شایعترین علائم جسمیِ افسردگی
همانطور که قبلا در مطالب مربوط به افسردگی گفتیم، اثرات بیماری افسردگی میتواند هم بر روی روح و روان فرد اثر بگذارد و هم سلامت جسم او را تحت تاثیر قرار دهد. این بیماری میتواند باعث تنگ شدن خلق و خوی افراد شود و احساسی که به بار می آورد عبارت است از حس ناامیدی و راحتی که به صورت مداوم با فرد همراه است.
علائم افسردگی می تواند مربوط به یک اتفاق، غم یا آسیب روحی در افراد ایجاد شود، اما اگر این علائم طولانی شد و بیش از 2 هفته همراه شخص بود، می تواند نشانه ای از افسردگی شدید باشد. این علائم همچنین میتواند نشانهای از نوعی وضعیت سلامت روانی دیگر مانند اختلال دو قطبی یا استرس پس از سانحه (PTSD) باشند. که می بایست حتما به یک مشاور روانشناس بالینی مراجعه کنید.
نیاز به خدمات مشاوره روانشناسی دارید؟
علائم جدی افسردگی
طبق نظر متخصصین روانشناسی بالینی، علائم زیر را میتوان برای افسردگی ذکر کرد:
- کاهش انرژی یا خستگی
- احساس بی اهمیت یا گناهکار بودن
- خلق و خوی افسرده از جمله احساس غم یا پوچی در اکثر روزها
- افکار ناخواندهی مرگ یا خودکشی
- از دست دادن لذت در فعالیتهایی که پیشتر برای فرد لذت بخش بودهاند
- خواب بیش از حد یا کمتر از میزان لازم
- آشفتگی جسمی یا احساسی و کرختی
- کاهش یا افزایش وزن ناخواسته یا تغییر در اشتها
- مشکلات در تمرکز یا تصمیمگیری
هرچند که این علائم در بین افراد مختلف، متفاوت می باشد و همچنین این امکان وجود دارد که با گذر زمان نیز دچار تغییراتی شود. نظر مشاور متخصص این است که حداقل 5 مورد از این علائم باید در فرد به مدت حداقل 2 هفته وجود داشته باشد تا اختلال افسردگی تایید شود.
علائم فیزیکی افسردگی
به گفته مشاور درمان افسردگی، افسردگی از طریق موارد زیر میتواند روی سلامت جسم انسان ها تاثیر کم یا زیاد بگذارد:
1. کاهش یا افزایش وزن
یکی از مواردی که افراد مبتلا به افسردگی ممکن است تجربه کنند، تغییرات اشتهایی است. که این تغییرات می تواند روی افزایش یا کاهش وزن فرد به صورت ناخواسته تاثیر بگذارد. متخصصان علوم پزشکی ارتباط افزایش وزن مفرط را با بیماریهای مختلفی از جمله دیابت و بیماریهای قلبی کشف کردهاند. کاهش وزن نیز می تواند بر روی قلب افراد نیز تاثیر بگذارد. همچنین میتواند باعث ایجاد احساس خستگی شود.
2. درد مزمن
یکی دیگر از علائم جسمی در افراد مبتلا به بیماری افسردگی، درد یا تیر کشیدن های ناشناخته از جمله درد مفاصل، حساسیت های پستان ها، سردرد و دردهای عضلانی است. علائم افسردگی فرد به علت دردهای مزمن میتواند تشدید شود.
3. بیماری قلبی
طبق نظر مشاور متخصص روانشناسی، بیماری افسردگی می تواند انگیزه افراد را برای تصمیم های درست و مثبت در زندگی کاهش دهد. بنابراین اگر رژیم های غذایی نادرست و بی تحرکی می تواند احتمالا ابتلا به بیماری های قلبی را در شخص افزایش دهد. خود افسردگی نیز میتواند به عنوان عاملی برای مشکلات قلبی باشد. براساس یک تحقیق منتشر شده در سال ۲۰۱۵ یک پنجم از افراد مبتلا به نارساییهای قلبی یا بیماریهای قلبی – عروقی دچار افسردگی هستند.
4. التهاب
طبق گفته متخصص بالینی، تحقیقات زیادی نشان می دهد که افسردگی میتواند باعث تغییر در سیستم ایمنی بدن شود. به طوری که استرس مزمن می تواند باعث بروز التهاباتی در بدن شخص شد. همچنین خود افسردگی می تواند ناشی از التهابات مزمن باشد. بنابراین افراد مبتلا به افسردگی احتمال بیشتری برای ابتلا به بیماریهای التهابی یا اختلالات خود ایمنی مانند سندرم روده تحریک پذیر (IBS)، دیابت نوع دو و آرتروز دارند. با همه این اوصاف هنوز نمی توان با قطعیت گفت که آیا افسردگی میتواند باعث بروز التهابات مزمن شود یا خیر یا بالعکس، این التهابات هستند که باعث بروز افسردگی می شوند؟ پاسخ دقیقی هنوز برای این موضوع وجود ندارد.
5. مشکلات در سلامت جنسی
یکی دیگر از نشانه های افراد مبتلا به افسردگی، کاهش میل جنسی است. موارد زیادی وجود دارد که نشان میدهد ،افرادی که به افسردگی مبتلا می شوند، میل جنسی در آنها کاهش پیدا میکند. همچنین برخی افراد به دلیل افسردگی دچار مشکلاتی در روابط خود میشوند که میتواند بر فعالیت جنسی آنها تاثیر بگذارد.
6. تشدید بیماریهای مزمن
افرادی که به بیماری مزمن مبتلا هستند، در صورتیکه به افسردگی نیز دچار شوند، میتواند باعث تشدید بیماری مزمن در این افراد گردد. البته بیماری های مزمن خود باعث ایجاد احساس تنهایی، غم و استرس می شود. اما افسردگی می تواند این موارد را تشدید کند. در صورتی که فرد بیماری مزمن داشته باشد، و مبتلا به افسردگی نیز باشد اما با کوتاهی کردن جهت درمان افسردگی اقدام نکند، این کوتاهی میتواند علائم بیماری را تشدید کنید.
افرادی که در عین ابتلا به بیماریهای مزمن به افسردگی نیز مبتلا هستند باید در مورد هر دو بیماری با پزشک مشورت کنند. حفظ سلامت روان میتواند سلامت جسمی را بهبود بخشد و مدیریت بیماری مزمن را تسهیل کند.
7. مشکلات خواب
مورد بعدی که در برخی افراد مبتلا به افسردگی دیده شده است، احساس خواب آلودگی یا بی خوابی است. اگر شخصی وضعیت خوابش تغییر کند، احتمال اینکه در طول روز احساس خستگی و بیحالی داشته باشد زیاد است. در این صورت سلامت جسمی و روانی او تحت کنترل قرار میگیرد.
پزشکان کمبود خواب را عامل مجموعهای از مشکلات سلامت میدانند. به همین ترتیب تحقیقات، کمبود خواب طولانی مدت را با مشکلاتی همچون فشارخون بالا، دیابت، مسائل مربوط به وزن و برخی انواع سرطان مرتبط میدانند.
8. مشکلات گوارشی
یکی دیگر از موارد در افراد مبتلا به افسردگی شدید زیاد دیده می شود، مشکلات گوارش مثل اسهام، استفراغ، حالت تهوع و یا یبوست است. بعضی افراد مبتلا به افسردگی به بیماریهای مزمن گوارشی همچون سندرم روده تحریک پذیر (IBS) نیز مبتلا میشوند.
براساس تحقیقات منتشر شده در سال ۲۰۱۶ این ممکن است به این دلیل باشد که افسردگی پاسخ مغز به استرس را با سرکوب فعالیت در هیپوتالاموس، غده هیپوفیز و غدد فوق کلیه تغییر میدهد.
به گزارش مدیکال نیوز تودی، افسردگی قابل درمان بوده و پزشک میتواند با رویکردی ترکیبی با استفاده از دارو، روان درمانی و تغییر سبک زندگی و با حمایت درست، اثرات جسمی و روانی افسردگی را مدیریت کند.
کلام آخر
در این مطلب به این موضوع که افسردگی چه علائم جسمی می تواند ایجاد کند پرداختیم. علائمی نظیر کاهش یا افزایش وزن، درد مزمن، بیماری قلبی، التهاب، مشکلات گوارشی و مشکلات خواب است. در صورتیکه علائم شما بیش از دو هفته به صورت مداوم وجود داشت می بایست به یک مشاور روانشناس مراجعه کنید.
این مطلب صرفا جهت آگاهی شما می باشد و جایگزین درمان یا توصیه پزشک نمی باشد.