چگونه استرس شدید را کنترل کنیم؟
همه ما امروز در دنیایی زندگی میکنیم که استرس به بخشی از زندگی ما تبدیل شده است. ابزارهایی که در پیرامون قرار دارند از عوامل این احساس هستند. با این حال همانطور که در مقاله ی استرس و اضطراب چیست؟ توضیح دادیم، استرس تا جایی که باعث افزایش عملکرد شود خوب است و از آنجایی که باعث کاهش کارایی و عملکرد شود، برای انسان مضر است.
در این مطلب به بررسی استرس شدید می پردازیم و راه هایی را جهت کنترل آن ارائه می کنیم. با نیک داد همراه باشید.
این روشهایی را که در ادامه به شما خواهیم گفت دنبال کنید تا از استرس فاصله بگیرید. این راهکارها به شما کمک خواهند کرد که از شر استرس حاد خلاص شوید، توانایی سیستم دفاعی بدنتان بالا رود و در نتیجه بدنتان بهتر کار کند.
نیاز به خدمات مشاوره روانشناسی دارید؟
بدن ما در مواقعی که احساس خطر میکند، 2 حالت را به خود میگیرد. یا آماده فرار میشود و یا می ایستد و میجنگد. استرس عاملی است که باعث این دو حرکت می شود. یعنی زنگ خطر توسط استرس به بدن وارد می شود.
همچنین استرس فعالیت بخش های مختلف بدن را در مواقع تهدید یا احتمالات تهدید تنظیم می کند. یعنی بخشی از فعالیت های کم و بخشی را زیاد میکند.
اگر شما دچار استرس شدید قرار میگیرد که باعث کاهش عملکرد شما می شود، لازم است تا با استفاده راه کارهای مختلف این موضوع را حل کنید.
به عقیده مشاور روانشناسی بالینی، حل این مشکل باید از تغییر در نگرش افراد شروع شود. تغییر در نگرش باعث افزایش مهارت افراد در مدیریت مسائل مختلف زندگی می شود. این تغییر در نگرش اساس تمام روش های کنترل استرس است. اینکه بتوانید نگاهتان را نسبت به مسائل در زندگی تغییر دهید، حتما میتوانید شرایط بهتری را تجربه کنید.
در هنگام عصبانیت، صحبت نکنید!
بر کسی پوشیده نیست که افراد در هنگام عصبانیت تصمیمات غیر معقول و نسنجیده میگیرند. وقتی که در حال جر و بحث با کسی هستید به طور خود به خود عصبانی خواهید شد. این عصبانیت باعث بروز استرس بیشتر و پیامدهای ناخوشایند بعد از آن خواهد شد. به عقیده مشاوران روانشناسی بهتر است بعد از آرام شدن و از بین رفتن عصبانیت، طرفین به بحث خود ادامه دهند و به نتیجه برسند. وقفهای که در میانه جر و بحث به وجود میآید فرصتی را به شما میدهد که ذهن خود را از افکار و احساسات مخرب خالی کنید.
از نگرانی دست بردارید
یکی از باورهای غلطی که بین مردم رواج پیدا کرده این است که نگرانی در انجام کارها به افراد کمک می کند تا در موقعیت های مختلف و دشوار عملکرد بهتری از خود بروز دهند و ابعاد مختلف زندگی را تحت مدیریت و کنترل خود در بیاورند! در صورتیکه این یک باور کاملا غلط است. این باور باعث افزایش استرس در زندگی افراد می شود.
وقتی در مورد مسالهای نگران هستید این تصویر در ذهن شما شکل میگیرد که اتفاق بدی خواهد افتاد و به تدریج افکار منفی به ذهنتان خطور خواهند کرد. این نگرانیها به تدریج تبدیل به عادت میشوند و شما مجبور خواهید شد با استرس مزمن در زندگی کنار بیایید. به علاوه نگرانی ممکن است ذهن شما را پر از حس ترس و وحشت کند. گاهی اوقات مردم سعی میکنند که در شرایط سخت به آرامش برسند. ذهن شما کلید حل این مشکل است. افکار مثبت را جایگزین افکار منفی کنید و بدانید که نگرانی، بسیار برای سلامت جسم و روان شما خطرناک است.
سخت گیری نسبت به خود را متوقف کنید
انسان ها اغلب خودشان را به خاطر کارهایی که انجام نداده اند نمی بخشند. مخصوصا این رفتار در انسان های پرتلاش بیشتر دیده می شود. این گروه از افراد استانداردهای بالایی برای خودشان در نظر میگیرند و همواره در تلاش هستند تا خود را به این استانداردهای بالا نزدیک کنند و خود را در سطح بالا نیز نگه دارند.
این خصوصیت اخلاقی باعث بروز استرس زیادی میشود. احساس گناه در افراد باعث بوجود آمدن اضطراب و افسردگی میشود. خودتان را به خاطر کارهایی که از کنترل شما خارج هستند سرزنش نکنید. بهتر است که نگاهی به افکار و احساساتتان بیندازید تا بدین وسیله قادر باشید افکار منفی درونی خود را تحت کنترل بگیرید. اگر احساس میکنید جایی از کار میلنگد به عقب بر گردید و از خودتان بپرسید چه نکات مثبتی را از آن اتفاق بد و ناخوشایند میتوانید یاد بگیرید. به علاوه اگر احساس رضایتمندی درونی از خودتان را افزایش دهید تبدیل به فردی موفق و با اعتماد به نفس خواهید شد.
عمیق نفس کشیدن را تمرین کنید
یکی از بهترین راه های کاهش استرس و دور نگه داشتن بدن از تنش های روزمره، تنفس عمیق است. تمرین تنفس عمیق، به شما حس نشاط باور نکردنی می دهد. ورزشهای هوازی، فعالیت سیستم عصبی و تولید گلبولهای سفید خون را افزایش میدهند.
بهتر است مکان مناسبی را برای این منظور انتخاب کنید. دستتان را بر روی شکم و قفسه سینه قرار دهید. هنگامی که نفس میکشید، بر روی نفس کشیدنتان تمرکز کنید و در همین حین بالا و پایین رفتن شکمتان را توسط دستانتان احساس کنید.
در حین تمرین کردن، افکار منفی به ذهن شما خطور میکند. به آن ها توجه نکنید و هر زمان که حواستان پرت شد، کافی است مجدد به تنفستان توجه کنید.
احساساتتان را بشناسید
یکی از کارهایی اشتباهی که اکثر افراد در زمان استرس و اضطراب انجام میدهند، سرکوب کردن احساساتشان است. این کار تاثیر مخربی بر روی جسم و روان افراد ایجاد می کند. سرکوب کردن احساسات باعث از بین رفتن رابطه با اطرافیان نیز می شود. بجای این کار، بهتر است که در درک و شناخت عمیق تر احساساتتان تمرین کنید. اگر بتوانید احساسات خود را بشناسید، کیفیت زندگی بالاتری را تجربه میکنید.
شناخت احساسات، در زمان استرس و اضطراب به شما کمک میکند تا به آسانی میزان استرس را کاهش دهید. اگر با احساساتتان ارتباط برقرار کنید شانس این را خواهید داشت که از لحاظ احساسی و جسمی تندرست بمانید.
احساساتتان را پرورش دهید
بهترین کاری که برای پرورش احساسات میتوانید انجام دهید، نوشتن همیشه چیز خوب و بد روی کاغذ است. هر احساسی که دارید، چه احساس خوب است و چه احساس بد، همه را روی کاغذ بنویسید و آن ها را سرکوب نکنید. در این صورت شانس این را دارید که روشهای جدیدی را برای پرورش آنها پیدا کنید. با این روش شما یاد خواهید گرفت که چگونه با استرس به طور موثرتری مقابله کنید. یادگیری پرورش احساسات شالوده و پایه پیشرفت ذهن است.
خنده استرس را کاهش میدهد
از قدیم گفته اند که خنده دوای هر دردی است! یکی از بهترین و ارزان ترین راه های کاهش استرس شدید در زندگی، نگرش مثبت داشتن نسبت به امور زندگی است. شوخ طبعی در کنار نگرش مثبت، می تواند هر دردری را درمان کند.
حتی خندههای کوتاه و گذرا باعث ایجاد تغییرات مثبتی در بدن شما میشوند. خنده با شل کردن ماهیچهها استرس را در بدن کاهش میدهد. بسیاری از مردم با شوخ طبعی هم روحیه خود را عوض میکنند و هم روحیه مردم را تازه میکنند. این افراد نسبت به بقیه کمتر در معرض افسردگی و اضطراب قرار می گیرند.
واقعیت هایی را که قادر به تغییر آنها نیستید بپذیرید
درست است که ما انسان ها قادر هستیم همه کاری انجام دهیم، اما سوالی که مطرح است این است که آیا ما باید همه کاری انجام دهیم؟ ما در زندگی باید یاد بگیریم که در برخی از موارد نمی توانیم وضعیتی را تغییر یا کنترل کنیم. از عهده ما خارج است. اگر این واقعیت که برخی از کارها از عهده ما خارج است و ما نمی توانیم آن ها را کنترل کنیم را بپذیریم، استرس شدید در ما کاهش پیدا میکند.
همه ما خوب می دانیم که احساس بیچارچی احساس منفی بدی است. اما شما باید با این واقعیت کنار بیایید که یک سری چیزها را نمیتوانید در زندگی کنترل کنید. شما باید چیزهایی را که قادر به تغییر آنها هستید با شجاعت تغییر بدهید. این روش به شما کمک میکند که نگرش مثبتتان را بهبود ببخشید.
شکرگزار باشید
شکر گذاری یکی از بهترین روش های درمان استرس است. شکر گذاری بابت میلیون ها میلیون نعمتی که در زندگی از خداوند دریافت کرده ایم. اما ذهن ما به واسطه کمال طلب بودن ذاتی، روی جنبه های ضعف و منفی تمرکز می کند و ما باید آگاهانه نگاهمان و توجهمان را به سمت نعمت هایی که دریافت کرده ایم ببریم.
در نگرش مثبت، احساس شکر نیز به نوعی نهفته است. کسی میتواند به مسائل اطراف حتی مسائل و مشکلات سخت و غمناک نگاه مثبت داشته باشد و در همان حین بتواند بخندد و شوخی کند که، انسان شاکر و شکرگزاری باشد. کسانی که شکرگزار هستند، در مواجه با اضطراب و استرس شدید، راحت تر میتوانند خود را کنترل کنند.
کلام آخر
در این مطلب بر روی این موضوع که استرس شدید چیست؟ چه عواملی باعث بوجود آمدن استرس شدید می شوند صحبت کردیم و همچنین راهکارهایی جهت کاهش و کنترل استرس به شما ارائه کردیم. اما اگر بخواهیم روی یک روش که میتواند زندگی شما را تغییر دهد تاکید کنیم، نگاه مثبت داشتن و شکرگزار بودن نسبت به نعمت های زندگی است. شکرگزاری را جدی بگیرید و هر روز آن را تمرین کنید. حتما و یقینا اتفاقات خوبی در زندگی شما رخ خواهد داد.
از تجربیات خودتان برای در بخش نظرها بنویسید.