مشاوره چیست و مشاور کیست؟

0 1,827

در این مطلب از مجله نیک داد به این مفهوم که مشاوره چیست و مشاور کیست می پردازیم. مشاوره فرایندی است که بین مشاور و شخص مُراجع جهت بررسی تخصصی و تحلیل عمیق مشکل مراجع انجام میگیرد. این یکی از تعاریف اصلی مشاوره است. در فرآیند مشاوره، مشاور به کمک آزمون ها، سوالات تخصصی و سایر روش ها کمک میکند تا شخص مراجعه به خودآگاهی بیشتری از شخصیت خود دست یابد. هچنین در این فرآیند مشاور کمک میکند تا افراد به جستجوی راه حل برای مشکلاتش بپردازد. مشاوره در زمینه های مختلفی نظیر مشاوره روانشناسی، مشاوره ازدواج، مشاوره طلاق، مشاوره خانواده، مشاوره سکس تراپی و … انجام می شود.

مشاوره چیست؟

اکنون که تعریفی از مشاوره را مرور کردیم وقت آن است که کمی عمیق تر بررسی کنیم که مشاوره چیست و شامل چه موارد و فرآیند هایی می شود.

نیاز به خدمات مشاوره روانشناسی دارید؟

برای رزرو وقت مشاوره، همین الان اقدام کنید! کارشناسان ما در مرکز مشاوره نیک داد در اولین فرصت با شما تماس خواهند گرفت.

مشاوره یا consultation یک ارتباط فعالی بین مشاور متخصص و یک شخص مراجع است. بسته به اینکه این جلسه یا جلسات مشاوره در ارتباط با کدام موضوع مشاوره باشد مراجع موارد مختلفی را یاد میگیرد. مراجع یاد میگیرد که چطوری با دیگران ارتباط برقرار کند؛ چطور به صورت معقول و منطقی نیازهاش را ابراز و ارضا کند؛ چطور به احساسات ناشناخته اش پی ببرد؛ به شناخت و خودآگاهی بیشتر از خویشتن می رسد و همچنین چطور اهداف زندگی را به شکلی صحیح تعیین و برای دست یابی به آن اهداف برنامه ریزی و اقدام نماید.

اگر فرآیند مشاوره به شکل مطلوبی انجام شود، خروجی آن تغییرات سطحی تا عمیق در نگرش و رفتار انسان ها ایجاد میکند.

مشاوره یعنی؛ مشورت و دریافت کمک اطلاعاتی دربارهٔ یک موضوع که بین مراجع (کمک‌گیرنده) و متخصص (مشاور) انجام می‌گیرد. مشاوره در موضوعات و زمینه‌های مختلف علمی و برای اهداف گوناگون انجام می‌شود که در میان مردم، بیشتر جنبهٔ روان‌شناختی آن (مشاورهٔ روان‌شناسی) معروف است که هدف از آن بهبود وضعیت روحی–روانی و کیفیت‌بخشی به زندگی مراجع از جهت روانی‌است. مشاور، در مشاوره‌های خانواده، شغلی، تحصیلی و توان‌بخشی نیز از مهارت‌های روان‌شناختی کمک می‌گیرد.

[به نقل از : ویکی پدیا]

مشاوره به معنی مشورت گرفتن از دیگران است

مشاوره به معنای انجام چیزی برای کسی نیست؛ بلکه مشاوره یک فرآیند کاملا داینامیک و تعاملی است (دو طرف با هم در تعامل هستند) که با صحبت کردن در رابطه با مشکلات، نگرانی ها، احساسات، باورها و رفتارها آغاز می شود. و از این طریق مسائلی و مواردی که برای مراجع پیش آمده یا آنها را درک کرده است کاملا مشخص می شود و مشاور سعی میکند تا با ارائه ی راه حل های جدید و کارساز ، به تصمیم گیری وی جهت حل مشکلات کمک کند.

مشاوره با راهنمایی چه تفاوتی دارد؟

راهنمایی عموما جنبه پیش گیری دارد تا درمان. زمانی که شخصی به ما در رابطه با مسائل مختلف پند و نصیحت هایی میکند و اطلاعاتی را در آن زمینه در اختیار ما قرار میدهد در حال راهنمایی کردن ماست. اما در فرآیند مشاوره، مشاور علاوه بر آنکه جنبه های مختلف افکار و احساسات شخص را بررسی میکند، راهکارهایی جهت حل مشکلات نیز در اختیار وی قرار میدهد. بنابراین علاوه بر راهنمایی که جنبه پیش گیری های بعدی را دارد، به راه حل ها جهت درمان نیز می پردازد.

در فرآیند مشاوره، مراجع یاد میگیرد که چگونه هم با خود و دیگران سازش داشته باشد و هم چطور مسئولیت پذیر باشد.

انواع روش های مشاوره

مشاوره روش های مختلفی دارد. مشاوره میتواند به صورت فردی برگزار شود و یا به صورت جمعی. به صورت حضوری یا غیر حضوری (مشاوره آنلاین)

مشاوره همچنین می تواند در رابطه با موضوعات مختلفی باشد. شخصی که در شغل خود دچار مشکلاتی است، نیاز به مشاوره شغل دارد، یا دانش آموزی که در حال تحصیل است ممکن است نیاز به مشاوره تحصیلی داشته باشد.

در بحث خانواده نیز موضوعات مشاوره بسیار گسترده است، از مشاوره خانواده می تواند به مواردی نظیر، مشاوره پیش از ازدواج، مشاوره طلاق، مشاوره خانواده درمانی، مشاوره سکس تراپی، مشاوره زناشویی، مشاوره کودک و نوجوان و … اشاره کرد.

در بحث بالینی نیز موضوعات مشاوره ای مختلفی وجود دارد. به طور مثال مشاوره روانشناسی بالینی شامل مواردی از جمله مشاوره روان درمانی، مشاوره اضطراب، مشاوره افسردگی و مشاوره وسواس و همچنین مشاوره گروه درمانی است.

مشاوره خانواده یکی از روش های متداول مشاوره است.

مشاور کیست؟

تا اینجای مقاله با این موضوع که مشاوره چیست، آشنا شدیم و دیدیم که در هر جلسه مشاوره نیاز به یک مشاور متخصص و حداقل یک شخص مراجع داریم. شخصی که مشاوره و راهنمایی های لازم را به مراجعه می دهد مشاور است و این مشاور نیازمند دارا بودن ویژگی هایی هم شخصیتی و هم علمی است که در ادامه به بعضی از مهم ترین آن ها اشاره میکنیم:

  1. مشاور می بایست به حل مسائل و مشکلات افراد و همچنین به خود افراد به عنوان یک انسان، علاقمند باشد.
  2. مشاور می بایست علاوه بر اینکه در حیطه کاری خود متخصص باشد، باید شخصی باهوش و استدلال گر باشد و بتواند مطالب را به خوبی و به شکل درست درک کند و در رابطه با آن ها راهکار ارائه دهد.
  3. خود مشاور می بایست حتما از سلامت روانی و جسمی کامل برخوردار باشد.
  4. مشاور می بایست شخصی مطعف باشد. در ارتباطش با دیگران صبر را سرلوحه کار خود قرار دهد.
  5. مشاور نباید کاری کند که دیگران را به تبعیت از خودش و افکار و راهکارهایش مجبور کند. صرفا پیشنهاد میدهد. تصمیم گیری با مراجع است.
  6. نسبت به دیگران با کمال احترام برخورد نماید و شخصی صمیمی باشد.
  7. نسبت به مسائل و مشکلات افراد مراجع رازدار باشد.
  8. نسبت به توانایی ها، محدودیت ها و استعدادهای خودش آگاه باشد.
  9. خدمت صادقانه و خالصانه را به همنوعان خودش مد نظر داشته باشد.
  10. در موضوعات مختلف حیطه تخصصی خود اطلاعات کامل و جامعی داشته باشد.
  11. به روش های جدید مشاوره آگاه باشد و آن ها را در عمل پیاده کند.
  12. در جریان مشاوره، می بایست حتما نسبت به عقاید و اعتقادی که خود مشاور به آن ها معتقد نیست تحمل شنیدن کافی را داشته باشد.

همانطور که دیدیم شغل مشاور، شغل راحتی نیست. مشاور با افراد مختلف سروکار دارد که هر کدام مشکلات مربوط به خودشان را دارند. اگر شخصیت مشاور، شخصیتی محکم و قوی نباشد، ذهن او ذهن متمرکزی نباشد، خیلی زود ممکن از این شغل خسته شود.

نتیجه گیری

در این مقاله از سایت مرکز مشاوره نیک داد به بررسی این موضوع که مشاوره چیست و انواع روش های مشاوره و موضوعات مختلف مشاوره پرداختیم. همچنین اینکه مشاور کیست را مورد بررسی قرار دادیم و بعضی از مهم ترین ویژگی های یک مشاور خوب را برای شما لیست کردیم. امیدواریم با مطالعه این مقاله بتوانید در انتخاب یک مشاور خوب موفق تر عمل کنید.

چنانچه نیاز به خدمات مشاوره در حوزه های مختلف روانشناسی داشتید، کافی است با شماره های موجود در سایت تماس یگیرید. کارشناسان مرکز مشاوره نیک داد آماده پاسخ گویی و راهنمایی های لازم در خصوص موارد شما هستند.

نیاز به خدمات مشاوره روانشناسی دارید؟

برای رزرو وقت مشاوره، همین الان اقدام کنید! کارشناسان ما در مرکز مشاوره نیک داد در اولین فرصت با شما تماس خواهند گرفت.

ممکن است به این مطالب نیز علاقمند باشید
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه سوالات