (Akathisia) نشانگانی است که با عدم توانایی ثابت نشستن یا ایستادن و بهتر شدن با حرکت به این سو و آن سو مشخص میشود. این حالت در زنان بیشتر از مردان است.(به نقل از ویکی پدیا)
اختلال وحشت زدگی را می توان یکی از اختلالات اضطرابی دانست. در این نوع اختلال اضطرابی، علائمی چون بیم و وحشت های ناگهانی در فرد دیده می شود. افراد درگیر این اختلال برخی مواقع خود را در یک قدمی مرگ دانسته و برخی اوقات نیز هیچ اضطرابی در آن ها وجود ندارد. در این افراد به صورت ناگهانی حملات وحشت زدگی خود را نشان داده و فرد به یک دفعه دچار علائمی نظیر تنگی نفس، درد قفسه سینه، تعرق، سرگیجه، تپش قلب شدید می گردد.
اختلال وسواس فکری – عملی یا OCD
اختلال وسواس فکری یا عملی (Obsessive Compulsive Disorder) باعث می شود فرد خود را ملزم به تکرار و مرور یک سری از تردیدهای جزئی و کارهای روزمره نماید. از اجبارهای عملی بسیار رایج در افراد می توان به تمیز کاری، شمارش های افراطی، کنترل کردن و بازرسی اشاره کرد. احتمالا افراد وسواسی را در اطراف خود دیده اید. این افراد عموما نیاز به مراجعه به یک روانشناسی بالینی خوب و کاربلد دارند تا در جلسات مشاوره بالینی تحت درمان قرار بگیرند. چرا که در صورت کنترل نشدن، امکان گسترده شدن نیز وجود دارد.
اختلالات هراس یا فوبیا Panic disorder
در این نوع اختلال، فرد ترسی بسیار شدید نسبت به یک شی و یا موقعیتی خاصی در دل دارد. بلند هراسی، پرواز هراسی، هراس از موقعیت های اجتماعی و سگ هراسی را می توان نمونه هایی شایع و بسیار رایج از این نوع اختلال دانست.
اختلال اضطراب تعمیم یافته
در این نوع اختلال که البته بایستی دست کم یک ماه به طول انجامد فرد بدون داشتن هیچ گونه دلیلی دارای اضطراب است. به طور معمول این افراد دائماً عصبی هستند و مدام برای کار، سلامتی و روابط خود نگرانی هایی دارند. در صورت داشتن علائم حتما به یک متخصص روانشناسی بالینی مراجعه کنید.
اختلالات خلقی یا Mood disorders
منظور از اختلالات خلقی آن دسته از اختلالاتی هستند که مشخصه اصلی آن ها ناراحتی خلقی اولیه می باشد که از بین آن ها می توان اختلالات افسردگی و اختلال دو قطبی را نام برد. که البته زیر نظر بهترین مشاوره روانشناسی در کلینیک مشاوره بالینی قابل درمان است. از مهم ترین نشانه های اختلالات خلقی می توان به مشکلات خواب، احساس گناه، خستگی و بی حالی، بی علاقگی نسبت به بسیاری از کارها و عدم لذت بردن از آن ها، داشتن حالتی افسرده در اکثر ساعات روز، تداخل در فکر و تمرکز و تصمیم گیری، فکر کردن به مرگ و خودکشی اشاره نمود.
اختلالات خوردن
در اختلال خوردن فرد به کم خوری و یا پرخوری عصبی روی آورده و این موضوع امروزه در بسیاری از نوجوانان و جوانان دیده می شود و به منظور آن بایستی از درمان روانشناختی کمک گرفته شود.
اختلالات خواب
این اختلال بی خوابی، پرخوابی، اختلال خواب مربوط به تنفس و حمله خواب را شامل می شود.
اختلالات شخصیت
اختلالات شخصیت را می توان به وجود صفات شخصیتی ناسازگارانه و انعطاف ناپذیر تعبیر نمود. در واقع منظور الگوهای شناختی رفتاری است که به صورت ناسازگارانه، مزمن و عجین شده با شخصیت فرد هستند و دردسرهایی را برای دیگران به وجود می آورند و یا این که از نظر قانونی مشکل داشته و زیانبخش می باشند که زیرمجموعه متفاوتی را شامل می گردند.
برخی از افراد نیز در این بین دارای اختلال پارانوئید می باشند که در همه حالات حق را با خود دانسته و نسبت به دیگران بی اعتماد و شکاک هستند.
اختلال اسکیزوئید را می توان یکی دیگر از اختلالات شخصیت دانست که باعث می شود فرد از آن جایی که روابط اجتماعی رضایت بخشی ندارد به صورت کم رو و گوشه گیر در اجتماع حاضر شود. در اختلال اسکیزوتایپال نیز فرد درگیر باورهایی عجیب، تنفری آشکار و سوء ظن است.
در این بین برخی از افراد که در دسته نمایشی قرار می گیرند دارای روحیه ای توجه طلب هستند و از خود واکنش هایی بسیار افراطی بروز می دهند.
نوع دیگری از اختلال شخصیت خودشیفتگی است که فرد خود را از همه برتر و بالاتر دانسته و به هیچ عنوان نیز انتقادی را به سمت خود نمی پذیرد. این افراد به هیچ عنوان در ارتباط با دیگران از خود حس همدلی نشان نداده و غالباً در ارتباطات خود به مشکل برمی خورند. نوع دیگری نیز از این افراد دارای ویژگی هایی چون بی مسئولیتی، زورگویی، قانون شکنی و عجین شده با جرم و خشونت می باشند که در دسته ضد اجتماعی قرار می گیرند.
از اختلالات شخصیت دسته دیگری به نام ترسو و دوری گزین وجود دارد که در واقع این دسته از افراد دارای عزت نفس پایین، کمرویی و توداری، حساسیت بالا در رابطه با طرد شدن هستند و مدام به فردی دیگر وابسته و متکی می باشند. پرخاشگر و وسواسی را نیز می توان از دیگر انواع این دسته دانست.
خدمات مرکز مشاوره روانشناسی بالینی نیک داد
اختلالاتی که تا به این جا معرفی شدند تنها برای افزایش آگاهی شما عزیزان بودند و شناخت و تشخیص هر یک از آن ها بایستی زیر نظر یک دکتر مشاور بالینی خوب انجام شود و نمی توان صرفاً به واسطه وجود یکی دو نمونه از نشانه های بالا در فردی، به او برچسب اختلال روانی زده شود.
در کنار اختلال های ذکر شده به کمک مشاوره روانشناس بالینی در مرکز مشاوره بالینی نیک داد همچنین امکان درمان مشکلات روانی دیگری چون کنترل و غلبه بر خشم و عصبانیت و پرخاشگری وجود دارد. چرا که مشاوره روانشناس بالینی قادر است با تشخیص عوامل عصب شناختی و عوامل روانی مانند شرایط ناکام کننده و آزاردهنده و یا عوامل شناختی راهکارهایی را به منظور کنترل و کاهش پرخاشگری ارائه نماید.
کلینیک روانشناسی بالینی نیک داد همچنین به غیر از اختلالات روانی خدمات تخصصی روانشناسی بالینی در زمینه های مختلفی چون اختلال های رفتاری، مشکلات احساسی، ناسازگاری، ناتوانی، آسیب های شناختی و ضربه روحی را نیز ارائه می دهد. در رابطه با تمامی اختلالات ذکر شده نیاز است که فرد زیر نظر بهترین روانشناس بالینی و در مرکز روانشناسی بالینی به روشی مناسب درمان گردد. در ادامه برخی از موارد درمانی معرفی می گردند.
روش مشاوره روانپزشکی
روانپزشک به منظور کاهش نشانه های اختلالات روانی و یا رفع این اختلال ها به واسطه درمان های زیست شناختی اقدام به تغییر طرز کار بدن می نماید. دکتر روانپزشک در راستای درمان و به حداقل رساندن اختلال های درمانی از داروهای روان درمانبخش استفاده می کند. به کمک روان درمانی توأم با دارو درمانی می توان بسیاری از اختلالات را درمان نمود.
روش روان درمانی
در پروسه روان درمانی فرد به کمک متخصص روانشناس بالینی قادر به تشخیص و تعریف مشکلات روانی و میان فردی خود است و می تواند با غلبه بر روی آن ها سطح سازگاری خود را بالا ببرد. روان درمانی غالباً به منظور درمان اختلال های روانی چون درمان افسردگی، درمان اضطراب و استرس، درمان وسواس، درمان فوبیا و ترس از سوی روانپزشکان و روانشناسان مورد استفاده قرار می گیرد.
روش گروه درمانی
با توجه به آن که اغلب مشکلات روانی افراد در چارچوب روابط میان فردی، تجربه های گروهی، خانواده، ازدواج، گروه های اجتماعی و کاری به وجود می آیند لذا می توان گرفت گروه درمانی روشی موثر جهت آموزش نحوه کنار آمدن با مشکلات روانی و اختلالات روانی به اعضای گروه است.
جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص به صفحه «گروه درمانی» مراجعه نمایید.
روش درمانی نوروفیدبک و بیوفیدبک
از آن جایی که هر چه فرد در رابطه با عملکرد مغز و تغییر عملکرد نواحی مغزی مختلف آگاهی بیشتری داشته باشد اختلال او بهتر درمان خواهد شد و یا این که با آگاهی بیشتر می توان به ارتقا و بهبود سطح عملکرد فرد در کودکان، نوجوانان و بزرگسالان دست پیدا نمود می توان به کمک ابزارهای جدیدی چون نوروفیدبک و بیوفیدبک به واسطه خود تنظیمی فعالیت های مغزی بهبودی مطلوبی را در افراد مشاهده کرد.