یک روانشناس خوب چه ویژگی هایی دارد؟
یک روانشناس خوب ویژگی هایی دارد که او را از سایر روانشناسان متمایز می کند. روانشناسی که حرفه ای رفتار میکند، می تواند به بهبود مراجعه کنندگان خود کمک کند.
همانطور که قبلاً گفتیم، روانشناسان در زمینه های مختلفی فعالیت می کنند که درمان بخشی از آنهاست. مواردی که در این مقاله می خوانید مربوط به انجام کار درمانی توسط روانشناسان است.
در این مقاله سعی کردیم ویژگی های یک روانشناس خوب را بنویسیم تا همکاران بدانند چگونه می توانند یک روانشناس موفق و خوب باشند و سعی در بهبود کار خود داشته باشند. از طرف دیگر، مراجعه کنندگان به روانشناسان نیز میتوانند، با این فاکتورها شایستگی آن ها را مورد بررسی قرار دهند. با نیک داد همراه باشید.
نیاز به خدمات مشاوره روانشناسی دارید؟
1. نشان دادن دلسوزی و همدلی
یک روانشناس خوب علاوه بر داشتن دانش کافی در زمینه روانشناسی و توانایی استفاده از آن اطلاعات تخصصی در روند درمان، باید دارای دیدی بدون قضاوت، تعصب و سرشار از درک و همدلی باشد. این درک و همدلی باید به گونه ای باشد که مراجع بتوانند به راحتی کلمات و مشکلات خود را بیان کرده و از مقاومت برای بیان مشکلات خود اجتناب کنند. در واقع، یک روانشناس باید روابط عمیق اما سالم با افراد داشته باشد. تا بتوانند بستر مناسبی برای بیان مشکلات خود فراهم کرده و به او اعتماد کنند.
2. روانشناس باید شنونده خوبی باشد
به عقیده مشاوره روانشناسی خوب، روانشناس بیشتر از آنکه صحبت کند می شنود. برای اینکه بتوانید به مراجعین خود کمک کنید، ابتدا باید مشکلات VP را درک کنید. بهترین راه برای شناسایی و آگاهی، گوش دادن است. بنابراین در برخورد با مراجع، باید کاملاً آگاه باشید. روانشناس باید شنونده فعال باشد و اظهارات مراجعه کننده را کاملاً بررسی و تحلیل کند.
3. داشتن مهارتهای ارتباطی قوی
حل مشکلات بسیاری از مراجعان به حل تعارض آنها با خانواده و افراد وابسته، بستگی دارد که هرگز نتوانسته اند به روش صحیح با آنها صحبت کنند. گاهی اوقات لازم است روانشناس مداخله کند تا رابطه صحیح بین اعضای خانواده برقرار شود. در این مورد، روانشناس باید مهارت هایی را برای برقراری رابطه موثر داشته باشد.
4. داشتن سلامت روان و مراقبت از سلامت خود
خوشبختانه یا متاسفانه، هنگام برخورد با یک روانشناس، افراد جامعه در درجه اول نگران سلامت روانی خود هستند. این کاملا طبیعی است. چگونه می توان به روانشناسی اعتماد کرد که در کنترل خشم مشکل دارد و پرخاشگر است.
5. رفتار و گفتار روانشناس باید حرفه ای باشد
روانشناس باید بیان خوبی داشته باشد و بتواند مراجع را به خود جذب کند. اگر مراجعه کننده با روانشناس احساس راحتی کند، روند درمان و کیفیت مکالمه بهبود می یابد. فن بیان یک مهارت است که یک روانشناس خوب باید آن را به خوبی فرا بگیرد. به یاد داشته باشید که مراجع به هیچ وجه جلسه خشک و بی روح را دوست ندارد. روانشناس خوب کسی است که اعتماد به نفس داشته باشد و ارزش خود را در رفتار و گفتار خود نشان دهد.
6. روانشناس باید محرم اسرار باشد
رازداری را می توان بارزترین ویژگی یک روانشناس خوب دانست. روانشناس هرگز کلمات و اسرار مراجعه کننده را برای افراد دیگر فاش نمی کند. آنچه در اتاق روانشناس گفته و شنیده می شود، از اتاق خارج نمی شود. بنابراین اگر شخصی به روانشناس مراجعه کرد و گفت که به همسرش خیانت کرده است، نباید نگران باشد زیرا روانشناس محرم و راز نگهداری است. روانشناس تنها زمانی اظهارات مراجع را به دیگران می گوید که مقام قضایی مانند دادگاه برای روشن شدن موردی مانند قتل به اظهارات نیاز داشته باشد. ما معتقدیم که روانشناسان در جلسه روان درمانی حتی از کشیشانی که اعتراف به گناهان را می شنوند محرم تر هستند!
7. یک روانشناس خوب مهارت های بین فردی خوبی دارد
اولین و بارزترین مهارتی که هر روانشناسی باید داشته باشد این است که بتواند به خوبی با دیگران ارتباط برقرار کند. او به احساسات و افکار دیگران توجه می کند و با مراجعان خود گرم و صمیمی رفتار می کند و در جلسه درمان تمرکز خود را بر روی مراجعان می گذارد نه خودش!
8. یک روانشناس خوب مدام در پی افزایش دانش و توانایی خود است
علم روانشناسی، مانند سایر علوم، هر روز شاهد تحولات جدیدی است، به همین دلیل است که هر روانشناس باید خود را متعهد به مطالعه و آموزش مستمر برای بهبود توانایی ها و مهارت های خود کند. بنابراین، توانایی های افرادی که خود را جهان و همه چیز می دانند باید زیر سوال برود.
9. یک روانشناس خوب اهداف درمانی مشترک را انتخاب می کند
یکی از مهمترین ویژگیهای یک روانشناس کارآمد این است که با همکاری مراجعان خود، اهداف درمانی خاصی را تعیین کرده و برای دستیابی به آنها تلاش می کند. به عبارت دیگر، شما می دانید اهداف جلسات مشاوره چیست.
10. یک روانشناس خوب توصیه مستقیم نمی کند
یک روانشناس خوب به شما مشاوره مستقیم نمی دهد (مگر در موارد اضطراری) و سعی می کند مهارت های حل مسئله شما را آموزش دهد تا بتوانید مشکلات خود را حل کنید.
او با شما کار می کند تا مشکل را تجزیه و تحلیل کند و به شما کمک می کند تا بهترین انتخاب را داشته باشید، اما او برای شما انتخاب نمی کند. این ضرب المثل قدیمی در جلسات مشاوره کاربردهای زیادی دارد: یک روانشناس خوب کسی است که به شما ماهیگیری آموزش می دهد نه اینکه به شما ماهی بدهد!
11. روانشناس باید صبور و بردبار باشد
مهم نیست که درمانگر چقدر می خواهد صحبت کند، روانشناس باید به خاطر داشته باشد که باید شنونده خوبی برای درک مشکل مراجعه کننده و تشخیص اختلال باشد. تشخیص سریع می تواند توام با خطا باشد. همانطور که می دانید، برخی از اختلالات روانی علائم نزدیکی دارند، بنابراین صبر کلید موفقیت است.
12. روانشناس به دنبال درمان است نه درآمدزایی
همه افراد برای امرار معاش نیاز به درآمد دارند. روانشناسان نیز بر اساس خدمات درمانی که ارائه می دهند از مراجع پول دریافت می کنند. یک روانشناس خوب بر روند درمان مراجعه کننده تمرکز می کند، نه اینکه به ساعت او نگاه کند و در پایان جلسه درخواست پول کند.