مشاوره روانکاوی: زیر نظر متخصص بالینی

1 572

روانکاوی شکلی از گفتار درمانی عمیق است که هدف آن رساندن افکار و احساسات ناخودآگاه و عمیقاً مدفون شده در ضمیر خودآگاه است تا تجربیات و احساسات سرکوب شده، اغلب از دوران کودکی، به سطح بیاید و مورد بررسی قرار گیرد. درمانگر و درمانجو با همکاری یکدیگر به چگونگی تأثیر این خاطرات سرکوب شده اولیه بر تفکر، رفتار و روابط در بزرگسالی نگاه می کنند.

در این مطلب از مجله روانشناسی نیک داد ما قصد داریم به به بررسی روانکاوی و مشاوره روانکاوی بپردازیم. در واقع پس از خواندن این مطلب شما به خوبی با موضوع روانکاوی و همچنین جلسات مشاوره روانکاوی آشنا می شوید. همچنین به این موضوع میپردازیم که یک مشاور روانکاو چه کارهایی انجام میدهد. با ما همراه باشید.

روانکاوی چیست؟

نیاز به خدمات مشاوره روانشناسی دارید؟

برای رزرو وقت مشاوره، همین الان اقدام کنید! کارشناسان ما در مرکز مشاوره نیک داد در اولین فرصت با شما تماس خواهند گرفت.

روانکاوی معمولاً به تجارب مراجع در اوایل کودکی نگاه می کند تا ببیند آیا رویدادی تأثیر خاصی بر زندگی اون داشته است یا به نوعی در نگرانی های فعلی نقش داشته است. این شکل از درمان یک انتخاب طولانی مدت در نظر گرفته می شود و بسته به عمق نگرانی مورد بررسی، جلسات می توانند هفته ها، ماه ها یا حتی سال ها ادامه داشته باشند.

روانکاوی شکلی از گفتار درمانی که بر اساس نظریه های زیگموند فروید است. فروید که یکی از پیشینیان روانشناسی به حساب می آید، بنیانگذار روانکاوی است. این رویکرد به بررسی این موضوع می‌پردازد که چگونه ضمیر ناخودآگاه بر افکار و رفتارها تأثیر می‌گذارد، با هدف ارائه بینش و وضوح به فردی که به دنبال درمان است.

در روانکاوی فرد معالج از بیمار تقاضا می کند که به صورت کاملا ریلکس و آرام بر روی تخت دراز بکشد و وقتی که فرد شروع به صحبت در رابطه با خواب و خاطرات کودکی خود می کند، روانکاو که در پشت سر او قرار دارد، از صحبت های او یادداشت برداری می کند. از این رو پروسه روانکاوی را نمی توان سرسری پیش برد و بایستی در تعداد جلسات بالایی فرد مورد روانکاوی قرار گیرد.

روانکاو کیست؟

به فرد درمانگر در روش درمانی روان کاوی، روانکاو یا مشاور روانکاوی گفته می شود. فرد روانکاو با هدف آگاه سازی فرد مراجع به تعارض های ناخودآگاه خود روش درمانی را پیش می برد. در این روش فرد روانکاو از راه مصاحبه بالینی داده های مورد نیاز خود را کسب خواهد نمود.

مشاور روانکاو از صحبت های شخص مراجع یادداشت برداری می کند

درمان روانکاوی چگونه انجام می شود؟

مشاوره روانکاوی مبتنی بر بینش است و بنابراین به دنبال ایجاد تغییر با کمک به شما در درک گذشته خود و چگونگی تأثیر رویدادهای اولیه زندگی شما در حال حاضر است. جلسات مشاوره با توجه به اینکه چرا به دنبال درمان هستید و جایی که در مسیر درمان هستید متفاوت خواهد بود، اما بیشتر زمان صرف صحبت آزادانه با درمانگر شما در یک محیط امن و بدون قضاوت می شود.

درمانگر به نگرانی های شما گوش می دهد و به دنبال الگوها یا رویدادهای خاصی است که ممکن است اهمیت داشته باشند. در این نوع درمان، اعتقاد بر این است که احساسات ناخودآگاه ما و برخی رویدادهای دوران کودکی نقش کلیدی در پریشانی روانی دارند.
مشاور درمانگر علاوه بر گوش دادن به صحبت‌های شما در مورد تجربیات و نگرانی‌هایتان، ممکن است از تکنیک‌های دیگری برای کمک به درک و شناسایی علل بالقوه نگرانی‌هایتان مانند ارتباط آزاد، انتقال درمانی و تفسیر استفاده کند.
زیگموند فروید
زیگموند فروید

در ادامه به بررسی برخی از تکنیک های بسیار خاص در درمان روانکاوی می پردازیم:

1. تداعی آزاد

تداعی آزاد شامل صحبت در مورد هر چیزی است که به ذهنتان می رسد بدون سانسور یا ویرایش جریان خاطرات یا ایده ها. درمانگر شما را تشویق می‌کند که آزادانه صحبت کنید تا به شما کمک کند به حالت عاطفی قبلی بازگردید، بنابراین درمانگر می‌تواند الگوهای مکرر درگیری را که ممکن است تجربه کندی بهتر درک کند.

زمانی که درمانگر کلمه ای را بیان می کند، مراجع هر چیزی را که به ذهنش می رسد را می گوید. سپس درمانگر به دنبال الگوهایی در پاسخ های مراجع می گردد و آن ها را تفسیر می کند تا بتوانند معنای این الگوها را با هم کشف کنند.

2. انتقال درمانی

انتقال به روشی مربوط می شود که شما ممکن است افکار یا احساسات مرتبط با شخصیت های تأثیرگذار در زندگی خود (مثلاً والدین یا خواهر و برادرتان) را به درمانگر خود منتقل کنید. در حالی که ممکن است در هر موردی این اتفاق نیفتد، اگر اینطور باشد، درمانگر شما باید در مورد انتقال با شما صحبت کند تا به شما کمک کند تا بینش بیشتری در مورد نحوه برخورد با افراد در زندگی روزمره خود به دست آورید.

3. تفسیر

یکی از عناصر کلیدی درمان روانکاوی، تجزیه و تحیل و تفسیر است. در حالی که احتمالاً مشاور درمانگر شما نسبتاً ساکت می‌ماند و به شما اجازه می‌دهد آزادانه صحبت کنید، گاهی اوقات با افکار یا تفسیر موضوعاتی که شما در مورد آن صحبت می‌کنید دخالت می‌کند. همچنین مشاور روانکاو ممکن است از شما در مورد رویاهایتان بپرسد.

تجزیه و تحلیل رویا احساسات سرکوب شده ای را آشکار می کند که ممکن است در نمادهایی که در رویاهای مراجع ظاهر می شوند پنهان شوند. درمانگر به مراجعه کمک می کند تا معنا و اهمیت آن نمادها را کشف کند.

فروید درباره موضوع تحلیل رویا مطالب زیادی نوشت و معتقد بود که رویاها منابع مهمی برای درک ناخودآگاه هستند.

در مشاوره روان پویشی و روان درمانی روانکاوانه، فرض بر این نیست که بیماران همیشه آگاهانه به دنبال چیزهایی هستند که برای آنها بد است، بلکه ما همیشه قسمت های کمتر منطقی یا ناخودآگاه خود را درک نمی کنیم.

با جست‌وجوی عوامل ایجادکننده، معمولاً بیماران احساس می‌کنند که درک بهتری از وضعیت خود دارند و کنترل زندگی خود را دوباره به دست می‌آورند.

مهم ترین اصول مشاوره روانکاوی

در ادامه برخی از اصول مهم در روانکاوی را مورد بررسی قرار خواهیم داد:

  • نمی توان گفت که تنها ویژگی های ارثی فرد، رشد و شخصیت فردی او را شکل داده اند و غالبا بسیاری از مشکلاتی که در این زمینه وجود داشته ناشی از رویدادها و اتفاقاتی است که در کودکی فرد رخ داده و او هیچ آگاهی نسبت به آن ها ندارد و به طور کامل فراموش شده اند.
  • کشمکش و تنش بین خودآگاه و ناخودآگاه افراد زمینه ساز ایجاد بسیاری از استرس ها و اضطراب ها است.
  • با پی بردن به امیال و افکار غیر منطقی حاکم بر ناخودآگاه فرد می توان به شناخت وسیعی از رفتار و شخصیت او دست یافت.
  • با آنالیز و بررسی رفتارها و لغزش های زبانی افراد، روانکاو می تواند به محتویات ناخودآگاه پی ببرد.
  • در مشاوره روانکاوی بایستی مکانیزم های دفاعی مورد استفاده توسط افراد در شرایط مختلف مورد شناسایی قرار گرفته و رفته رفته افکار غیر منطقی و رشد یافته از ناخودآگاه به خودآگاه انتقال داده شوند.
  • روانکاو تمام تلاش خود را بایستی به کار گیرد تا به منظور از بین بردن باورهای اشتباه و نادرست افراد، افکار آن ها را به سمت هشیار و خودآگاه هدایت نماید که این کار تنها از راه مداخله ی درمانی روانکاوی امکان پذیر است.

کاربردهای مشاوره روانکاوی

درمان روانکاوی می تواند توسط افرادی که نگرانی عاطفی خاصی دارند و همچنین کسانی که به سادگی می خواهند خود را کشف کنند، مورد استفاده قرار گیرد. درک اینکه چرا ما آنگونه هستیم که هستیم، اغلب یک حس خوب و یک حس قوی از خود را به همراه دارد. از آنجایی که مشاوره روانکاوی یکی از انواع درمان های طولانی مدت تلقی می شود، شاید برای کسانی که به دنبال درمان های سریع و متمرکز بر راه حل هستند، کمتر مفید باشد. مشاوره روانکاوی یک فرآیند تدریجی است که زمان می برد، با این حال گفته می شود که نتایج آن زندگی را تغییر می دهد.

برخی بر این باورند که به دلیل ماهیت درمان، کار روانکاوی برای نگرانی های عمومی تر مانند اضطراب، مشکلات رابطه، مسائل جنسی یا عزت نفس پایین مناسب تر است. فوبیا، کمرویی اجتماعی و مشکلات خواب نمونه های دیگری از زمینه هایی هستند که ممکن است به طور موثر با کمک مشاوره روانکاوی مدیریت شوند.

مشاوره روانکاوی را می توان در یک محیط گروهی نیز به کار برد. به این کار آنالیز گروهی می گویند. این شکل از درمان تکنیک های روانکاوی را با کارکردهای بین فردی گرد هم می آورد.

چه زمانی از مشاوره روانکاوی استفاده کنیم؟
چه زمانی از مشاوره روانکاوی استفاده کنیم؟

چه زمان از روانکاوی استفاده می شود؟

افراد مبتلا به افسردگی، کشمکش‌های عاطفی، آسیب‌های عاطفی، الگوهای رفتار روان‌رنجور، الگوهای رفتاری خود تخریب‌گر، اختلالات شخصیتی، یا مسائل مداوم رابطه ممکن است از مشاوره روانکاوی بهره ببرند. یک مطالعه کوچک نشان داده است که 77 درصد از بیماران پس از تکمیل دوره مشاوره روانکاوی، بهبود قابل توجهی در علائم، مشکلات بین فردی، کیفیت زندگی و رفاه کسب کرده اند. طبق گزارشات، در یک پیگیری یک ساله، 80 درصد بهبودهایی را توسط جلسات روانکاوی تجربه کرده ند.

طول درمان روانکاوی

عموما جلسات مشاوره روانکاوی 50 دقیقه طول می کشد. که معمولا یک بار در هفته، اما گاهی اوقات بیشتر انجام می شود. در خدمات مشاوره درمانروانکاوی، این جلسات معمولاً در فواصل دو هفته‌ای و گاهی هم هفته ای ارائه می‌شود.

بسته به شرایط مراجع، درمان معمولا یک سال طول می کشد، اما می تواند از چهار جلسه تا دو سال متغیر باشد.

بیماران در همان زمان مراجعه و در یک اتاق در کنار مشاور درمانگر به تنهایی ویزیت می شوند، تا افراد بتوانند حداکثر بهره را از درمان خود ببرند.

مشاوره

افراد تنها پس از یک مشاوره دقیق که در دو تا شش جلسه انجام می شود وارد پروسه روانکاوی می شوند. در طول مشاوره سعی می کنیم با شما آشنا شویم و تصویری از مشکلات شما بدست آوریم. به این می گویند روان درمانی مختصر و ما آن را به همه پیشنهاد می کنیم.

این مشاوره به شما و درمانگرتان این ایده را می دهد که آیا صحبت با کسی به این روش به شما کمک می کند یا خیر. در پایان مشاوره روانکاوی، درمانگر به شما کمک می کند تا در مورد مناسب ترین درمان برای خود فکر کنید.

چه نوع مشاوره ای برای من مناسب است؟

ممکن است ندانید چه نوع درمانی برای شما بهترین اثرگذاری را دارد. فهمیدن این کار زمان و تحقیق می‌خواهد، و آنچه برای یک فرد کار می‌کند، ممکن است برای شخص دیگری کارساز نباشد. شما می توانید از طریق مطالعه، به اشتراک گذاشتن تجربیات با دیگران، یا صحبت با پزشک یا مشاور خود، در مورد انواع مختلف درمان اطلاعات بیشتری کسب کنید.

هنگام جستجوی یک مشاور درمانگر، حتماً سؤالاتی که در ذهن دارید را بپرسید. اگر آنها روی یک تکنیک درمانی خاص کار می کنند، می توانند این را برای شما توضیح دهند، از جمله فرآیندی که در پس درمان و مزایای آن قرار دارد. ممکن است یک مشاوره اولیه داشته باشید، جایی که پس از صحبت درباره نگرانی های خود و اینکه چرا به دنبال درمان هستید.

اگر یک نوع درمان برای شما کارساز نیست، با مشاور یا درمانگر خود صحبت کنید و با هم، می توانید راه حلی برای آن پیدا کنید.به یاد داشته باشید که تمامی این ها زمان می برد. پس دلسرد نشوید.

لازم به ذکر است که فرد سایکوز (دارای مشکل قطع واقعیت با محیط) از طریق روش مشاوره روانکاوی قابل درمان نمی باشد و بهتر است که برای حل مشکل این افراد از یک روانپزشک کمک گرفته شود. لذا افرادی که درگیر مشکلات بالینی هستند و یا هر فرد دیگری که مشکلاتی دارد بایستی به یک دکتر روانکاو و روانشناس مراجعه کنند.

در روانکاوی ناخودآگاه افراد مورد بررسی قرار میگیرد.

خطرات و عوارض جانبی

صحبت کردن و فکر کردن در مورد مشکلات عاطفی ممکن است دشوار باشد. به همین دلیل برخی از افراد قبل از اینکه احساس بهتری کنند، ممکن است احساس بدتری داشته باشند. ما برای مدیریت واکنش های احساسی قوی با شما کار می کنیم.

گاهی اوقات این نوع درمان می‌تواند باعث شود افراد بیش از حد عصبانی شوند یا افسردگی آنها را بدتر کند یا برخی احساس کنند که بیش از حد مورد انتقاد قرار گرفته‌اند. مواجهه با گذشته و حقیقت می تواند دردناک باشد، اما این محدودیت هایی دارد و مشاور درمانگر به آن احترام می گذارد. درمانگر همچنین محدودیت های خود را در مورد آنچه می تواند درک کند و به آنها کمک کند، دارد.

جایگزین های روانکاوی

مشاوره روانکاوی برای همه مناسب نیست. طیف وسیعی از درمان های جایگزین وجود دارد که درمانگر شما در طول ارزیابی با شما در مورد آنها صحبت می کند.

سایر درمان های روانشناختی عبارتند از:

کلام آخر

خب در این مطلب به این موضوع که روانکاوی چیست؟ و چه زمانی باید به روانکاو مراجعه کنیم پرداختیم. همچنین روش های مختلف روانکاوی را مورد بررسی قرار دادیم. در یک جمع بندی باید بگوییم:

روانکاوی از نظر عموم مردم روشی است درمانی برای حل بیماری ها و اختلالات روانی. این در حالی است که یک روانکاو تمامی ابعاد شخصیت و رشد انسان را بررسی کرده و افکار را به صورت کاملا دقیق و علمی تحلیل و تفسیر می نماید.

به جرات می توان گفت تنها با پشت سر گذاشتن یک دوره مشاوره روانکاوی امکان شناسایی مشکلات اکثر افراد وجود خواهد داشت و نتیجه و اثربخشی این روش درمانی پس از این دوره به خوبی روی فعالیت های این افراد مشهود است.

دستیابی به تعارض های ناخودآگاه به هیچ عنوان کار ساده ای نخواهد بود و از این رو توصیه ما به شما عزیزان این است که با مراجعه به کلینیک روانکاوی نیک داد تخصصی ترین خدمات مشاوره روانشناسی و روانکاوی را دریافت نمایید.

نیاز به خدمات مشاوره روانشناسی دارید؟

برای رزرو وقت مشاوره، همین الان اقدام کنید! کارشناسان ما در مرکز مشاوره نیک داد در اولین فرصت با شما تماس خواهند گرفت.

منبع psychologytoday counselling-directory tavistockandportman
ممکن است به این مطالب نیز علاقمند باشید
اشتراک در
اطلاع از
guest
1 دیدگاه
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه سوالات
مارال

اسم روانکاو مرکزتون چیه