علائم افسردگی: عوارض و نشانه هایی که باید جدی گرفته شوند
ناراضی بودن با افسرده بودن یکسان نیست. افسردگی اصطلاحی است که اغلب برای توصیف احساس ما پس از یک هفته بد در محل کار یا زمانی که در حال جدایی هستیم استفاده می شود. اما اختلال افسردگی اساسی – نوعی افسردگی – بسیار پیچیده تر است. علائم خاصی وجود دارد که تعیین می کند آیا این افسردگی است یا غمگینی که همه ما گاهی اوقات در زندگی تجربه می کنیم.
تعیین اینکه آیا احساسات تیره پایدار و تزلزل ناپذیر ناشی از افسردگی هستند یا خیر، می تواند اولین قدم به سمت بهبودی باشد. اگر به دنبال این هستید که نسبت به تشخیص علائم افسردگی آگاهی بیشتری کسب کنید، این مقاله برای همین منظور نوشته شده است. با ما همراه باشید.
تشخیص صحیح افسردگی
نیاز به خدمات مشاوره روانشناسی دارید؟
علیرغم پیشرفت های زیادی که در حوزه های مختلف روانپزشکی صورت گرفته است، اما هنوز یک تست افسردگی وجود ندارد که درمانگر بتواند به کمک آن سریعا تشخیص دهد که شما افسردگی دارید یا خیر؟ یا نوع افسردگی شما شدید است یا معمولی؟ فصلی است یا غیره. بنابراین تشخیص افسردگی اغلب با یک شرح حال کامل و معاینه فیزیکی شروع می شود.
درمانگر شما می خواهد بداند که:
- چه زمانی که علائم شما شروع شد
- چقدر دوام آورده اید در مقابل علائم
- شدت علائم به چه صورتی است؟
- اگر افسردگی یا سایر بیماری های روانی در خانواده شما وجود دارد؟
- آیا سابقه مصرف مواد مخدر یا الکل دارید؟
همچنین از شما پرسیده می شود که آیا قبلاً علائم مشابه افسردگی را داشته اید و اگر چنین بود، چگونه درمان شده اید؟
علائم اصلی افسردگی
اگرچه افسردگی ممکن است تنها یک بار در طول زندگی شما رخ دهد، افراد معمولاً چندین دوره دارد. در طول این دورهها، علائم بیشتر در روز، تقریباً هر روز رخ میدهند و ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- احساس غم، اشک، پوچی یا ناامیدی
- طغیان خشم، تحریک پذیری یا ناامیدی، حتی بر سر مسائل کوچک
- از دست دادن علاقه یا لذت در بیشتر یا تمام فعالیت های عادی، مانند رابطه جنسی، سرگرمی ها یا ورزش
- اختلالات خواب، از جمله بی خوابی یا خواب زیاد
- خستگی و کمبود انرژی، بنابراین حتی کارهای کوچک تلاش بیشتری می کند
- کاهش اشتها و کاهش وزن یا افزایش میل به غذا و افزایش وزن
- اضطراب، بی قراری یا بی قراری
- کند شدن تفکر، صحبت کردن یا حرکات بدن
- احساس بی ارزشی یا گناه، تثبیت بر شکست های گذشته یا سرزنش خود
- در فکر کردن، تمرکز کردن، تصمیم گیری و به خاطر سپردن چیزها مشکل دارید
- افکار مکرر یا مکرر مرگ، افکار خودکشی، اقدام به خودکشی یا خودکشی
- مشکلات فیزیکی غیر قابل توضیح، مانند کمردرد یا سردرد
در ادامه به بررسی برخی از این علائم اصلی افسردگی می پردازیم. همراه ما باشید.
1. ناامیدی نسبت به آینده
افسردگی اساسی یک اختلال خلقی است که بر احساس شما در مورد زندگی به طور کلی تأثیر می گذارد. داشتن احساس نا امیدی نسبت به آینده یا درمانده به زندگی، شایع ترین علامت افسردگی است.
سایر احساسات ممکن است بی ارزشی، نفرت از خود یا احساس گناه نامناسب باشد. افکار رایج و تکرار شونده افسردگی ممکن است به صورت “همه چیز تقصیر من است” تکرار شوند.
2. از دست رفتن علاقه
افسردگی می تواند لذت را از چیزهایی که دوست دارید از بین ببرد. از دست دادن علاقه یا کناره گیری از فعالیت هایی که زمانی منتظر آن بودید – ورزش، سرگرمی ها، یا بیرون رفتن با دوستان – یکی دیگر از نشانه های آشکار افسردگی شدید است.
زمینه دیگری که ممکن است علاقه خود را از دست بدهید، رابطه جنسی است. علائم افسردگی شدید شامل کاهش میل جنسی و حتی ناتوانی جنسی است.
3. افزایش خستگی و مشکلات خواب
بخشی از دلایلی که ممکن است از انجام کارهایی که از آنها لذت می برید دست بکشید این است که احساس خستگی شدید می کنید. افسردگی اغلب با کمبود انرژی و احساس خستگی شدید همراه است که می تواند یکی از ناتوان کننده ترین علائم افسردگی باشد. که می تواند منجر به خواب بیش از حد شود.
افسردگی همچنین با بی خوابی مرتبط است، زیرا یکی ممکن است منجر به دیگری شود و بالعکس. این علائم همچنین می توانند یکدیگر را بدتر کنند. کمبود خواب نیز می تواند منجر به اضطراب شود.
4. اضطراب
در حالی که نشان داده نشده است که افسردگی باعث اضطراب می شود، این دو وضعیت اغلب با هم رخ می دهند. علائم اضطراب می تواند شامل موارد زیر باشد:
- عصبی بودن، بی قراری یا احساس تنش
- احساس خطر، وحشت یا ترس
- ضربان قلب سریع
- تنفس سریع و پی در پی
- افزایش یا تعریق شدید
- لرزش یا انقباض عضلانی
- مشکل تمرکز کردن یا فکر کردن واضح به هر چیزی غیر از چیزی که نگرانش هستید
5. تحریک پذیری در مردان
افسردگی می تواند بر جنسیت ها تأثیر متفاوتی بگذارد. تحقیقات نشان می دهد که مردان مبتلا به افسردگی ممکن است علائمی مانند تحریک پذیری، رفتارهای پرخطر یا فرار، سوء مصرف مواد یا عصبانیت نابجا داشته باشند.
مردان نیز کمتر از زنان افسردگی را تشخیص می دهند یا برای درمان آن اقدام می کنند.
6. تغییر در اشتها و وزن
وزن و اشتها می تواند برای افراد مبتلا به افسردگی متغیر باشد. این تجربه ممکن است برای هر فردی متفاوت باشد. برخی از افراد اشتهای بیشتری خواهند داشت و وزن اضافه می کنند، در حالی که برخی دیگر گرسنه نخواهند بود و وزن کم می کنند.
7. احساسات غیر قابل کنترل
یک دقیقه فوران خشم است. دفعه بعد بی اختیار گریه می کنی هیچ چیز خارج از شما باعث تغییر نمی شود، اما احساسات شما در یک لحظه بالا و پایین می شوند. افسردگی می تواند باعث نوسانات خلقی شود.
8. نگاه کردن به مرگ
گاهی اوقات افسردگی با خودکشی همراه است. بر اساس گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری، در سال 2013، بیش از 42000 نفر در ایالات متحده بر اثر خودکشی جان خود را از دست دادند.
افرادی که با خودکشی می میرند معمولاً ابتدا علائم را نشان می دهند. اغلب مردم در مورد آن صحبت می کنند یا قبل از اینکه موفق به پایان دادن به زندگی خود شوند، اولین تلاش خود را انجام می دهند.
خب تا این جای کار راجع به علائم و عوارض اصلی افسردگی صحبت کردیم و برخی از موارد را نیز شرح دادیم. در ادامه راجع به علل افسردگی و علائم آن در سنین مختلف صحبت میکنیم.
درمان افسردگی
اگر برخی از علائم ذکر شده قبلی را برای بیش از دو هفته داشته اید، ممکن است از اختلال افسردگی اساسی رنج ببرید. تشخیص اینکه شما افسرده هستید برای درمان افسردگی ضروری است.
افسردگی میلیونها نفر را تحت تأثیر قرار میدهد، اما درمانهای مختلفی از تغییر سبک زندگی گرفته تا داروها در دسترس است. صرف نظر از مسیر درمانی که انتخاب می کنید، درخواست وقت مشاوره از مشاور افسردگی اولین قدم برای بازگشت دوباره به احساس راحتی گذشته است.
علائم افسردگی در کودکان و نوجوانان
علائم و نشانه های رایج افسردگی در کودکان و نوجوانان مشابه بزرگسالان است، اما ممکن است تفاوت هایی نیز وجود داشته باشد.
در کودکان کوچکتر، علائم افسردگی ممکن است شامل غم و اندوه، تحریک پذیری، چسبندگی، نگرانی، درد و درد، امتناع از رفتن به مدرسه یا کمبود وزن باشد.
در نوجوانان، علائم ممکن است شامل غمگینی، تحریک پذیری، احساس منفی و بی ارزشی، عصبانیت، عملکرد ضعیف یا حضور ضعیف در مدرسه، احساس سوء تفاهم و حساسیت شدید، استفاده از مواد مخدر یا الکل تفریحی، خوردن یا خواب زیاد، آسیب رساندن به خود، از دست دادن علاقه باشد. در فعالیت های عادی و اجتناب از تعامل اجتماعی.
علائم افسردگی در افراد مسن
افسردگی یک بخش طبیعی از افزایش سن نیست، و هرگز نباید آن را ساده انگاشت. متأسفانه، افسردگی اغلب در افراد مسن تشخیص داده نمیشود و درمان نمیشود و آنها ممکن است از کمک گرفتن بیمیل باشند. علائم افسردگی ممکن است در افراد مسن متفاوت یا کمتر آشکار باشد، مانند:
- مشکلات حافظه یا تغییرات شخصیتی
- درد یا درد فیزیکی
- خستگی، از دست دادن اشتها، مشکلات خواب یا از دست دادن علاقه به رابطه جنسی – که ناشی از بیماری یا دارو نیست
- اغلب تمایل دارند در خانه بمانند، به جای بیرون رفتن برای معاشرت یا انجام کارهای جدید
- افکار یا احساسات خودکشی، به ویژه در مردان مسن
علائم افسردگی در مردان
مردان افسرده کمتر احتمال دارد که احساس تنفر از خود و ناامیدی را بپذیرند. در عوض، آنها تمایل دارند از خستگی، تحریک پذیری، مشکلات خواب و از دست دادن علاقه به کار و سرگرمی ها شکایت کنند. همچنین احتمال بیشتری دارد که علائمی مانند عصبانیت، پرخاشگری، رفتار بی پروا و سوء مصرف مواد را تجربه کنند.
علائم افسردگی در زنان
زنان بیشتر احتمال دارد علائمی مانند احساس گناه، خواب زیاد، پرخوری و افزایش وزن را تجربه کنند. افسردگی در زنان نیز تحت تأثیر عوامل هورمونی در دوران قاعدگی، بارداری و یائسگی است. در واقع، افسردگی پس از زایمان از هر ۷ زن، ۱ نفر را تحت تاثیر قرار می دهد.
ارتباط علائم هشدار دهنده خودکشی با افسردگی
افسردگی خطر خودکشی بالایی دارد. افکار یا قصد خودکشی جدی هستند. علائم هشدار دهنده عبارتند از:
- تغییر ناگهانی از غم به آرامش شدید، یا به نظر می رسد خوشحال است
- همیشه در حال صحبت کردن یا فکر کردن به مرگ
- افسردگی بالینی (غمگینی عمیق، از دست دادن علاقه، مشکل در خواب و خوردن) که بدتر می شود
- انجام خطراتی که می تواند منجر به مرگ شود، مانند رانندگی از چراغ قرمز
- اظهار نظر در مورد ناامید، درمانده یا بی ارزش بودن
- نظم دادن به امور، مانند بستن سرهای شل یا تغییر وصیت نامه
- گفتن جملاتی مانند “اگر اینجا نبودم بهتر بود” یا “من می خواهم بیرون بروم”
- صحبت از خودکشی
- دیدار یا تماس با دوستان نزدیک و عزیزان
اگر شما یا کسی که می شناسید هر یک از علائم هشدار دهنده بالا را نشان داد، بدانید که این شخص احتمال خودکشی به دلیل افسردگی شدید را دارد که میتواند مشکل ساز شود.
دلایل افسردگی
اینکه دقیقا چه چیزی باعث افسردگی می شود هنوز به صورت دقیق مشخص نشده است. اما دلایل افسردگی و عواملی که باعث ایجاد این بیماری می شوند در چند موضوع قابل بررسی است. مانند بسیاری از اختلالات روانی، عوامل مختلفی ممکن است دخیل باشند، مانند:
تفاوت های بیولوژیکی
به نظر می رسد افراد مبتلا به افسردگی تغییرات فیزیکی در مغز خود دارند. اهمیت این تغییرات هنوز نامشخص است، اما ممکن است در نهایت به شناسایی دقیق علل کمک کند.
شیمی مغز
انتقال دهنده های عصبی مواد شیمیایی طبیعی مغز هستند که احتمالاً در افسردگی نقش دارند. تحقیقات اخیر نشان می دهد که تغییرات در عملکرد و تأثیر این انتقال دهنده های عصبی و نحوه تعامل آنها با مدارهای عصبی دخیل در حفظ ثبات خلق و خوی ممکن است نقش مهمی در افسردگی و درمان آن داشته باشد.
هورمون ها
تغییرات در تعادل هورمونی بدن ممکن است در ایجاد یا تحریک افسردگی نقش داشته باشد. تغییرات هورمونی می تواند با بارداری و در طی هفته ها یا ماه ها پس از زایمان (پس از زایمان) و مشکلات تیروئید، یائسگی یا تعدادی از شرایط دیگر ایجاد شود.
صفات ارثی
افسردگی در افرادی که خویشاوندان خونی آنها نیز این عارضه را دارند، بیشتر دیده می شود. محققان در تلاش برای یافتن ژن هایی هستند که ممکن است در ایجاد افسردگی نقش داشته باشد.
عوارض افسردگی
افسردگی یک اختلال جدی است که می تواند تلفات وحشتناکی را بر شما و خانواده تان وارد کند. اگر افسردگی درمان نشود، اغلب بدتر می شود و منجر به مشکلات عاطفی، رفتاری و سلامتی می شود که بر هر بخش از زندگی شما تأثیر می گذارد.
نمونه هایی از عوارض مرتبط با افسردگی عبارتند از:
- اضافه وزن یا چاقی که می تواند منجر به بیماری قلبی و دیابت شود
- درد یا بیماری جسمی
- سوء مصرف الکل یا مواد مخدر
- اضطراب، اختلال هراس یا فوبیای اجتماعی
- درگیری های خانوادگی، مشکلات روابط، و مشکلات کار یا مدرسه
- ایزوله سازی اجتماعی
- احساسات خودکشی، اقدام به خودکشی یا خودکشی
- خودزنی، مانند بریدن
- مرگ زودرس ناشی از شرایط پزشکی
نتیجه گیری
هیچ راه مطمئنی برای پیشگیری از افسردگی وجود ندارد. با این حال، این استراتژی ها ممکن است کمک کند.
اقداماتی را برای کنترل استرس، افزایش انعطاف پذیری و افزایش عزت نفس خود انجام دهید.
به خصوص در مواقع بحرانی با خانواده و دوستان خود تماس بگیرید تا به شما کمک کنند روزهای سخت را پشت سر بگذارید.
برای کمک به جلوگیری از بدتر شدن افسردگی، حتما به مشاور روانشناسی بالینی جهت درمان افسردگی مراجعه کنید و جلسات مشاوره را دنبال کنید.
برای کمک به جلوگیری از عود علائم، درمان طولانی مدت نگهدارنده را در نظر بگیرید.