باید ها و نباید هایی که باید قبل از ازدواج بدانید!
یکی از راه های بدست آوردن شناخت کافی از همسر آینده تان، توجه به نوع برخورد پدر مادر همسرتان با همدیگر و همچنین نحوه برخوردشان با همسر شما ست. درست است که اصولا خانواده ها سعی میکنند که از خودشان بهترین رفتار را ارائه کنند، اما با این حال اگر شما کمی زیرکی به خرج دهید و به دو مورد گفته شده توجه کنید، میتوانید اطلاعات خوبی در رابطه با روش های ارتباطی خانواده همسرتان را پیدا کنید.
در این بخش از مجله آنلاین نیک داد به شناخت قبل از ازدواج انواع مرز های خانوادگی می پردازیم.
مطالبی که در ادامه میخوانیم:
نیاز به خدمات مشاوره روانشناسی دارید؟
شناخت مرزهای درون هر خانه و خانواده قبل از ازدواج
در هر خانواده ای مرزبندی مشخصی وجود دارد که باعث می شود تا خانواده ها از مجموعه ای از روابط و سلسله مراتب تشکیل شود. به طور مثال عموما هر خانواده از زیر مجموعه والدین و کودکان تشکیل می شود. که هر کدام وظایف، اختیارات و محدودیت خودشان را دارند که عموما این قوانین مکتوب هم نمی شود!
این جا دقیقا جایی که است که برای بدست آوردن اطلاعات در مورد تربیت خانوادگی همسر قابل نمایش است. کافی است به مرزهایی که بین افراد خانواده وجود دارد با دقت توجه کنید. اطلاعات بسیار خوبی متوجه شما خواهد شد. در ادامه برخی از این مرزهای متداول را باهم بررسی میکنیم.
الف) وجود مرزهای بسیار بهم گره خورده
به عقده متخصصین مشاوره خانواده، خانواده ای که در آن قوانین خاصی وجود ندارد یا به نوعی میتوان گفت که بی قانونی مطلق در آن وجود دارد عموما موارد زیر به راحتی به چشم می خورد:
- همه ی اعضای خانواده به شدت به هم وابسته هستند.
- محل خوابیدن پدر و مار خانواده مشخص نیست و هر شب یک جایی میخوابند یا اینکه محل بازی کودکان قرار میگیرد.
- اعضای خانواده دست در جیب همگدیگر میکنند بدون آنکه از یکدیگر اجازه بگیرند.
- اعضای خانواده لباس های همدیگر را بدون کسب اجازه می پوشند.
- فرزندان بزرگ تر خانواده تکالیف درسی فرزندان کوچک تر را انجام می دهند.
- و …
و مواردی از این دست که تعداد آن ها کم هم نیست.
این خانواده ها در بین روانشناسان خانواده به « خانواده با درهای باز » مشهور هستند و در آن کودکان هیچگاه مستقل شدن، مهارت های ارتباط درست و احترام به حریم شخصی دیگران را نمی آموزند و همیشه به خانواده خود وابسته می مانند.
ب) وجود مرزهای بسته و یا خشک و بدون هیچ انعطافی
در گروه دوم از مرزبندی روابط بین اعضای خانواده، قوانین خشکی بین اعضای خانواده حکم فرماست. که باعث می شود تا به شکل یک پادگان نظامی دیده شود. در این خانواده ها معمولا هر کسی به فکر خودش است و اگر عضوی از خانواده دچار مشکلی شود، کسی به او کمک نمی کند و دل نمی سوزاند و تشویق هم نمی کند.
در این خانواده ها، وظیفه هر کسی از قبل خیلی خشک مشخص شده است و انعطاف پذیری هیچ جایگاهی ندارد. که معمولا پدر وظیفه کسب درآمد و تامین منابع مالی خانواده را برعهده دارد، مادر نقش مدیریت داخل خانه و آشپزخانه را و هر یک از فرزندان هم باید وظایف خودشان را در موعد مقرر انجام دهند. همه چیز خشک و بدون انعطاف!
در این خانواده ها عموما فرزندان عزت نفس پایینی دارند و برای برقراری ارتباط با دیگران دچار مشکلات زیادی هستند و از طرفی محیط خانواده از نظر قدرت شبیه پادگان نظامی است.
ج) وجود مرزهایی با انعطاف صحیح و مناسب
برخلاف دو گروه از مرزبندی خانواده هایی که گفته شد، خانواده های زیادی هم هستند که اعضای آن مرزبندی شفاف و در عین حال منعطفی دارند. نه مثل خانواده اول که روابط بین اعضای آن هم در هم تنیده و نه مثل خانواده دوم خشک و بی روح.
مرزهای خانواده در این گروه شفاف است و هر کسی وظایف خودش را به خوبی می داند و در انجام آن تلاش خود را انجام میدهد. با این حال این وظایف منعطف است. یعنی اگر مادر وظیفه مدیریت خانواده و آشپزخانه را برعهده دارد، گاهی پدر خانواده و حتی سایر اعضای خانواده در کارهای خانه به مادر کمک می کنند.
گاهی سایر اعضای خانواده به کارهای بیرون از خانه که برعهده پدر است کمک میکنند. مثال اگر کار بانکی باشد که پدر باید انجام دهد، این وظیفه میتواند توسط هر یک از فرزندان یا مادر خانه هم انجام شود.
احترام در این خانواده ها حرف اول را میزند. هر شخصی حریم خودش را به خوبی می داند و در عین اینکه به وظایف خود عمل میکند در کمک به دیگر اعضای خانواده هم کوشا است.
کلام آخر
در این مقاله سه گروه از مرزبندی بین اعضای خانواده ها را مورد بررسی قرار دادیم و گفتیم که در خانواده هایی که مرزهای بین اعضای خانواده بسیار بهم گره خورده است، فرزندان از مهارت های ارتباطی پایین در آن برخوردار هستند. در خانواده هایی که مرزهای آن ها بسته و خشک باشد، عموما فرزندان از عزت نفس پایین رنج می برند و در نهایت در خانواده هایی که مرزهای آن ها انعطاف پذیر و سالم است، هر یک از اعضا در عین اینکه وظایف خود را انجام میدهد به سایر اعضای خانواده نیز کمک میکند و اعضای آن از عزت نفس بالا و مهارت های ارتباطی خوبی برخوردار خواهند بود.