کدام یک بهتر است: مشاوره فردی یا مشاوره خانواده؟
روابط خانوادگی یکی از قوی ترین روابطی است که جایگاه ویژه ای در زندگی هر شخص دارد. با این حال، هر چند وقت یکبار، این روابط ممکن است مشکلاتی را تجربه کنند و برای سالم ساختن آن نیاز به راهنمایی گرفتن از یک مشاور وجود دارد.
اینجا زمانی است که مشاور خانواده وارد عمل می شود که در آن متخصصان و مشاوران روانشناسی به شما کمک می کنند تا زندگی آرامی در خانه داشته باشید. این مشاوران یا درمانگران اهداف خانواده درمانی را برای حل موانع طولانی مدت در خانواده یا یک فرد تعیین می کنند.
در حالی که مشاوره فردی بر تلاش های شخصی فرد متمرکز است، هدف مشاوره خانواده این است که به بیرون از فرد نگاه کند و در طول درمان یک مشکل رویکردی جامع داشته باشد.
نیاز به خدمات مشاوره روانشناسی دارید؟
برای بحث بیشتر در این مورد، در ادامه 5 مزیت مشاوره خانواده نسبت به مشاوره های فردی آورده شده است تا به شما در درک نقش این روش های مشاوره ای کمک کند.
مشاوره فردی چیست؟
مشاوره به صورت فردی به افراد این امکان را می دهد که احساسات خود را کشف کنند، باورها و رفتار خود را از طریق خاطرات چالش برانگیز یا تأثیرگذار، جنبه های هویتی زندگی خود که دوست دارند تغییر دهند و دیگران اهداف شخصی تعیین کنند و در جهت تغییر مطلوب تلاش کنند.
اهداف مشاوره فردی
مشاوره فردی به حذف یا اصلاح علائم موجود کمک می کند، الگوهای رفتاری آشفته را حل می کند، همچنین به ارتقاء رشد و توسعه شخصیت مثبت فرد کمک می کند.
برخی از از انواع مشاوره های فردی که عموما انجام میگیرد به شرح زیر است:
- واقعیت درمانی
- روان درمانی
- روانکاوی
- تخلیه هیجانی
- هیپنوتیزم درمانی
مشاوره خانواده چیست؟
خانواده درمانی یا مشاوره خانواده نوعی روان درمانی است که همه اعضای یک خانواده و در برخی موارد خاص (پدربزرگ و مادربزرگ) را شامل می شود. یک مشاور درمانگر یا تیمی از مشاوران و درمانگران جلسات متعددی را برای کمک به خانواده برای مقابله با مسائل مهمی که ممکن است در عملکرد خانواده و محیط خانه تداخل ایجاد کند برگزار می کند.
- خانواده ها می توانند در ساختار، تشکیل و تعداد متفاوت باشند.
- خانواده ها قوانین، ارزش ها و زبان خاص خود را دارند- و اینها هنگام برخورد با آنها اهمیت دارد.
- مشاور درمانگر باید بداند که چه کسی در خانواده است و همچنین قوانین، ارزش ها و زبان خانواده را بشناسد.
- عوامل فرهنگی و الگوهای چند نسلی تأثیرات قوی بر خانواده ها دارند. آنچه متفاوت است این است که درمانگر چقدر و به چه روشی این موارد را بررسی می کند و به آنها رسیدگی می کند.
اهداف خاص مشاوره خانواده
- تسهیل و بهبود ارتباطات
- تغییر نقش ها، قوانین و ائتلاف های انعطاف ناپذیر
- الگوبرداری، آموزش و اسطوره زدایی
- تقویت نظام خانواده
- موقعیت های چالش برانگیز خانوادگی را درک کرده و مدیریت کنید
- افزایش جدایی و فردیت اعضای خانواده
- تقویت روابط بین والدین
- حل مشکلات خانوادگی و بهبود محیط خانه
خب تا این جا تعاریفی از مشاوره فردی و خانواده و اهداف هر یک گفتیم. در ادامه به بررسی مسائل و مواردی که در مشاوره خانواده یا فردی بررسی می شود را به صورت دقیق تری ذکر میکنیم. با نیک داد همراه باشید.
1. تعیین نیاز یا مشکل
در خصوص فهمیدن نیاز یا مشکل، اولین کاری که روانشناسان انجام میدهند مطرح کردن سوالات زیر است:
- آیا مشکلات زندگی شما حول محور تعاملات اجتماعی است؟
- آیا داشتن یک محیط حمایت کننده قوی برای داشتن یک زندگی شاد حیاتی است؟
- آیا شما و همسرتان مشکل ارتباطی دارید؟
- آیا سابقه یا الگوی رفتارهای ناسازگاری در خانواده شما وجود دارد؟
اگر پاسخ شما به هر یک از این موارد مثبت است، مستقیماً از مشاوره ای بهره مند می شوید که با یک دیدگاه سیستماتیک نظیر مشاوره خانواده یا زوج درمانی انجام می شود. و مشاوره فردی این جا کارایی ندارد.
2. بازیابی و پشتیبانی طولانی مدت
درمان یک موضوع یا مشکلی مانند سوء مصرف مواد یا مدیریت خشم بهعنوان یک موضوع سیستماتیک (شامل چندین عضو خانواده) و نه صرفاً به فرد، منجر به شانس بهبودی طولانیمدت میشود.
گاهی اوقات، اگر پویایی خانه در همان محیط سمی باقی بماند، درمان فردی کافی نیست و محیط خانواده باید مورد بررسی دقیق تر قرار بگیرید.
3. مهارت های ارتباطی
انصافا گاهی اوقات زوجها و خانوادهها فاقد محبت، توجه یا همدلی نیستند و حتی گاهی اوقات ممکن است مسائل مربوط به سلامت روان یا مسائل مربوط به سوء مصرف مواد باعث ایجاد اختلاف نشود، بلکه ناتوانی در برقراری ارتباط مؤثر است که مشکل ایجاد میکند.
در مشاوره فردی و خانوادگی، شرکتکنندگان مهارتهایی را میآموزند تا از شدت عصبانیتها، مرزها، احترام گذاشتن و چگونگی درک نیازهای خود و برقراری ارتباط خوب با یکدیگر استفاده کنند.
به دلیل موانع عاطفی و استرس های محیطی، ما ارتباط سالم را فراموش می کنیم. به عنوان مثال، اگر دو نفر از نظر عاطفی به هم وابسته هستند، ممکن است فریاد بزنند، صدای خود را بلند کنند، به جای بحث و جدل برای حل یک مشکل یا رسیدن به هدف، از زبان بی احترامی یا توهین آمیز استفاده کنند.
در جلسات مشاوره خانواده زوجها و خانوادهها یاد میگیرند که هنگام مشاجره، هدفگرا بمانند، بدانند چه زمانی استراحت کنند و خود را آرام کنند، و به جای منفعلانه یا پرخاشگرانه ، قاطعانه صحبت کنند.
4. دیدگاه بی طرفانه
دعواهای خانوادگی و زناشویی می تواند تا ابد ادامه یابد. همین بحث ها ادامه دارد و هیچ کس هرگز نمی تواند راه حل معقول یا مصالحه ای ارائه دهد.
قبل از اینکه متوجه شوید، خانواده یا زن و شوهر در زمانی که بیشتر به حمایت آنها نیاز است منزوی می شوند، ارتباط خود را قطع می کنند و از یکدیگر دور می شوند.
کمک گرفتن از یک متخصص مشاور خانواده به عنوان یک دیدگاه بیطرفانه به همه افراد اجازه میدهد شنیده شوند و احساساتشان تایید شود، و گاهی اوقات این موضوع اصلی است. ما فقط میخواهیم ابتدا احساساتمان مهم باشد.
5. مرزهای سالم
مرزها راه هایی برای تعیین روشی برای نحوه رفتار مردم با شما هستند. در خانواده، تعیین چنین مرزهایی ضروری است تا ارزش شما نیز شناخته شود. در خانواده درمانی، به شما آموزش داده می شود که ارزش خود را درک کنید، عزت نفس را تلقین کنید ، اظهار نظر کنید.
خانواده درمانی به کاهش خشم و رنجش کمک می کند و احساس آرامش و امنیت را ایجاد می کند.