انواع روش های مشاوره که بیشترین کمک را به شما میکند
انواع مختلفی از مشاوره وجود دارد که همه میتوانند برای بهبود زندگی خود آنها را انجام دهند. به بیان دیگر، طبق موضوع و بر پایه رویکرد میتوان آن را به دو گروه تقسیم کرد.
بیشتر جلسات درمانی بر موضوعات خاصی نظیر ازدواج، اعتیاد، اختلالات اجتماعی و روانی متمرکز هستند. افراد در این جلسات شرکت میکنند تا مشکلات اساسی را رفع کرده و زندگی رضایت بخشی داشته باشند.
همچنین جلسات را میتوان با انواع تکنیکهای مشاوره ای بکار برده شده در جهت دستیابی به اهداف خاص تعریف کرد.
نیاز به خدمات مشاوره روانشناسی دارید؟
در ادامه سبک ها و روشهای متعارف مشاوره که هنگام شرکت در این جلسات با آنها مواجه میشوید، ارائه شده است. با نیک داد همراه باشید.
مشاوره فردی
این نوع مشاوره زمانی استفاده می شود که متخصص با یک نفر سروکار دارد و به آنها کمک میکند تا به اهداف خود دست یابند.
مشاوره ازدواج
مشاوره ازدواج متمرکز بر زوجهای جوان است تا روابط خود را بهبود بخشند.
مشاوره خانواده
مشابه مشاوره زوج و زناشویی، مشاوره خانواده برای توسعه و بهبود روابط بین اعضای خانواده و خانواده های تلفیقی (ناتنی) کار میکند.
مشاوره گروهی
این مشاوره زمانی انجام میشود که گروهی از افراد نامرتبط که از مشکل مشابهی رنج میبرند، به صورت همزمان تحت درمان قرار میگیرند تا حمایت همسالان را تقویت کنند.
انواع مشاوره بر پایه نظریه
رابطه درمانی بین متخصص و بیمار یک رویه پزشکی است. یک مبنای علمی برای هر رویکرد بر پایه مکتب فکری روانشناختی وجود دارد. هر نوع مشاوره یک روش بالینی کنترل شده است که توسط متخصص به آسانی انجام میشود.
رفتار درمانی شناختی (CBT)
این نوع مشاوره بر این نظریه استوار است که همه رفتارها، پاسخهای آموخته شده بر پایه دانش حاصل از تجارب قبلی هستند.
با این حال، این نظریه نشان میدهد که با اینکه آگاهانه یا ناآگاهانه از تمام تجارب خود چیزهایی میآموزیم، ولی همه رفتارهایی که از آن میآموزیم در زندگی ما موثر و ثمربخش نیستند.
فوبیا (هراس)، اختلالات وسواسی و فرار از واقعیات، اشکال متداول رفتارهای نامطلوب آموخته شده هستند که CBT با یافتن دلایل اصلی عادات نامطلوب و روشهای تغییر آنها به بررسی آنها می پردازد.
گفتن CBT آسانتر از انجام دادن آن است. تغییر یک رفتار آموخته شده به تلاش زیادی نیاز دارد، علی خصوص اگر برای مدت زمان طولانی در ضمیر ناخودآگاه عمیقا ریشه کرده باشد. میتوان با یافتن علت اصلی آن به محرک های فعال ساز آنها دست یافت و بعد با بازنویسی پاسخهای آموخته شده با واکنشهای مثبت آنها را رفع کرد.
گشتالت درمانی
نظریه گشتالت نوعی مشاوره مبتنی بر این ایده است که کل همواره بزرگتر از مجموع اجزای آن است.
برای مثال، اگر فرد موفقی مشکلات اعتیاد به الکل داشته باشد، فرض بر این است که فرد دارای اراده و هوش برای دستیابی به نتایج مثبت است.
اگر همان فرد بتواند همان اراده و تادیب نفس را برای رفع مشکل اعتیاد خود هدایت کند، میتواند منجر به همان نتایج مثبت مشابه با سایر زمینههای زندگی او شود.
مشابه با CBT، گفتن آن آسانتر از انجام دادن آن است.
تفاوت اصلی در این نوع مشاوره در مقایسه با CBT این است که بجای زمان گذشته بیشتر بر زمان حال اثر میگذارد. گفته میشود که دلایل اصلی مشکل هر چه که باشد، در مقایسه با آنچه که فرد امروزه میتواند آگاهانه برای تغییر آینده انجام دهد، اهمیت کمی دارد.
هیپنوتراپی
هیپنوتراپی نوعی رویکرد مشاوره ای است که از هیپنوتیزم استفاده میکند تا ایدههای جدید را به فرد بقبولاند و وقتی بیمار در حالت هیپنوتیزم باشد با جایگزین کردن ایدههای جدید در ضمیر ناخودآگاه، رفتارهای خود را “بازنویسی” کند.
این روش از مشاوره ممکن است غیرقانونی باشد، اما درمانگران دارای مجوزی نیز هستند که میتوانند حالتی از ذهن القا کنند که اجازه موافقت با چنین روشی را میدهد.
هیپنوتیزم میتواند رشد شخصی افراد را تحت این نوع مشاوره ارتقا دهد. با توجه به اینکه این روش برای همه کارساز نیست و حس پزشک قلابی را ایجاد میکند، میزان موفقیت آن بالاتر از درمانهای سرطان تایید شده توسط سازمان غذا و دارو است.
رویکرد چندوجهی یکپارچه
نوعی رویکرد مشاوره ای است که در آن روش با رویکرد CBT شروع میشود و بعد روش را تغییر میدهد و برای تعیین میزان پاسخگویی بیمار به سایر روشها انتخاب میکند.
این مکتب فکری است که کار رویکردهای سنتی را میپذیرد، اما اثربخشی این نوع مشاوره بصورت موردی بسته به میزان مقبولیت آن توسط فرد است. درمانگر ابتدا مناسب بودن هر روش برای هر مورد خاص را بررسی میکند و برای داشتن نتایج بهینه، روشهای مختلف را برای فرد خاص ایجاد میکند.
درمانگر در انتخاب تکنیک مناسب برای هر فرد آموزش ویژهای دیده است و بعد خودش به این موضوع رسیدگی میکند یا با متخصص دیگری که خبره آن تکنیک است همکاری میکند.
رویکرد شخص محور کارل راجرز
کارل راجرز روانشناسی است که در درمان به رویکرد انسانگرایانه اعتقاد دارد.
نوع تکنیک مشاورهای وی حول این ایده میچرخد که همه چیز در مورد ادراک، علیالخصوص خودانگاره است.
این مکتب فکری بر این باور است که رفتارها فقط واکنشی به نحوه درک هر فرد از محرکها است. برای مثال، استیک گاوی کاملا کبابی گرید 12 یک جسم بیجان است که ممکن است بر پایه ادراک پاسخهای رفتاری متفاوتی داشته باشد.
خوراکشناس- آنها استیک را یک اثر هنری میپندارند و در هنگام مصرف به تمام جوانب آن احترام میگذارند.
گیاهخوار – آنها آن را چیز لوکسی در نظر خواهند گرفت و ارزش آن را یک عمر به یاد خواهند آورند.
حامی سلامت – آن را به شکل لقمه خوشمزهای میبینند که به دلیل اثرات بالقوه نامطلوب آن بر بدن در طولانی مدت باید از مصرف آن اجتناب کرد.
هندو – هندوها یک باور مذهبی هستند که به گاوها احترام میگذارند. این امکان وجود دارد که برای آنها آن توهینآمیز باشد.
طبق مثال فوقالذکر، این بوضوح نشان میدهد که ادراک منجر به رفتارهای متفاوتی نسبت به محرکهای یکسان خواهد شد.
رویکرد کارل راجرز، همدلی را مورد توجه قرار میدهد تا به درمانگر اجازه دهد دید مشخصی از هر گونه ادراک افراد داشته باشد و آنها را به این خاطر قضاوت نکند.
این نوع مشاوره این باور که هیچ کس بیشتر از خود فرد، فرد را نمیشناسد را تایید میکند. درک آنها از جهان، بر پایه چیزهای واقعا مهم بوده و همه رفتارها صرفا جلوهای از آن هستند.
نتیجه گیری
اینها برخی تکنیکهای متداول مشاوره هستند که متخصصان از آنها برای درمان بیماران استفاده میکنند. دانستن رویکرد آنها به افراد ایدهای از آنچه در جلسات انتظار آن را دارند خواهد داد.