اختلال وسواس چیست؟ بررسی انواع وسواس فکری و عملی

0 196

اختلال وسواس فکری – اجباری یا (OCD) یک وضعیت سلامت روان مزمن است که شامل وسواس، اجبار یا هر دو است. طبق گفته انجمن روانپزشکی آمریکا، در ایالات متحده، حدود 2 تا 3 درصد از افراد به این بیماری مبتلا هستند.

افراد مبتلا به OCD معمولاً وسواس‌ یا افکار ناخواسته تکراری را تجربه می‌کنند که میل شدید به تکرار یک رفتار خاص را برمی‌انگیزد. سپس این اجبار را برای کمک به رهایی از افکار وسواسی از خود بروز می دهند. چیزی که ما از یک فرد وسواسی میبینیم عموما همان عمل تکراری است که بر اساس همان افکار ایجاد شده است.

در ان مطلب از مجله روانشناسی نیک داد به بررسی موضوع اختلال وسواس فکری و عملی میپردازیم، انواع آن را بررسی میکینیم و روش های متداول درمانی را نیز ذکر می کنیم. با ما همراه باشید.

نیاز به خدمات مشاوره روانشناسی دارید؟

برای رزرو وقت مشاوره، همین الان اقدام کنید! کارشناسان ما در مرکز مشاوره نیک داد در اولین فرصت با شما تماس خواهند گرفت.

احتمالا شما هم دیده باشید که بعضی از افراد برخی کارها را چند بار چک میکنند مثلا دوباره چک می کنند تا مطمئن شوند درب ورودی را قفل کرده اند یا اجاق گاز را خاموش کرده اند یا نه؟ همچنین داشتن  برخی افکار خرافی نیز بسیار رایج شده است، مانند ضربه زدن به تخته یا لوازم چوبی در مواقعی که گفته می شود بزنیم به تخته چشم نخوری!!  این عادات ممکن است به شما کمک کند احساس امنیت بیشتری کنید، اما به طور خودکار OCD را پیشنهاد نمی کنند.

برای افرادی که مبتلا به OCD هستند، این تشریفات یک انتخاب شخصی نیست. بلکه زندگی روزمره را پیچیده و مختل می کنند. بسیاری از افراد مبتلا به وسواس، افکار و باورهایی را که به اجبار آنها دامن می‌زند غیرمنطقی یا حداقل بسیار بعید می‌دانند. با این حال، آنها به این موارد عمل می کنند تا:

  • پریشانی ناشی از افکار وسواسی مزاحم را تسکین دهید
  • از تبدیل شدن ترس های مداوم به واقعیت جلوگیری کنید

ممکن است بشنوید که کسی می گوید: «من شدیدا مبتلا به وسواس هستم»، زیرا دوست دارند وسایل روی میزشان به روش خاصی چیده شوند یا ترجیح می دهند بلافاصله بعد از هر وعده غذایی ظروف را بشویند و کنار بگذارند.

اما OCD بسیار بیشتر از یک ترجیح شخصی برای تمیزی یا نظم است. علائم OCD بخش قابل توجهی از روز فرد را می گیرد و فعالیت های منظم او را مختل می کند. آنها همچنین باعث ناراحتی می شوند – افراد مبتلا به OCD اغلب می دانند که وسواس ها و اجبارها در واقعیت ریشه ندارند، اما همچنان احساس می کنند که مجبور هستند به آنها عمل کنند.

عمل کردن به وسواس به طور معمول برای توصیف عادات یا رفتارهایی که انتخاب می کنید می تواند جدیت OCD را به حداقل برساند، بدون اینکه به ناراحتی افراد مبتلا به این بیماری اشاره کنیم.

علائم اختلال وسواس
علائم اختلال وسواس

علائم وسواس

OCD شامل دو نوع علائم اصلی است: وسواس فکری و اجبار. بسیاری از افرادی که با OCD زندگی می کنند، هم وسواس و هم اجبار را تجربه می کنند، اما برخی افراد فقط یکی را تجربه می کنند.

این علائم فقط زودگذر یا کوتاه مدت نیستند. حتی علائم خفیف تر ممکن است حداقل یک ساعت در روز طول بکشد و به طور قابل توجهی بر فعالیت های روزانه شما تأثیر بگذارد.

وسواس یا اجبار ممکن است بر توانایی شما برای توجه در مدرسه یا تکمیل وظایف در محل کار تأثیر بگذارد. حتی می تواند شما را از رفتن به مدرسه یا کار یا هر جای دیگری باز بدارد.

وسواس فکری؛ افکار یا تصاویر مزاحم، غیرمنطقی و تکراری است که بارها و بارها ظاهر می شوند و خارج از کنترل فردی است که آن ها را تجربه می کند. فرد وسواسی نمی ‌خواهد این افکار را که معمولا باعث اضطراب یا ناراحتی می‌شود، داشته باشد و سعی می‌کند از آن ها دوری کند. به رفتارهایی که برای دوری از وسواس انجام می شود، اجبار می گویند. این روال به عنوان OCD  (اختلال وسواس فکری – عملی) شناخته می شود.

در ادامه به بررسی انواع علائم وسواس می پردازیم:

اختلال وسواس فکری
علائم اختلال وسواس فکری

علائم وسواس فکری

علائم افکار وسواسی می تواند بسیار متفاوت باشد، اما برخی موارد رایج عبارتند از:

  • نگرانی در مورد میکروب، کثیفی یا بیماری
  • ترس از آسیب رساندن به خود یا شخص دیگری
  • ترس از گفتن چیزی توهین آمیز یا زشت
  • نیاز به داشتن دارایی های خود در یک راستا، منظم یا متقارن
  • افکار جنسی صریح یا خشونت آمیز
  • نگرانی در مورد دور انداختن چیزها
  • زیر سوال بردن تمایلات یا جهت گیری جنسی شما
  • نگرانی در مورد سلامت و ایمنی خود یا عزیزانتان
  • تصاویر، کلمات یا صداهای مزاحم

این افکار ناخواسته و مزاحم، بدون توجه به اینکه چقدر سعی می کنید آنها را نادیده بگیرید یا سرکوب کنید، باز می گردند. پافشاری آنها می‌تواند به این باور قوی‌تر منجر شود که اگر اقداماتی برای جلوگیری از آنها انجام ندهید، ممکن است درست باشند یا ممکن است محقق شوند.

علائم وسواس عملی (اجبارها)

نمونه هایی از رفتارهای اجباری در OCD عبارتند از:

  • شستن دست ها، اشیاء یا بدن
  • سازماندهی یا تراز کردن اشیا به روشی خاص
  • شمردن یا تکرار عبارات خاص
  • چند بار لمس کردن چیزی
  • به دنبال اطمینان از دیگران
  • جمع آوری اشیاء خاص یا خرید چندین مورد از یک کالا
  • پنهان کردن اشیایی که می توانید از آنها برای آسیب رساندن به خود یا شخص دیگری استفاده کنید
  • به طور ذهنی اعمال خود را بررسی کنید تا مطمئن شوید که به کسی آسیب نرسانده اید

می توان اجبار را پاسخی به وسواس فکری دانست. هنگامی که یک وسواس فکری ظاهر شد، ممکن است احساس کنید مجبور به انجام اقدامی برای تسکین اضطراب و ناراحتی ناشی از آن یا جلوگیری از تحقق آن فکر وسواسی هستید.

ممکن است احساس کنید نیاز دارید که این اقدامات را چند بار تکرار کنید، یا تا زمانی که همه چیز “درست” به نظر برسد.

چه چیزی باعث اختلال وسواس می شود؟

متخصصان دقیقاً نمی دانند چه چیزی باعث OCD می شود، اما سابقه خانوادگی این بیماری ممکن است نقش مهمی را ایفا کند. اگر یکی از اعضای نزدیک خانواده شما مبتلا به OCD است، شانس بیشتری برای ابتلا به این بیماری دارید.

به گفته منبع معتبر مؤسسه ملی سلامت روان، رشد نامنظم و اختلال در مناطق خاصی از مغز نیز با این وضعیت مرتبط است. برخی شواهد نشان می‌دهند که OCD ممکن است تا حدی به نحوه واکنش مغز شما به سروتونین مرتبط باشد. سروتونین یک انتقال دهنده عصبی است که به تنظیم خلق و خو و خواب کمک می کند و بسیاری از عملکردهای مهم دیگر را در سراسر بدن شما انجام می دهد.

عوامل ایجاد کننده اختلال وسواس

اگرچه از نظر ژنتیکی احتمال ابتلا به OCD وجود دارد، اما عوامل دیگری نیز می توانند شانس ابتلا به این بیماری را افزایش دهند. برخی از موارد عبارتند از:

استرس

استرس قابل توجه در خانه، مدرسه، محل کار یا در روابط شخصی می تواند احتمال ابتلا به وسواس را افزایش دهد یا علائم موجود را بدتر کند.

ویژگی های شخصیتی

برخی از ویژگی های شخصیتی، از جمله دشواری در کنترل عدم اطمینان، افزایش احساس مسئولیت، یا کمال گرایی، ممکن است در OCD نقش داشته باشند. با این حال، بحث هایی در مورد اینکه آیا این ویژگی ها واقعاً ثابت هستند یا پاسخ های آموخته شده انعطاف پذیرتر هستند که می توانند تغییر کنند، بحث هایی وجود دارد.

سوء استفاده در دوران کودکی

کودکانی که سوء استفاده یا سایر تجربیات آسیب زا در دوران کودکی را تجربه می کنند، مانند قلدری یا بی توجهی شدید، شانس بیشتری برای ابتلا به این بیماری دارند.

علائم حاد عصبی

برای برخی از کودکان، OCD به طور ناگهانی پس از عفونت شروع می شود. پس از عفونت استرپتوکوک، این سندرم به عنوان PANDAS شناخته می شود که مخفف اختلالات عصبی خود ایمنی کودکان مرتبط با استرپتوکوک است. اما سایر عفونت ها یا بیماری ها نیز می توانند علائم ایجاد کنند.

آسیب تروماتیک مغز

طبق یک مطالعه در سال 2021، علائم OCD ممکن است برای اولین بار پس از آسیب به سر ظاهر شود.
با این حال، به خاطر داشته باشید که ممکن است سابقه خانوادگی OCD، همراه با سایر عوامل خطر، داشته باشید، اما هرگز خودتان به این بیماری مبتلا نشوید. علاوه بر این، افرادی که هیچ فاکتور خطر شناخته شده ای ندارند همچنان می توانند وسواس داشته باشند.

OCD اغلب با سایر شرایط سلامت روان رخ می دهد، از جمله:

در واقع، حدود 90 درصد از افراد مبتلا به وسواس دارای یک بیماری روانی دیگر هستند که اضطراب شایع ترین آنهاست. گفته می شود، داشتن یکی از این شرایط به طور خودکار به این معنی نیست که احتمال ابتلا به وسواس بیشتر است.

تشخیص اختلال وسواس فکری – عملی

اگر وسواس یا اجبار را تجربه می کنید، یک مشاور وسواس که تخصصی روان درمانی داشته باشد می تواند به شما در تشخیص و درمان وسواس کمک شایانی کند.

علائم OCD برای اولین بار در دوران کودکی برای تقریباً نصف افرادی که با این بیماری زندگی می کنند ظاهر می شود. از آنجایی که علائم اغلب به تدریج شروع می شوند، ممکن است ابتدا خیلی قابل توجه نباشند. در واقع، بسیاری از مردم قبل از اقدام برای درمان، سال‌ها با این بیماری زندگی می‌کنند.

صحبت در مورد علائم وسواس ممکن است دشوار به نظر برسد، به خصوص اگر قبلاً امتحان کرده اید و از بین رفته باشد.

شاید شما یک فکر وسواسی را با یکی از والدین در میان گذاشتید. آنها خندیدند، تو را در آغوش گرفتند و گفتند: “نگران نباش، این اتفاق نخواهد افتاد.” اما توصیه محبت آمیز آنها هیچ کمکی به این فکر نکرد.

یا شاید سعی کرده اید به همکارتان که مرتباً لوازم شما را قرض می گیرد، توضیح دهید که باید اقلام روی میز خود را به روش خاصی در یک راستا قرار دهید. وقتی یک منگنه را برای قرض گرفتن آن برداشتند و آن را در جای نامناسبی قرار دادند، تا زمانی که آن را در جایی که تعلق داشت قرار ندادید، به شدت احساس ناراحتی کردید. بعداً آنها را در راهرو شنیدید که با شخص دیگری در مورد “عجیب” بودن شما صحبت می کردند.

یک متخصص مشاوره وسواس به افکار و اعمال وسواسی شما نمی خندد و قضاوت نمی کند. بلکه با دلسوزی به علائم شما گوش می‌دهند و به شما کمک می‌کنند تا به آنها رسیدگی و برای درمان آن ها اقدام کنید.

مشاور با پرسیدن سؤالاتی در مورد وسواس ها یا اجبارهایی که تجربه می کنید شروع می کند، از جمله:

  • هر روز چقدر از زمان می گیرد؟
  • چه کاری هایی برای نادیده گرفتن یا سرکوب آنها انجام می دهید؟
  • آیا باورهای مربوط به OCD برای شما صادق است یا خیر؟
  • وسواس و اجبار چه تاثیری بر روابط و زندگی روزمره شما می گذارد؟

مشاور همچنین در مورد داروهایی که مصرف می کنید و سایر علائم سلامت روانی یا پزشکی که تجربه می کنید برای کمک به رد کردن عوارض جانبی دارو یا سایر شرایط سؤال می کنند.

سایر اختلالات روانی نیز می تواند علائمی شبیه وسواس داشته باشد:

  • اختلال بدشکلی بدن می تواند شامل افکار ثابت یا رفتارهای تکراری باشد که به ظاهر فیزیکی شما مربوط می شود.
  • تریکوتیلومانیا شامل اصرار مداوم برای کندن موهای خود است.
  • افسردگی می تواند شامل حلقه زدن افکار ناخواسته باشد، اما این افکار معمولاً منجر به رفتارهای اجباری نمی شوند.
  • اختلال احتکار شامل جمع آوری بیش از حد اشیاء غیر ضروری و مشکل در دور انداختن اشیا است، اما این دارایی ها باعث ایجاد ناراحتی نمی شوند. افراد مبتلا به OCD ممکن است فقط به دلیل اجبار برای تکمیل یک مجموعه، یا به این دلیل که معتقدند ذخیره نکردن آن موارد ممکن است منجر به آسیب شود، موارد را جمع آوری یا ذخیره کنند.
  • اختلال اضطراب فراگیر همچنین شامل نگرانی های مکرر و مداوم است. اگرچه این نگرانی ها اغلب به زندگی روزمره مربوط می شود. اگرچه ممکن است شما را به دوری از افراد یا موقعیت‌های خاص سوق دهند، اما معمولاً به اقدامات اجباری منجر نمی‌شوند.
  • تیک ها یا حرکات ناگهانی و مکرر می توانند با OCD اتفاق بیفتند. غیر معمول نیست که افراد مبتلا به OCD به یک اختلال تیک مانند سندرم تورت نیز مبتلا باشند. اما شما همچنین می توانید بدون داشتن OCD دچار اختلال تیک شوید.

یک متخصص بالینی از تمام اطلاعاتی که جمع آوری می کند برای تعیین اینکه آیا OCD دقیق ترین تشخیص است یا خیر استفاده می کند و در صورت نیاز سایر تشخیص ها را بررسی می کند.

روش های درمان وسواس

ارتباط با یک درمانگر که تجربه درمان OCD را دارد اولین گام خوب به سمت بررسی گزینه های درمانی مفید است.

معمولاً درمان وسواس شامل روان درمانی و دارو درمانی می باشد که در ادامه به بررسی این موارد می پردازیم:

1. دارو درمانی

چند داروی روانگردان مختلف می توانند به کاهش علائم وسواسی کمک کنند.

  • مهارکننده های انتخابی بازجذب سروتونین (SSRIs)، مانند فلوکستین (پروزاک) یا سرترالین (زولوفت)
  • کلومیپرامین (Anafranil) ضد افسردگی سه حلقه ای، اگرچه این دارو معمولاً به عنوان درمان ابتدایی تجویز نمی شود.
  • داروهای ضد روان پریشی مانند آریپیپرازول (Abilify) یا ریسپریدون (Risperdal) که می توانند اثرات SSRI را افزایش دهند.
  • ممانتین (نامندا)، یک آنتاگونیست گیرنده NMDA، که می تواند اثرات SSRI را نیز افزایش دهد.

گاهی اوقات ممکن است 8 تا 12 هفته قبل از اثرگذاری SSRI ها طول بکشد، بنابراین داروهای خود را طبق دستور مصرف کنید حتی اگر بلافاصله متوجه بهبودی نشدید.

تقریبا تمامی این دارو ها عوارض جانبی دارند که در هر شخص میتواند متفاوت باشد. اگر عوارض جانبی بیشتر از فواید دارو باشد، مشاور روانپزشک شما ممکن است روش درمانی دیگری را توصیه کند.

بدون تجویز مستقیم پزشک، از مصرف هرگونه دارو خودداری کنید.

2. روان درمانی

متخصصان روانشناسی بالینی معمولاً روان درمانی را به عنوان بخشی از یک رویکرد ترکیبی برای درمان وسواس توصیه می کنند.

دارو اغلب می تواند به تسکین علائم کمک کند، اما با همکاری با یک درمانگر، می توانید موارد زیر را نیز یاد بگیرید تا در پروسه درمانی شما کمک زیادی کند:

  • ابزارهایی برای مدیریت افکار ناخواسته و تغییر الگوهای رفتاری غیر مفید
  • راهکارهایی برای بهبود آرامش و مقابله با پریشانی عاطفی

رویکردهای درمانی توصیه شده برای OCD عبارتند از:

درمان شناختی رفتاری (CBT)

CBT می تواند به شما کمک کند تا الگوهای افکار و رفتارهای ناخواسته یا منفی را شناسایی کرده و مجدداً چارچوب بندی کنید.

پیشگیری از مواجهه و پاسخ (ERP)

این نوعی CBT است که شامل قرار گرفتن تدریجی در موقعیت‌های ترسناک یا نگرانی‌های ریشه‌ای وسواس یا اجبار است. هدف ERP یادگیری مدیریت وسواس های پریشانی بدون درگیر شدن در رفتارهای اجباری است.

درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی

که شامل یادگیری مهارت های ذهن آگاهی برای مقابله با پریشانی ناشی از افکار وسواسی است.

رویکردهای دیگر

برخی شواهد محدود نیز از تحریک مغز برای علائم وسواسی حمایت می کنند.

تحریک عمیق مغز

شامل ارسال پالس های الکتریکی، مستقیماً به مناطقی از مغز مرتبط با OCD، از طریق یک الکترود نازک است. این روش به جراحی نیاز دارد، بنابراین تیم پزشکی احتمالاً آن را فقط برای علائم بسیار شدیدی که با سایر درمان‌ها بهبود نمی‌یابند توصیه می‌کنند.

تحریک مغناطیسی ترانس کرانیال (TMS)

TMS شامل پالس های مغناطیسی است که از طریق سیم پیچ مغناطیسی به مغز شما می رسد. کارشناسان معتقدند پالس های مغناطیسی با تحریک نواحی مرتبط با مغز به کاهش علائم OCD کمک می کنند. این روش غیر تهاجمی نیازی به جراحی ندارد و اغلب همراه با دارو و درمان استفاده می شود.

انواع اختلاس وسواس

هیچ طبقه‌بندی رسمی برای انواع مختلف OCD وجود ندارد، اما متخصصان معمولاً علائم را به چندین زیرگروه تقسیم می‌کنند:

  • آلودگی و تمیز کردن (اختلال وسواس شست و شو)
  • ترس از آسیب و بررسی
  • تقارن، کمال گرایی و نظم
  • افکار مزاحم جنسی، خشونت آمیز، یا سایر افکار تابو
  • جمع آوری یا احتکار

علائم شما می تواند عمدتاً با یکی از این زیرگروه ها مطابقت داشته باشد یا در دسته های متعدد قرار گیرد. این واقعیت که علائم اغلب به طور منظم در یک دسته قرار نمی گیرند، ممکن است توضیح دهد که چرا این زیرگروه ها غیررسمی باقی می مانند.

اینها نیز تنها زیرگونه های پیشنهادی OCD نیستند. سایر «انواع» غیررسمی اختلال وسواس عبارتند از:

وسواس مذهبی

شامل وسواس ها و اجبارهایی است که حول باورهای مذهبی متمرکز شده اند. اگر فکری دارید که آن را کفرآمیز می‌دانید، ممکن است مجبور شوید چند بار دعا کنید، یا تعداد معینی بشمارید، یا به چند شی دست بزنید تا آن فکر را از بین ببرید و احساس بهتری پیدا کنید.

وسواس رابطه شامل شک و تردیدهای مکرر، سوالات و افکار مزاحم در مورد رابطه شما می شود.
که شامل افکار و وسواس های مزاحم جنسی، مذهبی یا خشونت آمیز است اما هیچ اجبار ظاهری ندارد. و ممکن است همچنان شامل اجبار باشد – آنها فقط ممکن است به عنوان مناسک ذهنی به جای اعمال فیزیکی انجام شوند.

اختلال وسواس خشونت
اختلال وسواس خشونت

اختلال وسواس خشونت

در اینجا جزئیات مربوط به این نوع اختلال وسواس فکری-عملی آورده شده است:

  • افراد مبتلا به این نوع ترس وسواسی از انجام اعمال خشونت آمیز یا مضر به اطرافیان خود. دارند.
  • مبتلا به این نوع از آسیب رساندن به دیگران به خصوص کسانی که دوستشان دارد به دور است و نمی تواند این افکار را اجرا کند، اما فوریت افکار باعث نگرانی و احساس گناه می شود و سعی در سرکوب آن افکار می کند که بر شدت آن ها می افزاید.
  • این با افکار خودکشی بسیار متفاوت است. زیرا بیمار در واقع به خودش صدمه نمی زند، بلکه فوریت این ایده است که او را نگران می کند.
  • بیمار ممکن است از موارد زیر بترسد:
    • یکی از اعضای خانواده با چاقوی آشپزخانه مورد ضربات چاقو قرار گرفت.
    • هل دادن کودک یا فرد مسن از قطار
    • کتک زدن دوست صمیمی و دیگران بدون دلیل

وسواس در مورد آلودگی

به اعتقاد روانشناسان، اختلال وسواس در مورد آلودگی به شرح زیر است:

  • بیمار از آلودگی ناشی از میکروب ها و کثیفی ها و از سلامتی خود یا کسانی که دوستشان دارد می ترسد.
  • بیمار زمان زیادی را صرف تمیز کردن بدن و شستن دست ها می کند تا جایی که به پوست آسیب می رساند.
  • باعث هدر رفتن پول در خرید مواد شوینده و ضدعفونی می شود و به دلیل نظافت مداوم به وسایل برقی و گوشی آسیب می رساند.
  • بیمار ممکن است روابط خود را از دست بدهد، زیرا از ترس آلودگی از افراد و مکان های خاص دوری می کند.
  • بیمار ممکن است از موارد زیر بترسد:
    • استفاده از سرویس های بهداشتی عمومی
    • لمس دستگیره های در
    • روش های جراحی و تمیز کردن دندان
    • غذا خوردن در رستوران و غیره

در تمامی این موارد نیاز است تا با درمانگر بالینی جهت درمان وسواس اقدام کنید.

اختلال وسواس شست و شو
اختلال وسواس شست و شو

آلودگی روانی وسواسی

انواع مختلفی از OCD وجود دارد و بسیاری از آن ها نسبتا عجیب هستند، مانند: OCD مربوط به سوء استفاده از افراد، نه آلودگی به میکروب ها یا خاک.

بیمار در این نوع ممکن است احساس کند ذهنش با افکار، تصاویر و خاطرات بد و دردناک آلوده شده است، بنابراین از درون احساس کثیفی کرده و از خود احساس انزجار و ناراحتی می کند.

بیمار ممکن است از موارد زیر بترسد:

  • حرف هایی که او آن ها را آلاینده می داند و خاطرات دردناکی را برایش تداعی می کند.
  • احساس گناه و مسئولیت در قبال آلاینده های درونی خود مانند: خاطره یا سناریو.
  • ترس از افرادی که به او صدمه می زنند.

در خصوص وسواس آلودگی روانی، بیمار می بایست هر چه سریع تر به درمانگر بالینی مراجعه و تحت درمان قرار گیرد.

احتکار وسواسی

در اینجا جزئیات مربوط به این نوع اختلال وسواس فکری-عملی آورده شده است:

  • کسانی که دارای آن هستند بسیاری از چیزهای بی فایده مانند: روزنامه های قدیمی، مواد غذایی کپک زده، کیسه های پلاستیکی و غیره را روی هم انباشته می کنند.
  • در صورت عدم مداخله روانشناختی، یکی از خطرناک ترین انواع اختلال وسواس فکری است، زیرا بسیاری از چیزهای قدیمی روی هم می توانند منبع آلودگی خانه و ایجاد بیماری باشند. خانه این افراد پر از اشیایی است که مانع حرکت در خانه می شود.
  • انگیزه های زیادی برای افراد مبتلا به احتکار وسواسی وجود دارد که به هیچ وجه منطقی نیست، مانند:
    • احتکار عاطفی، جایی که آن ها اقلام را با خاطرات ارزشمند مرتبط می کنند.
    • احتکار از ترس نیاز به این چیزها در آینده
    • از ترس آسیب رساندن به دیگران احتکار می کنند، بنابراین شیشه های شکسته، زباله و غیره را نگه می دارند.

شک وسواسی و تفتیش عقاید

افراد مبتلا به این نوع اختلال وسواس فکری احساس می کنند که باید مطمئن شوند که وظایف را به درستی انجام داده اند. او از افکار مزاحم و ترس هایی رنج می برد که او را به تشخیص مجدد ترغیب می کند، بنابراین وقت خود را تلف می کند و کار روزانه خود را به تاخیر می اندازد. به تکرار این اعمال

نمونه هایی از این نگرانی ها عبارت اند از:

  • ترس از نبستن درها، چراغ ها یا شیرهای آب
  • ترس از دست دادن وسایل شخصی
  • ترس از نوشتن نامه نامناسب

وسواس تقارن و نظم دادن

مبتلایان ساعت های زیادی را صرف ترتیب دادن، هماهنگی و اطمینان از تقارن می کنند. این نوع از وسواس نیز بسیار شایع است و با جلسات مشاوره قابل درمان است.

OCD در کودکان

باز هم، حدود نیمی از افراد مبتلا به وسواس اولین بار علائم را در دوران کودکی مشاهده کردند.

کودکان ممکن است همیشه علائم OCD را مانند بزرگسالان نشان ندهند. مثلا:

  • کودکان ممکن است متوجه نباشند که وسواس یا اجبارشان بیش از حد است.
  • کودکان ممکن است باور کنند که همه افکار و تمایلات مشابهی دارند.
  • وسواس ممکن است کمتر آشکار به نظر برسد. برخی از الگوهای فکری، مانند تفکر جادویی یا ترس از اتفاقات بد برای عزیزان، ممکن است بخشی معمولی از رشد کودک به نظر برسند.

بر اساس مطالعه‌ای که در سال 2014 انجام شد، تیک‌ها اغلب با OCD در دوران کودکی ایجاد می‌شوند.

آنها معمولاً علائمی از چندین دسته دارند.
درمان برای کودکان معمولاً مانند بزرگسالان شامل روان درمانی، دارو درمانی یا هر دو است.

اگر فکر می کنید فرزندتان ممکن است وسواس داشته باشد، مراجعه به یک درمانگر متخصص در کار با کودکان میتواند به شما کمک کند.

OCPD در مقابل OCD

با وجود شباهت در نام، اختلال وسواس فکری-اجباری و اختلال شخصیت وسواسی-اجباری (OCPD) شرایط کاملا متفاوتی دارند.

OCPD با نیاز شدید به نظم، کمال و کنترل، از جمله در روابط، مشخص می شود. که شامل وسواس یا اجبار نیست.

علائم اصلی OCPD عبارتند از:

  • مشغولیت به جزئیات، نظم، قوانین و برنامه ها
  • کمال گرایی که مانع از انجام کارها یا تکالیف می شود
  • صرف زمان زیادی برای کار که دیگر زمانی برای علایق یا روابط شخصی باقی نمی ماند
  • نگرش انعطاف ناپذیر یا بیش از حد وظیفه شناسی نسبت به نگرانی های اخلاقی یا اخلاقی
  • دشواری شدید در دور انداختن اشیا
  • مشکل در تفویض مسئولیت یا کار با دیگران
  • تمایل به اجتناب از خرج کردن پول در صورت امکان
  • نگرش سفت و سخت یا سرسختانه

اختلالات شخصیت مانند OCPD شامل ویژگی های ثابت و پایداری است که می تواند روابط و زندگی روزمره را مختل کند. افرادی که با اختلالات شخصیتی زندگی می کنند اغلب این ویژگی ها را مشکل ساز نمی دانند، بلکه آنها را به عنوان بخشی از شخصیت خود می پذیرند.

با این حال، در مقایسه با افرادی که با سایر اختلالات شخصیت زندگی می کنند، افراد مبتلا به OCPD بیشتر به دنبال درمان هستند. در مقایسه با سایر اختلالات شخصیت، OCPD اغلب می تواند به طور موثرتری درمان شود.

از طرف دیگر، افراد مبتلا به OCD ممکن است بیشتر به دنبال کمک باشند زیرا علائم آنها باعث ناراحتی می شود.

البته ممکن است هر دو شرایط را داشته باشید، اما یک متخصص بالینی آنها را جداگانه تشخیص می دهد. OCPD همچنین ممکن است شامل رویکردهای مختلف برای درمان، از جمله درمان روان پویشی باشد.

کلام آخر

در حالی که هیچ درمانی برای OCD وجود ندارد، درمان حرفه ای و طیف وسیعی از استراتژی های مقابله ای می تواند به شما در مدیریت علائم و به حداقل رساندن یا حتی از بین بردن تأثیر آنها بر زندگی روزمره کمک کند.

کمک گرفتن از یک درمانگر که تجربه درمان OCD را دارد می تواند به کاهش احساس استرس و بهبود کلی کیفیت زندگی شما کمک کند.

با مشاور حرفه ای، اغلب امکان یادگیری استراتژی های جدید برای مدیریت علائم OCD و به چالش کشیدن الگوهای افکار ناخواسته وجود دارد. درمانگران همچنین می توانند با سایر راهبردهای مقابله ای مفید، از جمله موارد زیر به شما کمک کنند:

  • تمرینات تنفسی
  • تکنیک های مدیتیشن و ذهن آگاهی
  • ایجاد یک روال خودمراقبتی
  • باز کردن به روی عزیزان

ممکن است صحبت کردن در مورد OCD با نزدیکانتان دشوار باشد. با این حال، منزوی کردن خود معمولاً اوضاع را بدتر می کند.

تماس گرفتن با خانواده، دوستان و سایر عزیزان می تواند دریافت حمایت عاطفی را آسان تر کند، به علاوه هر نوع حمایت دیگری که ممکن است نیاز داشته باشید – که به نوبه خود می تواند منجر به بهبود کلی رفاه شود.

کمک گرفتن از یک مشاور متخصص می تواند به شما در بهبود شرایط و درمان افسردگی شما بسیار موثر باشد. در صورتیکه سوالات بیشتری در این خصوص دارید میتوانید از طریق بخش پیام های این صفحه با ما در ارتباط باشید.

نیاز به خدمات مشاوره روانشناسی دارید؟

برای رزرو وقت مشاوره، همین الان اقدام کنید! کارشناسان ما در مرکز مشاوره نیک داد در اولین فرصت با شما تماس خواهند گرفت.

منبع healthline
ممکن است به این مطالب نیز علاقمند باشید
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه سوالات