بررسی تفاوت های کلیدی مشاوره زوج درمانی و خانواده درمانی
احتمالاً نام خانواده درمانی و زوج درمانی را شنیده اید. این اصطلاحات اغلب به جای یکدیگر استفاده می شوند، اما در حقیقت دو نوع مجزا از مشاوره هستند که می توانند به شما در حل انواع مختلف مشکلات کمک کنند.
تفاوت اصلی این دو نوع مشاوره در افرادی است که درگیر مشکل هستند. مشاوره زوج درمانی شامل دو نفر می شود. در واقع می توان گفت که این دو عموما همان زوجین هستند.. اما خانواده درمانی شامل تمام اعضای خانواده است. که می تواند یکی از والدین و یک فرزند، هر دو والدین و یک فرزند، یا همه اعضای خانواده – پدر و مادر، خاله، عمو، ناتنی، خواهر و برادر، پدربزرگ و مادربزرگ و غیره باشد.
در این مقاله ما سعی میکنیم مروری بر مفاهیم هر دو نوع مشاوره بیندازیم و انواع هر یک را مورد بررسی و تفاوت ها را ذکر کنیم. با نیک داد همراه باشید.
نیاز به خدمات مشاوره روانشناسی دارید؟
مشاوره زوج درمانی
اولین نکته ای که باید در نظر بگیرید این است که مشاور زوج درمانی، به عنوان یک زوج بر رابطه شما متمرکز می شود. اگر شما و شریک زندگی تان در رابطه خود مشکل دارید، زوج درمانی می تواند به شما کمک کند دوباره به هم برگردید و رابطه خود را بهبود بخشید.
بسیاری از مسائل مختلف را می توان از طریق زوج درمانی بهبود بخشید. مشکلات رایجی که به آنها پرداخته می شود عبارتند از:
- ارتباطات
- امور مالی
- مشاجره های مکرر
- تفاوت های میل جنسی
- احساس عدم ارتباط
- مشکلات ناشی از مسائل خارجی و خیانت
انواع زوج درمانی
انواع مختلفی از مشاوره زوج درمانی برای حل مشکلات مختلف و پویایی روابط طراحی شده است. در اینجا برخی از رایج ترین آنها آورده شده است:
- درمان متمرکز بر احساسات (EFT): هدف ETF بهبود پیوند بین شما و شریک زندگیتان است. برای انجام این کار، درمانگر به شما کمک می کند تا الگوهایی را در رابطه خود درک کنید که باعث می شود شما احساس قطع ارتباط کنید و آنها را تغییر دهید.
- زوج درمانی رفتاری (BCT): BCT با تقویت رفتارهای مثبتی که باعث ایجاد ثبات و شادی می شود و در عین حال رفتارهایی را که احساسات منفی ایجاد می کنند، دلسرد می کند، رابطه شما را تقویت می کند.
- درمان شناختی رفتاری (CBT): CBT با شناسایی الگوهای فکری در رابطه شما که تأثیر منفی بر رفتار شما و همسرتان قبل از تغییر آنها دارد، کار می کند.
مشاوره خانواده درمانی
خب تا این جای مقاله موضوع زوج درمانی را بررسی کردیم. مشاوره خانواده درمانی کل واحد خانواده یا بخش هایی از آن را در نظر می گیرد و به شما در حل مسائل کمک می کند. اگر شما و سایر اعضای خانواده مشکل دارید، خانواده درمانی می تواند به شما در مدیریت تعارضات و قوی تر شدن کمک کند.
برخی از رایج ترین مسائلی که از طریق خانواده درمانی حل می شوند عبارتند از:
- ایجاد یک محیط خانه بهتر
- درک مشکلات منحصر به فرد خانواده که ممکن است در آینده با آن مواجه شوند
- حل مشکلات خاص خانوادگی
- کاهش تعارض
انواع مشاوره خانواده درمانی
اشکال مختلفی از خانواده درمانی برای بهبود مسائل مختلف طراحی شده است. در اینجا برخی از رایج ترین آنها آورده شده است:
- خانواده درمانی حمایتی: این نوع درمان محیطی امن ایجاد می کند که در آن هر یک از اعضای خانواده می توانند احساسات خود را به اشتراک بگذارند و از سایر اعضای خانواده حمایت کنند.
- سیستم درمانی خانواده: این نسخه از مشاوره بر کمک به اعضای خانواده تمرکز دارد تا از نقاط قوت روابط خود برای شکست دادن مشکلات روانی استفاده کنند.
- خانواده درمانی روایی: این شکل از درمان هر یک از اعضای خانواده را تشویق می کند تا داستان خود را به اشتراک بگذارند تا دیگران بتوانند درک کنند که چگونه تجربیات آنها شخصیت آنها را شکل می دهد. این به فردی که به اشتراک میگذارد کمک میکند تا مشکلات خود را عینیتر ببیند تا صرفاً مسائل خود را از دریچه باریک خود ببیند.
- مشاوره کودکان: اگرچه به طور رسمی خانواده درمانی نیست، اما می تواند به خانواده شما کمک کند.
کدام یک برای من بهترین است؟
اینکه چه نوع مشاوره ای برای شما انتخاب مناسبی است به شرایط شما بستگی دارد. شما باید ترکیب مناسبی از خدمات مشاوره ای را بیابید که به بهترین وجه با نیازهای خاص شما و خانواده شما مطابقت دارد.
بسیاری از افراد از انواع خدمات مشاوره بهره مند می شوند. اینها ممکن است شامل مشاوره فردی، مشاوره خانواده و مشاوره زوجین باشد. اگر زن و شوهر مشکلی داشته باشند، ممکن است باعث ایجاد مشکلاتی در خانواده شود.
صادق بودن در مورد نگرانی ها و مشکلات خود با مشاور/درمانگر می تواند به شما کمک کند تا بهترین راه حل ها را برای خود و خانواده خود ایجاد کنید.
مشاوره خانواده در مقابل مشاوره زوجین در مقابل مشاوره ازدواج
هنگام تصمیم گیری بین مشاوره خانواده درمانی و مشاوره زوجین، باید ماهیت مشکلات خود و افراد درگیر را در نظر بگیرید.
آیا مسائل شما فقط بین شما و همسرتان است؟ یا آیا آنها گسترش می یابند و سایر اعضای خانواده شما را تحت تأثیر قرار می دهند؟ اگر در رابطه خود با مشکلاتی روبرو هستید، بهتر است در مشاوره زوج درمانی با شریک زندگی خود آنها را حل کنید.
حتی اگر آنها بر بقیه اعضای خانواده شما تأثیر می گذارند، باید ابتدا مشکلات را با شریک زندگی خود حل کنید، سپس سایر اعضای خانواده را وارد کنید و در جلسات مشاوره خانواده شرکت کنید.
از طرف دیگر، ممکن است با یکی دیگر از اعضای خانواده مشکل داشته باشید و در نتیجه به رابطه شما آسیب برساند. در این شرایط بهتر می توانید در مشاوره خانواده درمانی به مسائل خود بپردازید. پس از رفع آنها، اگر رابطه شما با شریک زندگیتان به طور طبیعی بهبود نیافت، می توانید مشاوره زوجین را برای تقویت پیوند خود در نظر بگیرید.
به چه نوع مسائلی رسیدگی می شود؟
هم مشاوره زوجین و هم مشاوره خانواده درمانی از انواع روش های درمانی هستند که برای هر گروه از افراد متفاوت است. اگرچه آنها از یک ساختار اساسی پیروی می کنند، اما هر جلسه برای شخص یا افرادی خاص طراحی و ایجاد می شود.
به همین دلیل، مشخص کردن نوع مسائلی که در یک جلسه درمانی به آن پرداخته می شود، دشوار است، زیرا هر جلسه برای شما و مشکلاتی که به عنوان یک زوج یا خانواده با آن مواجه هستید، شخصی است.
شما باید تمام نگرانی های خود و مواردی را که باید به آنها رسیدگی کنید یادداشت کنید. به این ترتیب، میتوانید مطمئن باشید که از جلسات مشاوره خود نهایت استفاده را میکنید و میدانید که هر یک از مشکلات شما توجه فردی را که برای رسیدن به یک راه حل رضایتبخش نیاز دارد، دریافت میکند.
مسائل اصلی را می توان ابتدا در جلسات زوج درمانی حل کرد، سپس مشکلات ناشی از آن مشکلات اصلی را می توان از طریق مشاوره خانواده حل کرد.