تله بیاعتمادی/ بدرفتاری چیست؟ +تست این طرحواره
بررسی طرحواره بیاعتمادی یا بدرفتاری
اگر از کسانی هستید که همواره با احساس خطر از جانب دیگران روبهرو هستید، دچار تله بیاعتمادی و بدرفتاری شدهاید. افراد دچار این طرحواره، همواره نسبت به دیگر افراد مشکوک هستند و دچار سوءظن زیادی میباشند که خطرناک است.
افراد دچار تله نمیتوانند، بسیاری از چیزها را تجربه کنند. تنها به دلیل اینکه دچار شک و بیاعتمادی هستند.
اما این « تله بیاعتمادی/ بدرفتاری چیست»،« فرد مبتلا به آن چه ویژگیهایی دارد» و « راهکارهای درمان این طرحواره چیست؟»
نیاز به خدمات مشاوره روانشناسی دارید؟
در این مقاله قصد داریم، به طور کامل و دقیق به جواب این سوالات بپردازیم تا آگاهی شما کامل شود و ابهامی نداشته باشید.
طرحواره یا تله بیاعتمادی چیست؟
افراد درگیر در این تله همواره حس میکنند که دیگر افراد قصد خیانت به آنها را دارند. این اشخاص همیشه حالت دفاعی دارند، زیرا فکر میکنند که دیگران قصد صدمهزدن به آنها را دارند. دنیا برای این افراد محل امنی نیست و همواره در حال امتحانکردن دیگر اشخاص به سر میبرند.
ویژگیهای فرد مبتلا به تله بیاعتمادی وبدرفتاری چه چیزهایی است؟
شناخت ویژگیهای افراد مبتلا به این اختلال بسیار کمککننده است و میتواند به شما اجازه دهد تا آنها را سریعتر و بهتر بشناسید. به همین دلیل و برای کمک به شما در این جهت، این ویژگیها را به طور کامل برایتان بیان خواهیم کرد تا به آشنایی کاملی در این زمینه برسید.
- فرد حس میکند که توسط دیگران مورد سوء استفاده قرار میگیرد. در بسیاری موارد نیز فرد دلیلی برای اثبات این موضوع ندارد.
- اگر فردی با خوشرفتاری با این فرد برخور کند، باز هم نمیتواند به او اعتماد کند. زیرا فکر میکند که افراد بدون دلیل خوشرفتار نمیشوند.
- اجازه بدرفتاری با خودش را به دیگر افراد میدهد.
- همواره تلاش دارد تا قبل از رودستخوردن از دیگران، این کار را به انجام برساند.
- این فرد به ندرت در مورد رازهایش صحبت میکند و آن را برای فردی بازگو نمیکند. زیرا معتقد است که اشخاص دیگر روزی از این صحبتهای استفادههای نامناسب بر علیه خودش میکنند.
- دائما مراقب است نقطه ضعفی از خود بروز ندهد تا دیگران برای اذیتکردنش از آن ها استفاده نکنند. به طور پیوسته، سعی میکنند تا نقاط ضعف خودشان را بپوشانند. زیرا حس میکنند که دیگر افراد میتوانند با استفاده از این مشکلات آنها را اذیت کنند.
- با دیگر افراد در رابطه راحت نیستند، زیرا تصور میکنند که فرد موردنظر آنها را تحقیر خواهد کرد.
- تعداد دوستان صمیمی این افراد کم است و به ندرت وارد روابط صمیمی میشوند.
- این افراد در برخی موارد با دوستان خودشان نیز رفتار ظالمانهها و خشنی دارند.
فرد با روابط عاطفی مشکل دارد
اولین ویژگی مشترک این اشخاص مشکلداشتن با روابط عاطفی است. آنها حس میکنند که شخص موردنظر میخواهد به آنها خیانت کند و به دنبال راهی برای انجام آن است. این بیاعتمادی باعث بدرفتاری نیز میشود و اصلا اجازه شکلگیری هیچگونه رابطهای را نمیدهد که بسیار خطرناک است و میتواند فرد را از بسیاری از لذتهای لازم محروم کند. بنابراین باید برای رفع آن به یک مشاور خبره مراجعه نمود.
فرد جذب افراد بدرفتار میگردد
به طور عمده افراد درگیر در این تله بسیار خطرناک، به سمت افراد بدرفتار تمایل دارند و جذب آنها میشوند که این موضوع آسیبزننده است و میتواند باعث ایجاد فشارهای روحی بسیاری برای آنها گردد. به همین دلیل این افراد باید به یک مرکز مشاوره خوب برای رهایی از این طرحواره مراجعه کنند و از حلکردنش غافل نشوند.
در حالت دفاع همیشگی قرار دارند
قرارداشتن در حالت دفاعی دیگر مشخصه و ویژگی مشترک این افراد به حساب میآید. آنها همواره به دیگر افراد ظن دارند و همین موضوع باعث میشود تا نسبت به دیگران حالت دفاعی داشته باشند. این حالت دفاعی باعث ایجاد گارد میشود و ایجاد رابطههای اجتماعی را نیز برای آنها سخت میکند و به تدریج این افراد دچار افسردگی و اضطراب بیش از حد میشوند که بسیار خطرناک است و باید برای حل و فصل آن فکری نمود.
نسبت به افراد نزدیک خودشان احساس بیاعتمادی دارند
حس بیاعتمادی این افراد مختص افراد غریب نمیشود و حتی در مورد پدرو مادر و دیگر نزدیکان خودشان نیز دچار این حس فلجکننده هستند. این موضوع آزاردهنده است و میتواند آرامشان را دچار اختلال زیادی کند. این موضوع را میتوان با استفاده از یک مشاور خوب و کاردرست حل و فصل نمود که بسیار کمککننده میباشد.
ریشههای شکلگیری طرحواره بیاعتمادی و بدرفتاری چه چیزهایی است؟
شناخت ریشههای شکلگیری یک مشکل اثر زیادی در حل آن دارند. چه بسا شما مدت زیادی را برای رفع مشکل خودتان صرف کنید؛ اما نتوانید بدون شناخت ریشههای آن راهکار درستی برای آن به کار ببندید. به همین دلیل در این قسمت مهمترین موارد آن را برای شما بیان میکنیم.
- این افراد در کودکی به تعداد دفعات زیاد تنبیه میشدند و کتک میخوردند.
- این افراد در کودکی مورد سوءاستفاده، تحقیر و توهین دیگر افراد قرار میگرفتند.
- در کودکی فرد مجبور بوده است که با زور و اجبار خواستههای والدین خودش را به انجام برساند.
- پدر و مادر فرد در کودکی هشدارهای زیادی به شخص در مورد محیط بیرون میدادند و به او میگفتند که نباید به دیگران راحت اعتماد کند.
- در محیط خانواده فرد، همواره جنگ و جدل رخ میداده است.
- فرد در بسیاری از موارد در معرض سوءاستفاده جنسی قرار داشته است.
برای رهایی از این تله باید چه راهکارهایی را به کار بست؟
پس از اینکه ویژگیها و ریشههای این مشکل را شناختید، نوبت آن است که با راهکارهای حل و فصل آن آشنا شوید. در این قسمت مقاله دو مورد از آن را برایتان بیان میکنیم تا بتوانید در کنار کمک مشاور برای درمان هرچه سریعتر این معضل اقدام کنید.
سعی کنید به موارد مختلف نگاه نسبی داشته باشید
افراد درگیر در تله بیاعتمادی، به صورت سیاه و سفید به افراد و مشکلات نگاه میکنند. اگر این افراد تلاش کنند تا مشکلات را به صورت نسبی ببینند، میتوانند راحتتر باشند و روند درمان خودشان را نیز بهبود جالب توجهی دهند.
از ذهنخوانی دور کنید
ذهنخوانی نیز مشکل دیگری است افراد درگیر در این تله باید سعی کنند تا از آن دوری کنند تا بتوانند روند درمان مناسبتری داشته باشند.
تله بیاعتمادی و موارد مربوط به آن را به طور دقیق بشناسید
تله بیاعتمادی مشکلی دیگری است که میتواند برای افراد مشکل ایجاد کنند و آنها را به دیگر مشکلات روانی مبتلا کند. بنابراین باید برای رفع آن به یک مشاور مناسب مراجعه کرد.