تله شکست، طرحوارهای است که باعث میشود تا افراد احساس ضعیف و بازندهبودن را همواره با خودشان داشته باشند. این تله سبب میگردد تا افراد به دلیل اضطراب از شکست، دست به کار خاصی نزنند که آنها را از دستیابی به بسیاری از موفقیتهای مختلف دور میکند. اما « نشانههای فرد مبتلا به این طرحواره چیست؟» و « چه ریشههایی باعث شکلگیری آن شدهاند؟»
در این مقاله به این موضوع پاسخ میدهیم و موارد مربوط به آن را برای شما به طور کامل باز میکنیم تا در این زمینه ابهام یا سوال خاصی برایتان باقی نماند.
طرحواره شکست چیست؟
نیاز به خدمات مشاوره روانشناسی دارید؟
افراد درگیر در این طرحواره، همواره از نقش شکست در ناخودآگاه خودشان لذت میبرند و دوست دارند که همیشه نقش قربانی را بازی کند. این افراد اعتیاد زیادی به مشروبات الکی و مواد مخدر دارند و اقتدار لازم در برابر مشکلات را از خودشان نشان نمیدهند. داشتن احساس گمشدن نیز دیگر ویژگی این دسته از بیماران به حساب میآید که باید برای درمان آن کار مناسبی انجام داد.
این افراد احساس میکنند که در مقایسه با همسن و سالان خودشان، موفقیتی کسب نکردهاند و فردی شکستخورده و بازنده به حساب میآیند.
چگونه میتوان تله شکست را تشخیص داد؟
برای تشخیص تله شکست باید نسبت به نشانههای آن آگاهی لازم کسب کرد و از سوالاتی استفاده کرد. بنابراین جهت کمک به شما در این قسمت، این موارد را بیان میکنیم تا به آگاهی کاملی در این زمینه برسید.
- آیا احساس میکنید که نسبت به دیگر افراد موفقیتهای کمتری کسب کردهاید؟
- از کسانی هستید که همواره احساس بازندهبودن دارید؟
- آیا هوش خودتان را نسبت به دیگر کمتر در نظر میگیرید؟
- حس میکنید که در حوزه کاری همیشه دچار شکست میشوید؟
- قابلیتهای خودتان را کمتر از دیگران میدانید؟
نشانههای تله شکست:
- در مقایسه با دیگر همسن و سالان خودم را پایینتر حس میکنم.
- احساس ناتوانی در دستیابی به موارد مختلف دارم.
- اعتماد نفس کافی برای دستیابی به موفقیتهای مختلف را ندارم.
- از جایگاه فعلی شغلی و زندگی خودم احساس شرم دارم و دوست دارم که آن را هر چه سریعتر تغییر دهم.
- حس میکنم که مهارتهای اساسی برای کسب موفقیت را ندارم و نمیتوانم آنها را کسب کنم.
- همواره انجام وظایف خودم را به تعویق میاندازم.
- تصور میکنم که افراد اطرافم، توانایی بسیار بالاتری در کسب موفقیت نسبت به من دارند.
چه مواردی را میتوان به عنوان علتهای تله شکست در نظر گرفت؟
تله شکست نیز مانند دیگر طرحواره، علت و ریشههایی دارد که باید نسبت به آن آگاه باشید. در این قسمت این موارد را برای شما به طور کامل بیان میکنیم تا به آگاهی مناسبی در این زمینه برسید.
- در کودکی خودتان به دلیل موارد مختلف مانند نمره امتحانات یا دیگر موارد، مورد انتقاد گسترده والدین خودتان قرار میگرفتید و توسط آنها به عنوان دست و پا چلفتی، احمق یا به دردنخور خوانده میشدید.
- والدینی داشتید که از حیث موفقیتهای فردی در درچه بسیار بالایی قرار داشتهاند. همین موضوع و سختی دسترسی به این موفقیت باعث شده است تا تصور کنید که نمیتوانید به آنها برسید و به همین دلیل دست از تلاش کشیدهاید.
- احساس میکردید که والدین شما به موفقیتهایتان اهمیت لازم را نمیدهند، یا حس میکنید، به خاطر این موارد توسط آنها تهدید میشود. زیرا آنها این موفقیتها را به عنوان عامل خطرناکی میبینند.
- در دوران مدرسه خودتان موفقیتهای زیادی نتوانید کسب کنید که این موضوع علتهای مختلفی داشته است. این مورد سبب گردیده است تا احساس ناتوانی و فرودستی کنید که بسیار خطرناک میباشد.
- دارای برادر یا خواهری هستید که از شما موفقتر است و شما احساس میکنید به هیچ عنوان نمیتوانید به او برسید. به همین دلیل دست از تلاش کشیدهاید.
- از نظر مسولیتپذیری و نظم، خوب نیستید و بنابراین همواره شکست میخوردید.
- شغل انتخابشده توسط شما تطابق لازم با توانایی شما ندارد.
- گامهای لازم برای کسب موفقیت و مهارتهایش را به انجام نمیرسانید.
- در یک شغل به صورت مستمر نمیمانید و در کوتاهمدت شغل خودتان را به سرعت عوض میکنید.
- تصمیمگیری در محل کار را به دیگر افراد واگذار مینمایید.
- برای پوشاندن شکستهایتان، دیگر موفقیتهای خودتان را بولد میکنید.
سندرم ایمپاستر چیست و چه ارتباطی با تله شکست داد؟
کسی که مبتلا به این سندروم است، موفقیتهای خودش را شانسی میداند و اعتقادی به اثر مهارتهای خودش به دستیابی به آنها ندارد.
این سندروم ارتباط مستقیمی با تله شکست دارد. فرد مبتلا به این سندروم، همواره سعی میکند تا موفقیتهایش را بپوشاند تا دیگران آنها نبینند.
همچنین این فرد سعی میکند تا خودش را آماده به کار و سختکوش نشان دهد تا دیگر افراد نسبت به ناتوانیهایش آگاه نشوند و به این علت او را سرزنش نکند.
راهکارهای درمان طرحواره شکست چیست؟
برای درمان درست و دقیق طرحواره شکست نیاز است تا به یک مرکز کلینیک خوب مانند نیکداد مراجعه کنید و از یک مشاور خوب در آنجا کمک بگیرید. اما راهکارهایی نیز وجود دارد که میتواند سرعت این درمان و نتیجه آن را بهبود قابل توجهی دهد. به همین دلیل در این قسمت مهمترین آنها را برای شما بیان میکنیم.
- سعی کنید که با کودک درون خودتان ارتباط برقرار کنید و به او کمک نمایید تا متوجه شود، شما با بیانصافی روبهرو شده اید تا بتواند احساس شکست را از خودش دور کند.
- به گذشته و شکستهای خودتان فکر کنید و سعی نمایید تا الگوی شکستهای شبیه به هم را استخراج کنید تا بتوانید از بروزشان جلوگیری نمایید.
- بعد از اینکه این الگو را به دست آوردید، سعی کنید تا محدودیتهای خودتان و استعدادهایتان را به طور کامل بشناسید و با توجه برنامه مناسب برای جلوگیری از بروز این اتفاقها بریزید.
- ارتباطتان با خانواده و دوستانتان را بهبود دهید و سعی کنید از آنها کمک بگیرید.
تله شکست، نشانهها و راهکارهای درمانش را به طور کامل بشناسید
حل یک مشکل تنها با شناخت ریشهها و نشانههایش قابل انجام است. بنابراین در این مقاله این موارد را به طور کامل توضیح دادیم تا به آگاهی کامل و دقیقی در این زمینه بسیار مهم برسید. شما میتوانید برای درمان این تله از مشاوران نیکداد کمک بگیرید و در صورت وجود هرگونه سوال میتوانید آن را با استفاده از شمارههای موجود در سایت با ما مطرح کنید.